دیدار دونالد ترامپ و شی جین پینگ روسای جمهوری دو کشور قرار در روزهای پنجشنبه و جمعه در مارالاگوی ایالت فلوریدا برگزار شود.
مباحث تجاری، آینده توافقات اقتصادی، برنامه هسته ای کره شمالی، مبارزه با تروریسم و مساله دریای جنوبی چین از جمله مهم ترین محورهای مذاکرات ترامپ و شی عنوان شده است. در این میان می توان انتظار داشت موضوعات تجاری، دیگر محورهای مذاکراتی میان روسای جمهوری دوکشور را تحت الشعاع قرار دهد.
امریکا و چین به عنوان قدرت های اقتصادی اول و دوم جهان سالانه تا 800 میلیارد دلار با یکدیگر تجارت دارند. چین اولین صادر کننده کالا و خدمات به امریکا و سومین مقصد صادراتی این کشور به شمار می آید.
تراز بازرگانی دو کشور نیز حدود 370 میلیارد دلار به ضرر آمریکایی است که بالاترین میزان کسری تجاری در جهان را تشکیل می دهد. این در حالی است که چین بیشترین حجم اوراق قرضه دولت امریکا را نیز در اختیار دارد و بزرگترین بستانکار خارجی این کشور شناخته می شود.
دولت ترامپ در تلاش است با تغییر استراتژی تجاری امریکا از مشارکت جهانی به سیاست های حمایتگرایانه، با سلطه چینی ها بر اقتصاد آمریکا مقابله کند.
ترامپ در دوران رقابت های انتخاباتی در آمریکا و سپس در مقام ریاست این کشور، بارها چینی ها را به تقلب و دستکاری در مسائل تجاری متهم کرده است.
وی طی روزهای گذشته فرمان هایی را با هدف کاهش کسری تراز بازرگانی امریکا امضا کرده است که در درجه نخست، روابط تجاری با چین را تحت تاثیر قرار خواهد داد. با این حال، میزان وابستگی اقتصادی متقابل دو کشور به یکدیگر به گونه ای است که قدرت مانور واشنگتن را برای تحت فشار قرار دادن پکن در مسائل تجاری کاهش می دهد.
در مساله فعالیت های اتمی و موشکی کره شمالی نیز، دست ترامپ برای تغییر رویکرد امریکا در قبال چین چندان باز نیست. البته رییس جمهوری امریکا در آستانه دیدار شی از این کشور هشدار داد که اگر پکن به همکاری با واشنگتن علیه پیونگ یانگ ادامه ندهد، امریکا به طور یکجانبه در مساله کره شمالی اقدام خواهد کرد.
با این حال، توان اتمی و موشکی کره شمالی و همچنین، امادگی این کشور برای اقدام تلافی جویانه علیه واشنگتن و متحدان آن یعنی ژاپن و کره جنوبی در منطقه حساس شرق آسیا، عملی شدن چنین تهدیدی را با دشواری مواجه خواهد کرد.
همین وضعیت به گونه ای مشابه در منطقه پیرامون دریای جنوبی چین در جریان است. با این که امریکایی ها بارها در مورد اقدامات دریایی چین هشدار داده اند، اما پکن بدون توجه به اعتراضات واشنگتن، به ساخت جزایر مصنوعی و گسترش اعمال حاکیمت خود بر بخش بیشتری از دریای جنوبی چین ادامه می دهد.
در این میان، شاید آسان ترین بخش مذاکرات روسای جمهوری امریکا و چین در فلوریدا، موضوع مبارزه با تروریسم باشد . دو کشور با وجود اختلافات متعدد، در برابر تهدیدات تروریستی و گسترش افراط گرایی تقریبا به یک اندازه احساس خطر می کنند و در تلاش هستند سیاست هماهنگی را در مبارزه با آن اتخاذ کنند.
با این حال، همین موضع مشترک مقابله با تروریسم نیز چه بسا در سایه ناتوانی در حل اختلافات تجاری میان واشنگتن و پکن از بین برود.113/111
بیشتربخوانید:
هشدار چین درباره مداخله آمریکا در دریای چین شرقی/ تحلیل
از سرگیری روند ساخت و ساز تاسیسات نظامی چین در جزایر دریای چین جنوبی