در همین چارچوب، «بیژن نامدارزنگنه» وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران چهارشنبهشب در جمع خبرنگاران در وین اظهار کرد: «ایران با تمدید توافق کاهش تولید نفت اوپک برای هر دو بازه زمانی شش یا 9 ماهه موافق است.»
آنچه قرار است در صد و هفتاد و سومین نشست اوپک بررسی شود، تمدید توافق کاهش تولید نفت اوپک برای یک دوره شش یا ۹ ماهه است. به نظر میرسد اعضای اوپک توافق کاهش عرضه نفت تا پایان سال ۲۰۱۸ را با همراهی غیراوپکیها تمدید کنند.
پیش از این؛ همراهی اعضای اوپک و غیراوپک و دیپلماسی سازنده نفتی ایران در نهایت به توافق تاریخی کاهش عرضه نفت در نوامبر 2016 منجر شد. این توافق، تاحدودی ثبات را به بازارهای جهانی نفت به نفع اعضای اوپک بازگرداند و از همه مهمتر، جمهوری اسلامی ایران را از برنامه کاهش عرضه نفت مستثنی کرد.
«دیپلماسی نفتی» ایران دیگر کشورهای عضو اوپک را متقاعد کرد که تهران برای کسب جایگاه خود در عرصه جهانی نفت که به سبب تحریمهای غیرقانونی غرب به ویژه آمریکا از دست رفته بود، مشمول توافق تاریخی اوپک نمیشود.
اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در نشست ۳۰ نوامبر ۲۰۱۶ در نتیجه رایزنیهای فشرده تصمیم گرفتند میزان تولید خود را به سطح ۳۲ میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه در روز برسانند و این به معنای کاستن روزانه یک میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه از تولید اوپک است. پس از این توافق مهم، تولیدکنندگان غیراوپک هم با اوپک توافق کردند روزانه حدود ۶۰۰ هزار بشکه نفت خود را کاهش دهند. در این میان؛ روسیه با تعهد کاهش روزانه ۳۰۰ هزار بشکهای، بزرگترین تولید کننده غیرعضو اوپک است.
مشارکت کشورهای تولید کننده نفت غیرعضو اوپک با اعضای اوپک
درنهایت؛ توافق کشورهای عضو و غیرعضو اوپک از ژانویه ۲۰۱۷ اجرایی شد و در نشست قبلی اوپک، نیز وزیران نفت و انرژی این سازمان باردیگر تصمیم گرفتند توافق اوپک تا مارس ۲۰۱۸ تمدید شود. این بارهم کشورهای تولید کننده نفت غیرعضو اوپک با اعضای اوپک همراهی کردند و به مشارکت در برنامه جهانی کاهش عرضه متعهد شدند.
بر اساس اعلام دبیرخانه اوپک در وین هماکنون قیمت سبد نفتی اوپک ۶۱ دلار و ۳۱ سنت است. این قیمت نسبت به قبل از توافق تاریخی اوپک، قیمتی مورد تایید کشورهای تولید کننده نفت اوپک و غیراوپک است. در همین زمینه؛ «سهیل المزروعی» وزیر انرژی امارات روز سهشنبه، اظهار کرد: «بازار نفت نسبت به پارسال در وضعیت بسیار بهتری قرار دارد و این نتیجه پایبندی تولیدکنندگان نفت به توافق کاهش تولید نفت اوپک است.»
باتوجه به وضعیت کنونی کشورهای تولید کننده نفت اوپک و غیراوپک، مشارکت در «برنامه کاهش تولید نفت» با هدف حفظ وضع موجود و در نهایت افزایش قیمت جهانی نفت درچارچوب منافع اعضای اوپک و غیراوپک، ضروری به نظر میرسد.112/135
نویسنده : علیکرمی
بیشتر بخوانید :
زنگنه: ایران موافق کاهش تولید «اوپک» است
دیدار زنگنه با رئیس شرکت نفت «لوک اویل» روسیه
آیا توافق «اوپک» برای کاهش تولید نفت تمدید می شود؟/ تحلیل