در این نشست "ولادیمیر پوتین" رئیس جمهور روسیه به اعلام مواضع این کشور در زمینه مسائل مهم بین المللی و نیز اهمیت بریکس پرداخت.
نخستین موضوع مورد اشاره پوتین وضعیت کنونی افغانستان بود. رئیس جمهور روسیه، آمریکا را مسئول اوضاع نابسامان کنونی افغانستان دانست و در این زمینه تصریح نمود که خروج نیروهای آمریکایی و متحدان این کشور از افغانستان منجر به بروز وضعیت بحرانی جدید شد که هنوز معلوم نیست که چگونه بر امنیت منطقه ای و جهانی تاثیر می گذارد.
به گفته پوتین، کشورهای گروه بریکس علاقه مند نیستند که مواد مخدر از افغانستان قاچاق شود و تروریسم انتشار بیابد. اشاره پوتین به نقش آمریکا در واقع با توجه به تحولات چند ماه اخیر در افغانستان و نقش غیر قابل انکار سیاست "جو بایدن" رئیس جمهور آمریکا در این باره درخصوص دستور خروج عجولانه نیروهای آمریکایی از افغانستان بود که نهایتا منجر به بروز هرج و مرج، تضعیف روحیه ارتش افغانستان و در نهایت سیطره طالبان بر افغانستان شد.
اکنون دغدعه مهم روسیه و چین، گسترش تروریسم در افغانستان و صدور آن به کشورهای آسیای مرکزی و در نهایت این دو کشور عضو بریکس است.
ضمن اینکه این نگرانی وجود دارد که میزان کشت تریاک و تولید و قاچاق مواد مخدر از افغانستان که قبلا در دوره اشغال این کشور از جانب آمریکا و ناتو نیز رو به افزایش بود به مرزهای بی سابقه ای برسد و بدین ترتیب کشورهای همسایه و حتی روسیه را تحت تاثیرات منفی خود قرار دهد.
مساله دومی که پوتین برآن تاکید کرد، لزوم توسعه و تحکیم نظام چند قطبی در جهان بود. وی گفت: لازم است که سیستم چندقطبی جهانی متشکل از مراکز مستقل رشد اقتصادی و نفوذ سیاسی که گروه بریکس جزو آن است، تقویت شود.
روسیه و چین به عنوان اعضای مهم بریکس که در عین حال رقبای اقتصادی و نظامی آمریکا محسوب می شوند معتقد هستند که تحولات بین المللی و واقعیات نظام جهانی موید گذار به سوی نظام چند قطبی است، در حالی که آمریکا با پافشاری بر حفظ نظام تک قطبی و تلاش برای تحمیل خواسته ها و ارزش های خود بر دیگر کشورها و نیز صف آرایی در مقابل قدرتهای رقیب خود به دنبال اهداف و خواسته های خود از طریق یکجانبه گرایی است.
موضوع سوم مد نظر پوتین لزوم تقویت گروه بریکس و اعلام آمادگی روسیه برای همکاری نزدیک با دیگر اعضای این گروه بود. وی در این زمینه تاکید کردکه باتوجه به اوضاع بسیار پرتلاطم جهان، مشارکت بسیار نزدیک کشورهای عضو بریکس بسیار مهم است. از دیدگاه پوتین، اعتبار بریکس در حال افزایش است و نقش آن در امور بین المللی بیشتر می شود.
گروه بریکس که در سال 2009 پایه گذاری شده از نظر جمعیتی بیش از 41 درصد از جمعیت جهان و بیش از 28 درصد تولید ناخالص جهانی را شامل می شود.
بریکس با هدف تقویت روابط تجاری و اقتصادی کشورهای عضو و همچنین ایجاد نهادهای موازی بین المللی همچون بانک های توسعه ای و نظام تجاری جدید شروع به کار کرده است.گروه بریکس نمادی از تمایل کشورهای پنج گانه عضو آن که چهار کشور آن یعنی چین، هند، برزیل و آفریقای جنوبی جزو اقتصادهای نوظهور محسوب می شوند برای مشارکت در مدیریت اقتصاد جهانی و رقابت در برابر گروه 7 است که از اقتصادهای برتر صنعتی بلوک غرب تشکیل شده است.
در این راستا روسیه خواهان آن است تا اعضای گروه بریکس به طور فعال در اصلاح نظام مالی و اقتصاد جهانی گام بردارند تا شرایط برای توسعه و رشد اقتصادی کشورهای درحال توسعه در محیطی عادلانه فراهم گردد.
«مهدی خورسند» کارشناس سیاسی با تاکید بر اینکه شاید مهمترین جنبه عملکرد بریکس ضربه به نظم لیبرالی حاکم بر دنیا باشد می گوید: بریکس که به گفته اقتصاددانان کمتر از 10سال آینده نصف اقتصاد دنیا را در اختیار خود دارد، اولین اقدامش، کاهش سهم دلار از تجارت دوجانبه و چندجانبه اعضای این پیمان بوده است.
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
112
بیشتر بخوانید:
نشست سران بریکس در برزیل و هشدار پوتین درباره تحریم های یکجانبه/ تحلیل
انتقاد گروه «بریکس» از رویکرد یکجانبه گرایانه آمریکا/تحلیل
ریابکوف: بریکس می تواند به برتری مالی آمریکا در جهان پایان دهد