کشورهای شرق اروپا اساسا مخالف پذیرش مهاجران غیرقانونی و پناهجویان بوده، در حالی که کشورهای بزرگ غرب اروپا خواهان پذیرش ضابطهمند آنها هستند. با این حال رویکرد آلمان به عنوان مهمترین کشور اتحادیه اروپا در این زمینه میتواند تاثیر زیادی بر نظرات دیگر اعضای اتحادیه اروپا بگذارد.
آنگلا مرکل صدر اعظم راست میانه آلمان یکی از مهمترین سیاستمداران تاثیرگذار در مساله پناهجویان بوده و اکنون نیز دیدگاههای وی در این زمینه، نقشی مهم در سیاست ها و خط مشی اتحادیه اروپا درباره مهاجران و پناهجویان ایفا میکند.
صدر اعظم آلمان در سال 2015 هم زمان با افزایش جریان مهاجران غیر قانونی و پناهجویان به سوی اروپا به دفاع از سیاست "درهای باز" پرداخت. مفهوم این سیاست، اجازه ورود مهاجران و پناهجویان به اروپا و اسکان دادن آنها در کشورهای اتحادیه اروپا بود.
با این حال؛ افزایش اعتراض و هزینهها باعث شد تا مرکل در سیاست و رویکرد خود در قبال مهاجران و پناهجویان تجدید نظر کند. به گفته مارتین پلویم Martin Pluim کارشناس سیاسی، بحران پناهجویان، بیش و پیش از آنکه بحران ورود تعداد زیادی از آوارگان به خاک اروپا باشد، بحران مدیریت و سیاستگذاری اروپایی است.
با افزایش مخالفتها در داخل دولت ائتلافی آلمان از جانب «هورست زیهوفر» وزیر کشور آلمان با سیاستهای پذیرش پناهجویان توسط این کشور که به اختلاف نظر شدید وی با مرکل منجر شد، صدر اعظم آلمان ناچار شد تا در سیاست و رویکردهای قبلی خود تجدیدنظر کند. از جمله اینکه مرکل ناچار شده تا اجرای پیمان دوبلین درباره مهاجران غیرقانونی و پناهجویانی که ابتدا در دیگر کشورهای اتحادیه اروپا پذیرش شدهاند را پذیرفته و در عین حال خواهان تغییراتی در آن شود.
زیهوفر خواهان بازگرداندن این افراد به کشورهای اروپایی است که ابتدا آنها را پذیرش کردهاند که از جمله شامل اسپانیا، ایتالیا و یونان میشود. در این راستا مرکل صدر اعظم آلمان در دیدار با "پدرو سانچز" Pedro Sanchez نخست وزیر اسپانیا، "پیمان دوبلین" Dublin regulation درباره نحوه پذیرش مهاجران و پناهجویان را ناکارآمد توصیف کرده و خواستار یک سیستم منصفانه برای تقسیم آنها شد.
مرکل تصریح کرد: کشورهای عضو اتحادیه اروپا باید مشترکا در این راستا کار و یک سیستم منصفانه برای تقسیم پناهجویان پیدا کنند و مشترکا بازگشت پناهجویان به کشورهایشان را سازماندهی کنند.
بر اساس پیمان دوبلین، مهاجران غیرقانونی و پناهجویان باید در کشوری درخواست پناهندگی کنند که اولین بار به آن وارد شده اند. بازگرداندن پناهجویان به کشورهایی که مسئولیتشان را به عهده دارند موضوعی بود که دولت ائتلافی آلمان را با چالشی جدی روبهرو کرد. اما سرانجام دولت ائتلافی متشکل از احزاب دموکرات مسیحی، سوسیال مسیحی و حزب سوسیال دموکرات آلمان موافقت خود را با اخراج مهاجران غیرقانونی اعلام کردند.
هورست زیهوفر، وزیر کشور آلمان، تهدید کرده است در صورتی که گفتوگوها بر سر بازگرداندن پناهجویان به کشورهایی که مسئولیت آنها را باید بپذیرند با شکست روبهرو شود، برلین، مهاجران غیرقانونی را در مرزها به آلمان راه نخواهد داد.
بر این اساس در اوایل اوت 2018، اسپانیا و آلمان توافقی را درباره مهاجران غیر قانونی امضاء کردند که بر اساس آن پناهجویانی که نخستین بار در اسپانیا ثبت نام و تقاضای پناهندگی کنند و بعد به آلمان بروند، باید به اسپانیا بازگردانده شوند.
این توافق یک پیروزی برای احزاب و جریانهای ضد مهاجرتی در آلمان و به طور کلی در اروپا محسوب میشود و باعث ایجاد وضعیت بسیار دشواری برای مهاجران غیر قانونی که در آلمان و دیگر کشورهای اتحادیه اروپا به سر میبرند خواهد شد.
141/120
بیشتر بخوانید:
گاردین: رهبران اروپایی لبخند می زنند، مهاجران همچنان در دریا غرق می شوند
اکتو اورانژ: مرکل گرفتار در بحران سیاسی مهاجران+ ویدئو