ایران پرس- «آلکساندر ووچیچ» و «هاشم تاچی» سران صربستان و کوزوو روز دوشنبه در بروکسل با حضور «فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا درباره ادامه مذاکرات عادی سازی روابط بلگراد و پریشتینا درآینده نزدیک توافق کردند.

«ووچیچ» پس از این نشست اعلام کرد که هدف از این مذاکرات، تنها عادی سازی روابط بلگراد و پریشتینا نیست، بلکه بررسی مسائل مطرح در روابط صرب ها و آلبانیایی تبارها در درازمدت هم در صربستان و هم در کوزوو نیز مد نظر قرار دارد.

کوزوو براساس قطعنامه 1244 شورای امنیت سازمان ملل در ژوئن سال 1999 میلادی تحت قیمومیت هیات غیرنظامی سازمان ملل قرار دارد و نیروهای ناتو موسوم به «کی فور» برای تامین امنیت در کوزوو مستقر شده اند. پارلمان کوزوو در فوریه 2008 بطور یک جانبه استقلال این منطقه از صربستان را اعلام کرد.

رویدادی که باعث بروز تنش های شدید بین صربستان و کوزوو شد و در این راستا اتحادیه اروپا به عنوان میانجی برای حل و فصل اختلافات وارد میدان شد. مذاکرات صربستان و کوزوو برای حل وفصل مساله کوزوو از اکتبر 2012 با میانجیگری «کاترین اشتون» مسئول وقت سیاست خارجی اتحادیه اروپا، آغاز گردید که در نهایت منجر به امضای توافق‌نامه 15 ماده ای به منظور عادی سازی روابط بلگراد و پریشتینا شد.

آخرین نشست بین مقامات صربستان و کوزوو در چارچوب مذاکرات عادی سازی روابط بلگراد و پریشتینا در اوایل فوریه 2017 در بروکسل انجام شد. در این فاصله انتخابات ریاست جمهوری در صربستان و انتخابات پارلمانی در کوزوو برگزار گردید. در واقع مهمترین مساله صربستان در عرصه سیاست خارجی، معضل کوزوو است.

صربستان و کوزوو

 

صربستان تاکنون چندین دور مذاکرات سخت با کوزوو با میانجی گری اتحادیه اروپا برای دستیابی به توافق با این منطقه داشته است. اتحادیه اروپا یکی از شرایط اصلی خود در زمینه عضویت صربستان را، حل مساله کوزوو از سوی صربستان اعلام کرده است. بلگراد به خوبی از این موضوع اطلاع دارد که بدون حل مساله کوزوو، شانسی برای عضویت در اتحادیه اروپا نخواهد داشت. تاکنون 30 دور مذاکرات عادی سازی روابط بین صربستان و کوزوو در بروکسل برگزار شده است. در این چارچوب در اوت 2016 در بروکسل چهار توافقنامه از جمله تشکیل جامعه شهرداری های صرب نشین در شمال کوزوو امضا شد. به رغم ادامه مذاکرات و نیز امضای برخی توافقنامه ها، بلگراد با تاکید بر این که کوزوو استان جنوبی صربستان است، اعلام یک جانبه استقلال آن را به رسمیت نمی شناسد و خواهان باطل کردن سند استقلال کوزوو از راه های دیپلماتیک و صلح آمیز است.

اتحادیه اروپا

 

از جمله پیامدهای اعلام استقلال کوزوو که بدون عبور ازمجرای سازمان ملل و البته با اشاره و حمایت مستقیم آمریکا و برخی کشورهای اروپایی انجام شد به چالش کشیدن مستقیم قوانین و نهادهای بین المللی بود .

دیوان بین المللی دادگستری در سال 2010 رای به قانونی بودن اعلام استقلال کوزوو در سال 2008 داد و اعلام کرد که چنین اقدامی بدون رضایت دولت مرکزی یعنی صربستان مشروعیت داشته است. با اینکه صربستان با استقلال کوزوو مخالفت می ورزد، اما در عین حال، با مذاکرات تحت نظارت اتحادیه اروپا موافقت کرده است.

با این حال اختلاف دو طرف در مواردی مانند وضعیت صربهای ساکن شمال کوزوو به قوت خود باقی مانده است. ضمن اینکه مقامات بلندپایه صربستان بارها تاکید کرده اند که حکومت بلگراد هرگز استقلال کوزوو را به رسمیت نخواهد شناخت. 

به گفته «محمود فاضلی» کارشناس حوزه بالکان در سایت ایربا، شواهد نشان می‌دهد مخالفت صربستان با استقلال کوزوو ادامه خواهد یافت.

هم چنین صربستان به تلاش‌ خود برای جلوگیری از ورود کوزوو به سازمان‌هایی که تنها در آن کشورهای مستقل حق عضویت دارند، ادامه خواهد داد. می توان پیش بینی کرد که به رغم تمایل شدید بلگراد برای عضویت در اتحادیه اروپا که شرط آن حل مساله کوزوو است، اما صربستان حداکثر تلاش ممکن را برای جلوگیری از جدایی کوزوو از این کشور صورت خواهد داد. 113/110

بیشتر بخوانید:

اتهام جدید کوزوو علیه صربستان / تحلیل

صربستان و کوزوو به دنبال تنش‌زدایی و عادی سازی روابط/ تحلیل

تنش در روابط بلگراد و پریشتینا با حرکت یک قطار از صربستان به کوزوو

صربستان و کوزوو
اتحادیه اروپا