نشست امروز گامی مهم در مسیر حل بحران مهاجرت است که حداقل سه سال است که به یکی از چالشهای مهم کشورهای اروپایی تبدیل شده است.
نکته مهم اینکه بین سران اروپایی حتی در زمینه تشکیل این نشست نیز اجماع نظر وجود نداشته و به همین دلیل این نشست ازسوی کشورهای گروه «ویزگِراد» Visegrad شامل مجارستان، لهستان، جمهوری چک و اسلواکی تحریم شد.
این چهار کشور در 21 ژوئن نشست خاص خود را برگزار کرده و باردیگر برمواضع سختگیرانهشان درباره سیاستهای مهاجرتی تاکید کردند.
بااین حال؛ کشورهای بزرگ و مهم اروپایی مانند آلمان، فرانسه، ایتالیا، اسپانیا، یونان و اتریش در نشست روز یکشنبه تلاش خود را به یافتن راه حلی عملی درباره بحران مهاجرت و پناهجویان معطوف کردهاند.
«ژان کلود یونکر» رئیس کمیسیون اروپا در 20 ژوئن اعلام کرد هدف از برگزاری این نشست غیررسمی، همکاری با گروهی از سران کشورها یا دولتهای کشورهای عضو است که علاقهمند هستند تا قبل از نشست آینده شورای اروپا راهحلی را برای این بحران بیایند.
درعین حال دو عامل باعث شده تا کشورهای بزرگ اروپایی یافتن راه حلی درباره بحران مهاجرن را در اولویت کاری خود قرار دهند.
عامل نخست روی کار آمدن دولت ائتلافی راستگرا و اروپاستیز در ایتالیا است که نخستین اولویت کاری خود را مقابله با پناهجویان و مهاجران غیرقانونی قرار داده است.
در این راستا؛ هفته گذشته دولت ایتالیا با پذیرش کشتی «کواریوس» Aquarius حامل پناهجویان مخالفت کرد و این کشتی پس ازمدتها بلاتکلیفی سرانجام در اسپانیا لنگر انداخت بدون اینکه تکلیف مهاجران غیرقانونی سوار بر آن مشخص شود.
اکنون کشتیهای دیگری به سرنوشت کشتی قبلی دچار شده است.
این برخورد ایتالیا، واکنش شدید «امانوئل ماکرون» رئیس جمهوری فرانسه را برانگیخت و سبب بروز تنش سیاسی بین رم و پاریس شد.
درخواست وزیر کشور ایتالیا از فرانسه
دراین زمینه؛ «متئو سالوینی» Matteo Salvini وزیر کشور راستگرای ایتالیا با اشاره به تعداد زیاد ورود مهاجران غیرقانونی به ایتالیا گفت "از این که این وضعیت برای رئیس جمهوری متکبر فرانسه مشکل به حساب نمیآید تعجب میکند. ما از ماکرون میخواهیم دشنامها را متوقف کند و با باز کردن درهای فرانسه به روی مهاجران سخاوت خود را نشان دهد."
سالوینی همچنین اعلام کرد" تمام بنادر ایتالیا روی کشتیهای حامل پناهجویان بسته است."
با این حال پاریس از مسئولیت پذیرش پناهجویان شانه خالی کرده و ماکرون طرحی را پیشنهاد داده که براساس آن پناهجویان باید بتوانند وارد نزدیک ترین بندر درمسیر خود بشوند.
طرح پیشنهادی ماکرون برای پناهجویان
وی ایجاد یک مرکز درخاک اروپا برای پیاده شدن پناهجویان از کشتیها را لازم دانسته است.
مساله دیگر بروز اختلافنظر شدید در دولت ائتلافی آلمان بین «آنگلا مرکل» صدر اعظم و «هورست زیهوفر» وزیر کشور آلمان است.
زیهوفر طرحی برای کنترل و کاهش ورود مهاجران به آلمان، ارائه داد که هر چند مرکل در ابتدا با آن مخالفت کرد، اما در نهایت این طرح را پذیرفت.
اکنون اتحادیه اروپا بر سرمساله پناهجویان به دو اردوی متعارض تبدیل شده است.
به گفته «مارتین پلویم» Martin Pluim کارشناس سیاسی، بحران پناهجویان، بیشتر از آنکه بحران ورود تعداد زیادی از آوارگان به خاک اروپا باشد، بحران مدیریت و سیاستگذاری اروپایی است.
کشورهای شرق اروپا اساسا مخالف پذیرش مهاجران غیرقانونی و پناهجویان بوده است، درحالی که کشورهای بزرگ غرب اروپا خواهان پذیرش ضابطهمند آنها هستند.
نویسنده:سيدرضا مير طاهر
138/120
بیشتربخوانید:
وضعیت وخیم مهاجران آفریقا در لیبی/ تحلیل
عفو بین الملل: اتحادیه اروپا مسئول اوضاع مهاجران در لیبی است
غرقشدن مهاجران لیبی + ویدئو
مکرون خواستار تحریم کشورهای مخالف با پذیرش پناهجویان شد
تشدید تنش در اروپا بر سر بحران پناهجویان