وزیران امور خارجه اتحادیه اروپا در نشست «آینده سوریه» در لوکزامبورگ تاکید کردند؛ بشار اسد، رئیس جمهور سوریه نمی‌تواند در پایان دوره انتقالی که خواهان آغاز آن هستند، در راس قدرت باقی بماند.

به گزارش روز سه شنبه ایران پرس، روزنامه گاردین چاپ انگلیس در گزارشی در پایگاه اینترنتی خود نوشت، در آستانه نشستی در بروکسل که با هدف تقویت مذاکرات صلح در سوریه برگزار می شود اتحادیه اروپا تاکید کرد که بشار اسد هیچ نقشی در آینده سوریه نخواهد داشت.

این موضع اتحادیه اروپا در حالی مطرح شده است که چند روز پیش دولت دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا اعلام کرد؛ برکناری بشار اسد در سوریه دیگر اولویت واشنگتن برای پایان دادن به بحران سوریه نیست اما اتحادیه اروپا تاکید کرده است؛ بشار اسد هیچ نقشی در آینده سوریه ندارد. فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت: بعد از شش سال و نیم جنگ در سوریه کاملا غیرواقع بینانه است که باور کنیم آینده سوریه مشابه وضع کنونی آن خواهد بود.

وی گفت اتحادیه اروپا خواهان دوره انتقالی جامع و گسترده در سوریه است تا همه سوری ها با هر سابقه ای بتوانند در آن حضور داشته باشند.

 

موگرینی تایید می کند که تعیین آینده سوریه برعهده همه مردم این کشور است.

 

تصویب راهبرد اتحادیه اروپا در قبال سوریه

شورای اروپا، راهبرد مشترک اتحادیه اروپا را درباره سوریه تصویب کرد.

در نشست روز دوشنبه شورای اروپا، راهبرد این اتحادیه که توسط فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی و «ژان کلود یونکر»، رئیس کمیسیون اروپا در مارس 2017 پیشنهاد شده بود، بررسی و تصویب شد.

این راهبرد مبتنی بر چند محور مشخص است که شامل مواردی مانند پایان دادن به جنگ داخلی در سوریه از طریق یک گذار سیاسی واقعی طبق قطعنامه 2254 شورای امنیت، تامین نیازهای افراد آسیب پذیر در سوریه، ارتقای دمکراسی، حقوق بشر و آزادی بیان از طریق تقویت سازمان های جامعه مدنی در سوریه، تسهیل فرایند آشتی ملی با رسیدگی به مساله جنایات جنگی و حمایت از مردم و جامعه سوریه از طریق آموزش واشتغال و حمایت از ساختارهای حکومتی در مناطق تحت کنترل مخالفان می شود.

اروپایی ها مدعی هستند؛ به دلیل تاثیر مسقیم بحران سوریه بر اروپا، لذا لزوم اتخاذ یک چارچوب راهبردی مشخص برای رویکرد اتحادیه اروپا در قبال سوریه وجود دارد.

با این حال نگاهی به موارد مهم راهبرد جدید اتحادیه اروپا در قبال سوریه نشان می دهد که این نهاد اروپایی همان نگاه قبلی را در قبال سوریه دنبال می کند، نگاهی که جدای برخی موارد شعار گونه، کماکان مبتنی بر نادیده گرفتن دولت قانونی سوریه و حتی  پیگرد مقامات سوری به اتهام ارتکاب جنایات جنگی و نیز تاکید بر لزوم کناررفتن بشار اسد رئیس جمهوری قانونی سوریه است.

کما اینکه وزرای امور خارجه اتحادیه اروپا که دوشنبه 3 آوریل در لوکزامبورگ گردهم آمده بودند، تاکید کردند که بشار اسد نمی‌تواند در پایان دوره انتقالی که خواهان آغاز آن هستند، در راس قدرت باقی بماند.

در واقع آنها خواسته متحدان عرب خود به ویژه رژیم سعودی را درباره لزوم کنار رفتن بشار اسد تکرار کردند.

در مقابل بشار اسد، تاکید کرده که اتحادیه اروپا هنگامی می تواند نقشی سازنده در حل بحران سوریه ایفا کند که موضع صریح و واضحی در قبال حاکمیت ملی سوریه اتخاذ کرده و هم چنین از حمایت از تروریسم دست بردارد.

اروپایی ها در عین حال عمداً نقش خود در شکل گیری اوضاع فاجعه بار کنونی در سوریه را نادیده می گیرند و اکنون مدعی تلاش برای بازسازی این کشور جنگ زده هستند.

در این راستا شاهد برگزاری نشست دو روزه اتحادیه اروپا و سازمان ملل در بروکسل هستیم که که تمرکز آن بر وضعیت انسانی در سوریه است.

با این حال با توجه به تاکید غربی ها اعم از آمریکا و اتحادیه اروپا بر رویکرد کنونی خود که مبتنی بر کنار رفتن دولت قانونی سوریه و روی کار آمدن مخالفان به اصطلاح سکولار است، امیدی برای حل و فصل سیاسی بحران سوریه از طریق توافق بر گذار سیاسی و تشکیل دولت انتقالی وجود ندارد.

اساساً حمایت های غربی ها و  متحدان عرب آنها از گروههای تروریستی در سوریه امکان تحقق صلح در سوریه را بسیار کاهش داده است.

با این حال ادامه جنگ کنونی که عملا با حمایت غربی ها  از جمله اروپایی ها صورت می گیرد، به معنای تداوم ویرانی و وبی خانمانی مردم سوریه است. طبق برآوردها حدود 14 میلیون سوری در داخل این کشور به کمک های انسانی نیاز دارند، در حالی که پنج میلیون سوری دیگر از این کشور خارج شده اند و به کشورهای همسایه از جمله ترکیه رفته اند.

بیشتر بخوانید:

معاون وزیر امور خارجه سوریه: تحریم های غرب، ملت سوریه را هدف قرار داده است

گزینه های پیش روی آمریکا در سوریه/ نسخه آمریکا برای سوریه

اذعان ائتلاف آمریکایی به کشتار مردم عراق و سوریه