وزارت دفاع کره جنوبی اعلام کرد: در یازدهمین دور مذاکرات سه جانبه، سئول، توکیو و واشنگتن، شرایط امنیتی منطقهای و مبادلات و همکاریهای سه جانبه نظامی بررسی شد.
این نشست یک هفته بعد از پرتاب موشک کوتاه برد کره شمالی برگزار شد.
در حالی که آمریکا و همسایگان کره شمالی این پرتاب را تنش زا می دانند، پیونگ یانگ معتقد است آزمایش موشکی اخیر تمرین دفاع از خود بوده است.
باوجود حسن نیت کره شمالی به منظور حل بحران هستهای شبه جزیره کره، آمریکا به توافقات خود در مذاکرات با پیونگ یانگ عمل نکرده و همچنان به تحریمهای خود ضد کره شمالی ادامه داده است.
برگزاری نشست سالانه امنیتی کره جنوبی، ژاپن و آمریکا در سئول به دلایل مختلف با نشست های سال های قبل تفاوتی معنادار دارد.
این نشست در حالی برگزار شده که با کارشکنی و زیاده خواهیهای آمریکا در روند خلع سلاح هستهای شبه جزیره کره، مذاکرات واشنگتن و پیونگ یانگ به بن رسیده است.
رهبر کره شمالی پس از دو دور گفتگوی ناکام با دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا در سنگاپور و ویتنام، چندی پیش ضمن اعلام از سرگیری آزمایشهای متوقف شده موشکی پیونگ یانگ به کاخ سفید تا پایان سال ۲۰۱۹ فرصت داد تا با تغییر در رویکرد خود گفتگوها برای خلع سلاح هسته ای کره شمالی را از شکست کامل نجات دهد.
البته رویکرد کارشکنانه آمریکا در قبال گفتگوها با کره شمالی به خصوص تمدید تحریمها ضد این کشور از نگاه کشورهای منطقه به خصوص کره جنوبی و ژاپن دور نمانده است و آنان نگران از دست رفتن فرصت پیش آمده برای پایان دادن به چند دهه تنش در شبه جزیره کره هستند.
البته در این بین بنا به ملاحظات راهبردی نگرانیهای کره جنوبی بسیار بیشتر از ژاپن است و به همین دلیل چندی پیش مون جائه این رییس جمهوری کره جنوبی به واشنگتن رفت تا در گفتگو با ترامپ درباره پیامدهای خروج کره شمالی از روند کاهش تنش در منطقه از طریق گفتگو با سئول و واشنگتن هشدار دهد که البته تلاشهای مون جائه این نتوانست در مواضع ترامپ تغییری ایجاد کند.
برگزاری نشست امنیتی سالانه کره جنوبی آمریکا و ژاپن فرصت دیگری است که مقامات سئول و توکیو می توانند نگرانیهای خود از شکست کامل روند گفتگوها با کره شمالی را به طرف آمریکایی گوشزد کنند زیرا ممکن است کره شمالی در این شرایط در اعتراض به کارشکنی های کاخ سفید از مذاکرات صلح با کره جنوبی نیز خارج بشود.
اعلام آمادگی شینزو آبه نخست وزیر ژاپن برای دیدار و گفتگوی بدون شرط با رهبر کره شمالی حاکی از آنست که وی ضمن حمایت از مسئله خلع سلاح هستهای در شبه جزبره کره ادامه تنش بین توکیو و پیونگ را در جهت منافع ملی کشورش نمی داند.
به همین دلیل است که این گمانه مطرح شده که گفتگوی آبه با ترامپ پس از آزمایشهای اخیر موشکی کره شمالی با هدف تبیین تاثیر تداوم رویکردهای خصمانه کاخ سفید ضد پیونگ یانگ بر افرایش چالشها در شبه جزیره کره و به مخاطره افتادن منافع ژاپن انجام شد.
بنابراین در نشست امنیتی کره جنوبی ژاپن و آمریکا مطالبه اصلی مقامات سئول و توکیو تجدید نظر کاخ سفید در نوع مواجهه خود با پرونده کره شمالی و تن دادن به بازی بُرد-بُرد در این زمینه است.
نویسنده: محمدرضا عسگری
141/118
بیشتر بخوانید:
برگزاری نشست امنیتی کره جنوبی، ژاپن و آمریکا
تاکید نخست وزیر ژاپن بر همکاری توکیو و واشنگتن ضد پیونگ یانگ
تائید آزمایش موشکی از سوی کره شمالی/تحلیل