سران کشورهای فرانسه، ایتالیا، اسپانیا، یونان، پرتغال، قبرس و مالت در این نشست شرکت کردند.
این چهارمین نشست این کشورها موسوم به «کلوپ مدیترانه» از سال 2016 است.
اولین نشست کلوپ مدیترانه به ابتکار« آلکسیس سیپراس» نخست وزیر یونان در سپتامبر سال 2016 در آتن برگزار شد. اتحادیه اروپا چالش های زیادی دارد، از جمله آنها آینده منطقه یورو، بیکاری، پائین بودن رشد اقتصادی و کاهش سرمایه گذاری است که به ویژه کشورهای اروپایی حاشیه دریای مدیترانه با آنها مواجه اند. این کشورها بحران عمیق اقتصادی خود را در نشست های مشترک بحث و بررسی می کنند. یکی از مهم ترین چالش های پیش روی کشورهای جنوب اروپا موضوع مهاجران است.
مقصد اولیه مهاجرانی که سعی می کنند از شمال آفریقا و کانون های بحرانی در خاورمیانه خود را به اروپا برسانند، کشورهای جنوب اروپا است.
درهفت کشور مدیترانه ای عضو اتحادیه اروپا ایتالیا، یونان و اسپانیا بیش از کشورهای دیگر با پدیده پناه جویان مواجه هستند. کشورهای اروپایی در سال 2016 با امضای قراردادی با ترکیه، یکی از مبادی اصلی سفر پناه جویان سوری به اروپا در سال 2015، تا حد زیادی موفق به کاهش سفر پناه جویان به این قاره شدند. به همین میزان نیز از تعداد کشته شدگان در دریای مدیترانه کاسته شد. در سال 2016 تعداد کشته شدگان در دریای مدیترانه به رقم بی سابقه بیش از پنج هزار نفر رسید. آژانس بین المللی مهاجران سال 2016 را مرگبارترین سال برای مهاجران نامید.
به میزان کاهش پناه جویان به مقصد اروپا در سال 2017، تعداد کشته شدگان در دریای مدیترانه نیز کاهش یافت و به سه هزار و 116 نفر رسید.
اقدامات ایتالیا در جهت کاهش ورود پناهجویان به اروپا
با کاهش تعداد پناه جویان از مسیر ترکیه به اروپا تعداد پناه جویان آفریقایی به کشورهای ایتالیا و اسپانیا افزایش یافت.
ایتالیا نیز با هماهنگی و کمک کشورهای فرانسه و آلمان تلاش کرد قراردادهای مشابهی با کشورهای مبداء مهاجرت از آفریقا به امضا برساند. در راس این کشورها لیبی قرار دارد ولی دولت مرکزی قوی در لیبی برای امضا و اجرای چنین توافقی وجود ندارد. به همین دلیل این کشورها با مقامات محلی همجوار با ساحل قراردادهایی امضا کردند و کمکهای مالی را در اختیار آنها قرار دادند. همچنین گارد ساحلی ایتالیا و چند کشور دیگر اروپایی به گشت زنی در آب های لیبی پرداختند. این اقدام ایتالیا درکاهش سفر پناه جویان به ایتالیا در سال 2017 بسیار موثر بود. تعداد پناه جویان وارد شده به ایتالیا در سال 2017 به رقم 119 هزار نفر رسید که 35 درصد کمتر از سال 2016 است.
در تمام اقدامات دولت های اروپایی برای کاهش ورود پناه جویان به کشورشان، آنچه اهمیت ندارد حقوق انسانی پناه جویان و مسائل بشردوستانه است. یکی از تبعات سیاست های دولت های اروپایی برای جلوگیری از عزیمت پناه جویان به اروپا، ایجاد برده داری نوینی در لیبی بوده است.تا حدی که «ژان کلود یونکر» رئیس کمسیسون اروپا گفت لیبی برای پناه جویان جهنم است. در واقع دولت های اروپایی با کسانی برای جلوگیری از ورود پناه جویان به اروپا همکاری می کنند که به هیچ قاعده انسانی و حقوق بشر پای بند نیستند.
نویسنده:مرتضی مکی
136/110
بیشتر بخوانید:
مدیترانه؛ آبهای مرگ مهاجران
کاهش ورود پناه جویان به اروپا از طریق دریای مدیترانه در سال
2017
مدیترانه؛ گذرگاه مرگبار پناهجویان+ ویدئو