اعضای بریکس متشکل از پنج کشور روسیه، چین، هند، برزیل و آفریقای جنوبی از فعالان تاثیرگذار و تعیین کننده گروه 20 به شمار می روند.
برازیلیا پایتخت برزیل 13 و 14 نوامبر میزبان نشست گروه بریکس بود که در آن سران برزیل، آفریقای جنوبی، چین، هند و روسیه گردهم آمدند. اولین اجلاس رسمی گروه بریکس در سال 2009 در روسیه برگزار شد. افزایش نقش و تاثیرگذاری بریکس در دستور کار روسای کشورهای این گروه قرار دارد. پیشبینیها حاکی است که اقتصاد مشترک کشورهای گروه بریکس تا سال 2035 از هفت کشور صنعتی جهان هم سبقت خواهد گرفت و این نشانه اهمیت روزافزون بریکس در عرصه اقتصاد، تجارت و سیاست بین المللی است.
از همین رو، آمریکا به شدت مخالف قدرت گیری بریکس به معنای تقویت چندجانبه گرایی است و تلاش می کند تا همچنان نقش هژمون خود را در عرصه بین المللی از طریق اعمال زور و تحمیل خواسته های خود به دیگر کشورها حفظ کند. این رویکرد آمریکا که در دوره ریاست جمهوری "دونالد ترامپ" تقویت شده و از نشانه های آن بروز جنگ تجاری بی سابقه بین این کشور و چین است، انتقاد شدید روسیه را به عنوان یکی از اعضای کلیدی بریکس برانگیخته است.
"ولادیمیر پوتین" رئیس جمهوری روسیه طی سخنرانی در اجلاس سران بریکس گفت: «در عرصه تجارت جهانی بیش از گذشته رقابت ناعادلانه گسترش پیدا کرده است. بدون تردید در شرایط کنونی، اقتصاد جهانی بیش از پیش تحت تاثیر روشهای رقابت ناعادلانه از جمله تحریمهای یکجانبه قرار گرفته که بیشتر انگیزههای سیاسی دارد و این مساله مانع از رشد اقتصادی عادلانه کشورها شده است.»
اشاره پوتین به سیاست ها و مواضع تجاری دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا است که به صراحت از برتری جویی آمریکا و لزوم پیروی دیگر دولت ها از سیاست های واشنگتن و ترجیح منافع تجاری و اقتصادی آمریکا سخن گفته است. ترامپ سیاست حمایت گرایی اقتصادی را در پیش گرفته که به معنای افزایش تعرفه ها و ایجاد انواع محدودیت ها به بهانه حمایت از صنایع داخلی و اعمال تحریم های یکجانبه برای از میدان به در کردن رقبای تجاری واشنگتن است.
در این باره "دمیتری مدودوف" نخست وزیر روسیه در اوایل نوامبر 2019 هشدار داد: در نتیجه دنبال کردن سیاست تحریم و پیرو آن، شدت گرفتن طرفداری از تولیدات داخلی، جنگهای تجاری گستردهای رخ خواهند افتاد.
با توجه به این شرایط، کشورهای گروه بریکس اقدامات مشخصی را برای توسعه اقتصاد خود و جلوگیری از کاهش رفاه شهروندان کشورهایشان در نظر گرفتهاند. اعضای بریکس با انتقاد از رویکرد یکجانبه گرایانه واشنگتن، خواهان برقراری نظام تجاری چندجانبه و قانونمند برای تضمین تجارت بین المللی شفاف، بدون تبعیض، آزاد و جامع هستند. اعضای بریکس ضمن تاکید بر رعایت تعهدات خود در زمینه تجارت جهانی، خواهان ایستادگی در برابر اقدامات تجاری دارای ماهیت تبعیض آمیز و بازدارنده و به طور مشخص اقدامات تجاری دولت ترامپ هستند. در این راستا پوتین اعلام کرد مسکو قصد دارد برنامه اقتصادی ویژه و گستردهای را برای توسعه همکاری کشورهای گروه بریکس در نشست آتی که قرار است ژوئیه 2020 در شهر سنپترزبورگ روسیه برگزار شود، ارائه کند.
روسیه معتقد است تحولات بین المللی و واقعیات نظام جهانی موید گذار به سوی نظام چند قطبی است؛ حال آن که آمریکا با پافشاری بر حفظ نظام تک قطبی و تلاش برای ایفای نقش پلیس جهانی و تحمیل خواسته های خود از جمله با اعمال تحریم و تعرفه های گمرکی، به دنبال اهداف و خواسته های خود از طریق یکجانبه گرایی است.139/118
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
بیشتر بخوانید:
انتقاد گروه «بریکس» از رویکرد یکجانبه گرایانه آمریکا/تحلیل
تاکید سران بریکس بر اتحاد مقابل جنگ تجاری امریکا
گلوبال تایمز: بریکس و لزوم مقابله با سیاستهای حمایت گرایانه آمریکا
کشورهای عضو بریکس علیه جنگ تجاری آمریکا متحد شدند+ ویدئو