نشست دو روزه گروه 7 در حالی برگزار شد که جهان درگیر چالشهای مهمی چون آغاز دوباره ناآرامیها و درگیریها در لیبی، بن بست برگزیت در بریتانیا و اقدامات جنجالی آمریکا در مورد مسئله فلسطین و حمایت رسمی دولت ترامپ از حاکمیت رژیم اسرائیل بر جولان اشغالی است.
«مایک پمپئو» وزیر امور خارجه آمریکا غایب بزرگ نشست گروه 7 بود؛ به طوری که بسیاری این غیبت را نشانهای دانستند؛ مبنی بر این که دولت ترامپ سعی دارد گروه 7 را در فهرست اولویتهای خود «کم اهمیت»جلوه دهد.
دیپلماتی در فرانسه در این زمینه گفت: پمپئو با عدم حضور خود پیامی با مضمون «کارهای بهتری برای انجام دادن دارم» فرستاده است.
در واقع غیبت وزیر امور خارجه آمریکا تاکیدی بر ادامه سیاست های یکجانبه گرایانه واشنگتن است. از زمان راه یابی دونالد ترامپ به کاخ سفید، روابط آمریکا- اروپا با تنش بسیار روبه رو شده؛ به طوری که ترامپ با پی گیری سیاست یکجانبه گرایانه و خط مشی کاملا مستبدانه در صدد تحمیل رویکردها و خواسته های مختلف خود به شرکای اروپایی واشنگتن است.
در همین حال، تسلیم نشدن شرکای اروپایی آمریکا در مقابل خواستههای ترامپ، سبب شده است تا وی با تصمیمات یکجانبه در موضوعات بین المللی، بیش از پیش بر سیاستهای یکجانبه گرایانه اصرار ورزد؛ مساله ای که خشم شرکای اروپایی واشنگتن را برانگیخته است.
اقدامات ترامپ در موضوعاتی چون خروج از توافق آب و هوایی پاریس، خروج از توافق هستهای برجام، راه اندازی جنگ تجاری و افزایش تعرفهها در ماههای گذشته و در برهه کنونی نیز به رسمیت شناختن حاکمیت اسرائیل بر جولان موجب انتقاد شدید کشورهای عضو گروه 7 شده است.
روند فزاینده شکاف میان آمریکا و سایر اعضای این گروه باعث شده است تا برخی تحلیلگران به جای گروه 7 از عبارت گروه 6+1 استفاده کنند.
در نشست وزرای خارجه گروه 7 در فرانسه نیز همچنان اختلاف نظرها پابرجا بود. «ژان ایو لودریان» وزیر امور خارجه فرانسه با اذعان به وجود اختلافات متعدد در گروه 7 گفت: اختلافاتی میان کشورهای گروه 7 در قبال نزاع فلسطین و اسرائیل و همچنین پرونده ایران وجود دارد.
در موضوع تشدید درگیریها در لیبی هم اعضای گروه 7 ضمن اختلاف نظرهایی به حمله نیروهای خلیفه حفتر برای تصرف پایتخت واکنش نشان دادند.
«هایکو ماس»، وزیر امور خارجه آلمان در این باره گفت: اوضاع در لیبی بسیار نگران کننده است و ما نمیتوانیم تشدید درگیریها را بپذیریم؛ به ویژه این که ایتالیا و فرانسه تماسهای مستقیمی با لیبی دارند از این رو وزرای خارجه گروه 7 در مورد اعمال فشار بر عاملان درگیری های اخیر در لیبی به ویژه خلیفه حفتر به توافق رسیدند.
این در حالی است که «ژان ایو لودریان» وزیر امور خارجه فرانسه با ابراز نگرانی از درگیریهای اخیر در لیبی، دیپلماسی را تنها راه حل بحران در این کشور دانست.
بدین ترتیب می توان گفت توافقهای وزرای شرکت کننده در گروه 7 شامل مواردی چون مقابله با حملات سایبری، کمک به توسعه اقتصادی در آفریقا، تقویت ابزارهای مقابله با قاچاق پناهجویان و قاچاق انسان و عنوان کلی اقدامات مشترک برای مقابله بهتر با چالشهای امنیتی اصلی جهان می شود.
نشست وزرای خارجه گروه 7 در حالی به کار خود پایان داد که به نظر می رسد در هر دوره برگزاری نشست مقامات ارشد و سران این گروه، شکاف بیشتری میان اعضا به ویژه با آمریکا به وجود می آید؛ موضوعی که ماهیت و قدرت این گروه را تحت تاثیر قرار داده است.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
141/118
بیشتر بخوانید:
لودریان: آمریکا دیپلماسی جهانی را به خطر انداخته است
گزارش: پایان جولان شیطان درجولان اشغالی