هشدار دبیر کل ناتو با توجه به رویکرد منفی ترامپ درقبال این پیمان نظامی و اقدامات وی از جمله ارسال نامههای تهدیدآمیز به سران حداقل 10 کشور عضو ناتو صورت گرفته است.
ترامپ در نشست سران ناتو که در ۱۱ و ۱۲ ژوئیه (20 و 21 تیرماه) در بروکسل برگزار میشود شرکت خواهد کرد و انتظار میرود وی بار دیگر اتهامات خود علیه سایر کشورهای عضو این پیمان در زمینه عدم سهم کافی در هزینههای ناتو و تخصیص ندادن بودجه کافی به امور نظامی را تکرار کند.
ترامپ قبلا هم اعضای ناتو را به دلیل عدم تحقق اهداف مورد توافق در نشست سران ناتو در سال 2014 مورد انتقاد قرار داده بود. طبق این توافق، کشورهای عضو ناتو باید دو درصد تولید ناخالص داخلی خود را به امور نظامی اختصاص دهند. ترامپ درعین حال مدعی است که ناتو برای آمریکا بسیار پرهزینه است.
مساله دیگری که نگرانی سران کشورهای عضو ناتو را برانگیخته است، احتمال برخی نرمشها از جانب ترامپ در دیدار 16 ژوئیه وی با ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه در هلسینکی پایتخت فنلاند است.
با توجه به موضع ناتو در قبال بحران اوکراین و به رسمیت نشاختن الحاق شبه جزیره کریمه به روسیه از سوی شرکای اروپایی ناتو، این کشورها خواهان اتخاذ موضع مشابهی از سوی ترامپ هستند. استولتنبرگ معتقد است موضع تمام ناتو درقبال این الحاق غیر قانونی راسخ است و این نگرانی را ندارد که پس از دیدار سران آمریکا و روسیه در ۱۶ ژوئیه موضع آمریکا نرمتر شود. استولتنبرگ گفت: روسیه همسایه ماست و من از این حقیقت که رئیسجمهور آمریکا قرار است با پوتین دیدار کند، استقبال میکنم. گفتوگو با روسیه کاملا با سیاستهای ناتو سازگاری دارد. اخیرا، برخی از مقامهای ناتو نگرانیخود را بابت این مساله ابراز کردند که کشورهای عضو این پیمان در نشست هلسینکی شرکت داده نمیشوند.
"جان هاتسمن" Jon Huntsman سفیر آمریکا در روسیه گفت: رئیس جمهور ایالات متحده نشست فنلاند را راهی برای کمک برای کاهش تنش بین مسکو و واشنگتن میداند. با این حال اعضای اروپایی ناتو کماکان روسیه را یک تهدید جدی تلقی میکنند.
در این زمینه "آنگلا مرکل "صدر اعظم آلمان بر ضرورت تمرکز مجدد ناتو بر تهدیدهای نظامی روسیه تاکید کرد. وی الحاق کریمه به روسیه و دخالت نظامی مسکو در شرق اوکراین را از جمله موارد مهم برای تمرکز مجدد ناتو بر روسیه و دفاع بیشتر از متحدان میداند. آنگلا مرکل هر چند مدعی شده که کشورهای عضو ناتو به دنبال روابط معقول با روسیه هستند، با این حال وی درچارچوب ارائه راهکاری برای مقابله با تهدیدهای نظامی (ادعایی) روسیه گفت: "باید با حضور (نظامی) در مرکز و شرق اروپا، تمهیدات لازم را فراهم کنیم."
به این ترتیب باید گفت اکنون ناتو با دو چالش مهم داخلی و خارجی مواجه است.
چالش داخلی، شکاف روز افزون بین دو سوی اقیانوس اطلس بر سر ماهیت، اهداف و وضعیت این سازمان نظامی ایفای تعهدات نظامی اعضای این سازمان نظامی است. چالش خارجی ناتو نیز همان گونه که مرکل بر آن تاکید کرده، تهدیدات ادعایی از جانب روسیه علیه کشورهای عضو ناتو در مرکز و شرق اروپاست. هر چند که مسکو بارها بر رویکرد تهاجمی ناتو و موضع تدافعی خود در این مناطق تاکید ورزیده است.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
137/120
بیشتر بخوانید
تظاهرات در بروکسل علیه حضور ترامپ در نشست ناتو
نامه تحکمآمیز ترامپ به برخی اعضای ناتو
اعضای اروپایی ناتو زیرتیغ فشارهای ترامپ/ تحلیل