تنشها پس از آن بالا گرفت که در23 ژانویه "خوان گوایدو"سردسته مخالفان، خود را رئیسجمهور خواند و آمریکا و بیشتر کشورهای اروپایی و آمریکای لاتین از او حمایت کردند. در مقابل کشورهای بسیاری مانند روسیه، چین، ایران، ترکیه، بولیوی و مکزیک با محکوم کردن این اقدام گوایدو، از "نیکلاس مادورو" حمایت کردهاند.
با تشدید اقدامات تحریمی آمریکا و متحدانش در راستای براندازی دولت چپگرای ونزوئلا و مادورو رئیس جمهور قانونی این کشور ، واشنگتن به سوء استفاده از نهادهای بین الملی برای تحقق اهداف خود علیه ونزوئلا پرداخته است.
در این راستا، "مایک پنس"، معاون رئیس جمهوری آمریکا چهارشنبه شب در نشست اضطراری شورای امنیت سازمان ملل با موضوع بررسی اوضاع ونزوئلا بدون اشاره به توطئه های بیشمار کشورش علیه ونزوئلا ، مادورو را تهدیدی برای آمریکا و برای صلح و ثبات در منطقه دانست. مایک پنس، بار دیگر مادورو را رئیس جمهورغیرقانونی ونزوئلا دانست و بر کناره گیری وی از قدرت تاکید کرد.
پنس گفت: آمریکا اولین کشوری بود که خوان گوایدو را به رسمیت شناخت و اکنون 54 کشور به ما پیوسته اند. من هم اکنون از سازمان ملل میخواهم تا رسمیت دولت نیکلاس مادورو را لغو کرده و نماینده وی را نیز اخراج کند. زمان آن رسیده است که جهان خوان گوایدو را به رسمیت شناخته و نماینده وی را در این مجموعه قرار دهد.
این مساله باعث شد تا نیکلاس مادورو به انتقاد از رفتار مغرورانه معاون رئیسجمهوری آمریکا بپردازد. مادورو روز پنج شنبه گفت: مایک پنس با درخواست از سازمان ملل برای به رسمیت شناختن خوان گوایدو به عنوان رئیس جمهور ونزوئلا، خود را مورد تمسخر قرار داده است. من مفهوم غرور، تکبر و دیدگاه نژادپرستانه وی را متوجه نمیشوم."
مساله دیگری که پنس مورد تاکید قرار داد، لزوم خروج کشورهای حامی مادورو از ونزوئلا بود. وی ادعا کرد که روسیه و ایران هیچ کاری برای انجام دادن در ونزوئلا ندارند. پنس گفت: رئیس جمهور ترامپ روشن ساخت که ایران و روسیه هیچ کاری برای انجام دادن در ونزوئلا ندارند. آنها باید کنار بروند و به مردم ونزوئلا اجازه دهند تا دموکراسی را بازگردانند.
آمریکا با توجه به "دکترین مونرو" به صراحت آمریکای لاتین را حوزه نفوذ خصوصی واشنگتن دانسته و بر حق مداخله خود در امور داخلی کشورهای این منطقه از جمله ونزوئلا تاکید کرده است. این در حالی است که قدرت های بین المللی رقیب آمریکا یعنی روسیه، چین و ایران و برخی دیگر کشورها مخالفت آشکار خود با طرح های آمریکا علیه مادورو را اعلام کرده اند.
"ماژائو شو"Ma Zhaoxu نماینده چین در نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد گفت: ما از دولت نیکلاس مادورو حمایت می کنیم و خواستار حل و فصل سیاسی بحران ونزوئلا هستیم. وی خواهان لغو تحریم های یکجانبه آمریکا علیه ونزوئلا شد.
از دیدگاه این کشورها، هدف آمریکا انجام کودتا در ونزوئلا و روی کار آوردن خوان گوایدو رهبر مخالفان به عنوان رئیس جمهور این کشور است.
به همین دلیل به رغم خواسته پنس، واکنش قدرت های رقیب آمریکا یعنی روسیه و چین در نشست شورای امنیت به این خواسته منفی بود. رویکرد مداخله جویانه و سلطه گرانه آمریکا علیه ونزوئلا، آشکارا خلاف قوانین و موازین بین المللی به خصوص اصل مداخله نکردن در امور داخلی کشورها بوده و به همین دلیل جامعه جهانی با جدیت در برابر آن ایستاده است.
نویسنده: میرطاهر
117
بیشتر بخوانید:
حمایت ارتش ونزوئلا از طرح گفت وگوی ملی مادورو/تحلیل
راهپیمایی بزرگ مردم ونزوئلا در حمایت از مادورو
گسترش ابعاد بین المللی بحران سیاسی ونزوئلا/ تحلیل