ایران پرس - «بوریس جانسون» وزیر خارجه بریتانیا در جریان سفر به تهران، هرچند ادعاهایی را درباره نقش ایران در تحولات منطقه مطرح کرد، اما در همان حال برخی اشتباهات لندن را نیز پذیرفت؛ از جمله اینکه گفت: انگلیس در خصوص انحلال رژیم‌ها در منطقه اشتباهاتی داشته است.

جانسون که در این سفر تلاش می کرد تا پیش از سفر بعدی اش به امارات، برای ارتقای سطح روابط با ایران به عنوان بزرگترین قدرت منطقه ای که با حذف داعش، توان دفاعی خود را به رخ همه رقیبان کشیده بود، ارتقا دهد، در همین حال با انتقاداتی از سوی برخی مقامات کشورمان نیز روبرو شد.

از جمله این انتقادات از سوی «علی لاریجانی» رئیس مجلس شورای اسلامی مطرح شد که گفت مواضع لندن در پسابرجام تامین کننده خواست تهران نبوده است.

جانسون بسته پیشنهادی مشخصی برای جبران گذشته انگلیس ارائه نکرد

جانسون در جریان این سفر هرچند از توافق هسته ای حمایت کرد و تلاش داشت تا موضعی مستقل از واشنگتن اتخاذ کند، اما در عمل بسته پیشنهادی مشخصی برای جبران گذشته ارائه نکرد؛ برنامه ای در راستای جبران کاستی هایی که تاکنون در فرآیند اجرای برجام دیده شده است.

هنوز تجار ایرانی از اینکه لندن به گسترش کسب و کار جهانی آنها کمک نکرده و بانک های انگلیسی آغوش خود را به روی بازرگانان ایرانی نگشوده اند، ناخرسندند.

براساس توافق هسته ای، کشورهای تحریم کننده ایران، به ویژه انگلیس که نقش مهمی در تحت فشار قرار دادن ایران در دوران تحریم ها داشت، متعهد شدند تا پس از امضای توافق، فضا را برای دادوستدهای اقتصادی ایران در عرصه جهانی مهیا کنند؛ اقدامی که تا به حال در عمل به اقدام مشخصی منتهی نشده است.

هرچند نفس سفر وزیر خارجه انگلیس به ایران می تواند نشان دهنده قدرت تهران باشد، ولی لندن می توانست با تعریف توافقنامه های مشترک و امضای معاهدات دوطرفه، بیش از این از سفر جانسون منفعت ببرد.

گرفتار بودن لندن در باتلاق تنش آفرینی کشورهای عرب منطقه

به نظر می رسد که گرفتار بودن لندن در باتلاق تنش آفرینی کشورهای عرب منطقه به ویژه ابوظبی و ریاض و نیز فشارهای سیاسی پیدا و پنهان واشنگتن به لندن برای فاصله گرفتن از تهران باعث شده است تا بوریس جانسون در این سفر، از حد روابط دوجانبه تهران و لندن فراتر نرفته و تنها محدود به طرح برخی موضوعات کوچک اختلاف برانگیز میان دو کشور شود.

به دنبال امضای توافق هسته ای، بسیاری از کشورها سعی کردند از فرصت مهیا شده برای استفاده از ظرفیت های اقتصادی ایران استفاده کنند اما دولت های متخاصم و یا آنها که تحت تاثیر سناریوهای ضدایرانی نمی توانستند به تهران نزدیک شوند، از این قطار جاماندند.

در زمره این کشورها بریتانیا بود که هنوز نتوانسته است چنان که باید از مواهب برجام استفاده کند و در مقابل اجرای دقیق توافق هسته ای مانع تراشی می کند.

همچنین پس از سقوط کامل داعش در عراق، کم نیستند کشورهایی که به قدرت منطقه ای ایران اذعان کرده و کوشیدند تا از این قدرت برای بازگرداندن ثبات به منطقه استفاده کنند اما باز هم لندن با شنا برخلاف جریان آب از این غافله عقب مانده است.

به این ترتیب به نظر می رسد که جبران اشتباهات بریتانیا در قبال ایران بیش از سفر وزیر خارجه، نیاز به یک اصلاح دکترینی دارد؛ اصلاحاتی که بتواند یک بار برای همیشه، لندن را از دام فشارهای لابی صهیونیستی و وابستگی به کاخ سفید رهایی بخشد.115/111

نویسنده: مصطفی انتظاری هروی

بیشتر بخوانید:

انتقاد لاریجانی از عدم همکاری اقتصادی بریتانیا پس از برجام

جانسون در دیدار شمخانی: لندن با تصمیم آمریکا در اعلام قدس به عنوان پایتخت اسراییل مخالف است+ ویدئو

 سفر جانسون به تهران؛ فرصتی برای حل اختلافات یا بستری برای جدالی تازه؟/ تحلیل