به گفته «دونالد توسک» رئیس شورای اروپا، نگرانی های بروکسل شامل مسائلی مانند وضعیت حکومت قانون و آزادی مطبوعات در ترکیه ، روابط دوجانبه ترکیه با کشورهای اتحادیه اروپا و همچنین اوضاع در سوریه می شود.
برگزاری نشست سران اتحادیه اروپا با ترکیه بیش از آن که برای شنیدن و رسیدگی به خواسته های ترکیه صورت گرفته باشد، بیشتر به منظور اعلام نگرانی بروکسل در باره وضع داخلی ترکیه و نیز اقدامات خارجی آن به ویژه دخالت نظامی ترکیه در شمال سوریه برگزار شد.
از منظر اتحادیه اروپا، این عملیات نظامی که به بهانه مبارزه با تروریسم صورت گرفته قابل پذیرش نیست.
به گفته «ژان کلود یونکر» رئیس کمیسیون اروپا، مبارزه ترکیه با تروریسم باید نظام مند و در چهارچوب قوانین بین المللی باشد .
از دیدگاه اتحادیه اروپا، برای ادامه روند عضویت ترکیه در این اتحادیه، آنکارا باید معیارها و اقدامات مد نظر بروکسل را عملی کند و بدون تحقق این مساله، ترکیه نباید امیدی برای پیوستن به این نهاد اروپایی داشته باشد.
به گفته دونالد توسک: موضع ما روشن است ؛ پیشرفت در زمینه این مسائل به ما اجازه خواهد داد که روابط اتحادیه اروپا و ترکیه از جمله درباره فرایند عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا را به پیش ببریم.
همان طور که انتظار می رفت خواسته های اتحادیه اروپا با واکنش منفی اردوغان مواجه شد. وی تاکنون نرمش ویا اقدام انعطاف آمیزی برای کاهش تنش و اختلافات کنونی با بروکسل انجام نداده است.
اردوغان که با درخواست از سرگیری مذاکرات عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا به وارنا آمده بود، گفت: برای اروپا که مدعی قدرت جهانی است یک اشتباه بزرگ خواهد بود که ترکیه را از سیاست گسترش خود کنار بگذارد.
روابط بین ترکیه و اتحادیه اروپا بعد از کودتای نظامی نافرجام ژوئیه 2016 در ترکیه بسیار متشنج شده و بسیاری از مقامات بلند پایه اروپایی به دلیل اقدامات دولت ترکیه علیه مخالفان خواستار توقف مذاکرات عضویت این کشور در اتحادیه اروپا هستند. اردوغان بارها از بروکسل خواسته است که صریح و آشکار در باره تمایل یا عدم تمایل درباره عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا موضع خود را اعلام کند.
با توجه به تغییرات مد نظر اردوغان در سیستم سیاسی ترکیه و نیز دستگاه قضایی این کشور، از نگاه کشورهای مخالف عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا مانند فرانسه، آلمان و اتریش، هیچ جایگاهی برای ترکیه در اتحادیه اروپا متصور نخواهد بود، زیرا این تغییرات برخلاف اصول و ارزش ها ومعیارهای اروپایی تلقی می شود.
به گفته «پیتر فیلیپ» کارشناس سیاسی آلمانی، لحن کلام سیاستمداران ترکیه باید تغییر کند.
این دیدگاه اکنون هواداران هر چه بیشتری را به خود جلب کرده و لذا روز به روز از احتمال عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا کاسته می شود. اکنون کشورهای کلیدی اتحادیه اروپا یعنی آلمان و فرانسه مخالف عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا هستند. این رویکرد اروپایی ها، موجب ناامیدی هر چه بیشتر آنکارا از تحقق خواسته دیرینه خود برای عضویت در اتحادیه اروپا شده و چشم انداز روشنی نیز در این زمینه وجود ندارد. 114/112
نویسنده : سيدرضا ميرطاهر
بیشتر بخوانید:
سفیر ترکیه در اتحادیه اروپا به کمیسیون اروپا احضار شد
اردوغان: ترکیه هیچ گزینهای غیر از «عضویت» ترکیه در اتحادیه اروپا را نمی پذیرد
ترکیه: اروپا باید بین ترکیه و دشمنانش یکی را انتخاب کند