ایران پرس - آیا خلع سلاح اتمی کره شمالی نیاز به اجلاس دوم (در سطح رهبران) دارد؟

پایگاه اینترنتی نشنال اینترست یادداشتی با عنوان «سفر مایک پمپئو به کره شمالی؛ لحظه پیروزی یا شکست» به قلم «گوردون چانگ» درباره سومین سفر پمپئو، وزیر خارجه آمریکا به کره شمالی منتشر کرده است که در ادامه می خوانیم:

«مایک پمپئو» وزیر امور خارجه آمریکا برای سومین بار به پیونگ یانگ، پایتخت کره شمالی سفر کرد. سفر پمپئو نشان خواهد داد که تلاش های ترامپ برای خلع سلاح نظام کیم جونگ اون با شکست مواجه خواهد شد یا پیروز می شود.

زمانی که پمپئو به آمریکا برگشت، مردم جهان باید بدانند که آیا فرض اساسی دولت ترامپ مبنی بر اینکه «کیم» در یک تصمیم راهبردی می خواهد تسلیحات هسته ای خود را نابود کند، درست است یا خیر.

اگر این فرض اشتباه باشد که البته فعلا چنین به نظر نمی رسد، آنگاه ترامپ باید کاری را انجام دهد که در سنگاپور به شوخی گفته بود انجام نخواهد داد؛ یعنی اقرار کند که درباره رهبر کره شمالی اشتباه کرده است.

به نظر می رسد که رئیس جمهور آمریکا چنین اقراری نخواهد کرد. در عوض به نظر می رسد که او تصمیم گرفته از خواسته های قبلی مبنی بر خلع سلاح کامل هسته ای عقب نشینی کند.

«مایک پمپئو» در 22 ژوئن در مصاحبه با شبکه «ام اس ان بی سی» به خوشبینی گفته بود:

"توافق با کره شمالی به گونه ای خواهد بود که کیم «خلع سلاح هسته ای کامل» را انجام خواهد داد و در عوض «تضمین های امنیتی» دریافت خواهد کرد."

در واکنش به حسن نیت برداشت شده از رفتار «کیم»، «دونالد ترامپ» و «پمپئو» نیز به سهم خود اقدامات زیادی انجام دادند.

اول ترامپ به طور نامحدود برگزاری رزمایش های بزرگ مشترک با کره جنوبی را متوقف کرد.

در مرحله دوم، دولت آمریکا از اواخر ماه مه تاکنون مجازات ده ها شرکت و نهاد به ویژه شرکت های روسی و چینی را متوقف کرده است که تحریم های کره شمالی را نقض کرده اند.

اگر توقف رزمایش های نظامی مشترک آمریکا و کره جنوبی به مدت مثلا یک سال به طول انجامد، آمادگی نیروهای نظامی پایین خواهد آمد و اتحاد بین دو کشور سست خواهد شد، آمریکا و کره جنوبی هنوز هم می توانند با حمله ناگهانی کره شمالی مقابله کنند، اما در این حالت، تلفات نظامی و غیرنظامی بسیار بیشتر می شود.

تصمیم برای متوقف کردن تحریم شرکت ها و نهادهای بیشتر هم پیامدهای معکوسی به دنبال خواهد داشت.

پیونگ یانگ همیشه شرکت های پیشگام را تغییر می دهد، بنابراین، تحریم نکردن شرکت های جدید، تلاش ها برای تحریم را به سرعت ناکام می گذارد.

وقتی کیم احساس کند که محدودیت های آمریکا و جامعه جهانی را دور زده است، اهرم های آمریکا در مذاکرات «خلع سلاح هسته ای» به سرعت کم اثر خواهد شد.

وضعیت بهتر کیم نسبت به ترامپ

این دو امتیاز ترامپ به کره شمالی، یعنی متوقف کردن رزمایش ها و تحریم های جدید به معنی آن است که کیم در وضعیت بهتری قرار دارد.

یک دلیل دیگر نیز وجود دارد که نشان می دهد کیم در وضعیت بهتری قرار دارد: کره شمالی به جای متوقف کردن تولید تسلیحات هسته ای، در روزهای اخیر به ارتقاء راکتور تولید پلوتونیوم و دیگر تاسیسات مرتبط در «یونگ بیون» Yongbyon ادامه داده است.

علاوه بر این مقامات آمریکایی گفتند که کره شمالی تلاش می کند تا کلاهک های موشک ها و تمام تاسیسات تولید مواد هسته ای را مخفی کند.

«کیم جونگ اون» یک کار دیگر را هم انجام نداده است. بر خلاف صحبت ترامپ در کنفرانس مطبوعاتی پس از دیدار با کیم در سنگاپور، رهبر کره شمالی هنوز «تاسیسات آزمایش موتور موشک» را نابود نکرده است.

ترامپ حق دارد که برای متقاعد کردن کیم به منظور گرفتن یک تصمیم تاریخی و دست کشیدن از برنامه تسلیحاتی، شانسی به او بدهد، اما چهل و پنجمین رئیس جمهور آمریکا نباید به سومین رهبر از خانواده کیم وقت زیادی بدهد.

در واقع ترامپ مشخص کرده است که فرصت «کیم» اندک است. ترامپ در اجلاس گروه 7 (G7) در اواخر ماه گذشته در کانادا گفت که «من احساس می کنم کیم جونگ اون می خواهد کار بزرگی برای مردم خود انجام دهد و او اکنون این فرصت را دارد. این شانس دوباره تکرار نمی شود.»

«کیم جونگ اون» در اجلاس تاریخی در سنگاپور زیر بار تعهد مشخصی برای خلع سلاح نرفت. در عوض او یک بیانیه مشترک مبهم را امضاء کرد که در آن متعهد شد «برای خلع سلاح کامل شبه جزیره کره تلاش خواهد کرد.»

بنابراین دیدار «پمپئو» با «کیم»، شانس دوباره ای به او می دهد. اگر «ترامپ» و «پمپئو» درست می گویند که کیم تصمیم گرفته تا تسلیحات اتمی خود را نابود کند، بنابراین دلیلی وجود ندارد که کیم زیربار این تعهدات نرود، جدول زمانبندی مشخص برای خلع سلاح تعیین نکند و با یک «برنامه بازرسی سرزده» موافقت نکند.

پمپئو اگر پس از بازگشت از کره شمالی دستش از توافقنامه، جدول زمانی و تعهد الزام آور خالی باشد، آنگاه چرا باید انتظار داشته باشیم که کیم تسلیحات اتمی خود را نابود کند؟ و این اتفاق بدان معنی خواهد بود که اساس سیاست ترامپ نادرست بوده است.

برنامه «فشار حداکثری» برای کشانده «کیم» به میز مذاکره

در آن صورت ترامپ و وزیر خارجه اش لازم است دوباره به همان روش هایی بازگردند که موفق شد کیم را به پای میزه مذاکره بکشاند؛ یعنی برنامه «فشار حداکثری».

آن گونه که «سونگ یون لی» Sung-Yoon Lee از دانشگاه «تافت» Tuft’s Fletcher School در مصاحبه با نشنال اینترست عنوان کرده: ترامپ باید این کار را به سرعت انجام دهد.

«یانگ لون لی» این سوال را مطرح کرد که «آیا دولت ترامپ هرگز به این مساله توجه کرده است که به احتمال زیاد، گفتگوهای طولانی مدت که همیشه هم در کنار خود با نرم تر شدن تحریم ها همراه است، تنها کره شمالی را قادر می سازد با خرید زمان و سرمایه، موقعیت هسته ای خود را تقویت کرده و توانمندی خود را با سرعت بیشتری توسعه دهد؟»

دومین نشست کیم و ترامپ در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل

با این حال، به جای فشار بیشتر بر روی «کیم»، مقامات دولت آمریکا اکنون از احتمال دیدار دوم «کیم» و «ترامپ»، این بار در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک و در سپتامبر سال جاری صحبت می کنند.

صحبت از اجلاس دوم با «کیم» که بیشتر از قبل منجر به ارتقاء جایگاه او می شود، نابهنگام است. ولی جای تعجب نیست که مقامات آمریکایی این گونه می اندیشند. جدای از همه، خود «ترامپ» هم در این مورد بسیار خوشبین است.

همانطور که روزنامه واشنگتن پست روز سه شنبه به درستی اشاره کرده «ترامپ برآوردهای زیادی درباره پیشرفت مساله کره شمالی در هفته های اخیر مطرح کرده است.»

ترامپ در 13 ژوئن در توییت معروفی گفته بود که کره شمالی دیگر یک «تهدید هسته ای» برای آمریکا نیست. او سه شنبه این هفته در توییت خود اعلام کرد «گفتگوهای خوب زیادی با کره شمالی انجام گرفته است، اوضاع به خوبی پیش می رود!»

اوضاع به خوبی پیش می رود؟ بیشتر مطالبی که در روزهای اخیر درباره تلاش های کره شمالی در دستیابی به تسلیحات شنیده ایم، اخباری است که از جامعه اطلاعاتی آمریکا درز کرده است.

فاش شدن این اخبار به معنی آن است که جامعه اطلاعاتی آمریکا نگرانی بی سابقه ای درباره ارزیابی ترامپ از نیات و مقاصد کره شمالی دارد.

علاوه بر این، خبرگزاری رویترز اکنون گزارش می دهد که دولت آمریکا دیگر مثل گذشته اصراری به خلع سلاح فوری کره شمالی ندارد. دولت با نرم تر کردن موضع قبلی خود اکنون بر خلاف چیزی که همین دو ماه قبل گفته بود، برنامه ای طولانی مدت و چند مرحله ای را برای خلع سلاح قبول کرده است.

به جای دنبال کردن «خلع سلاح هسته ای کامل، قابل راستی آزمایی و غیر قابل بازگشت»، به نظر می رسد که دولت آمریکا «کاهش تهدید دوجانبه» را دنبال خواهد کرد.

دونالد ترامپ اواخر ماه گذشته زمانی که گفتگوهای کره شمالی را با «آرام پختن بوقلمون» تشبیه کرد، به نظر می رسید که شایعات مربوط به عقب نشینی آمریکا از مواضع قبلی را تایید می کرد. او خطاب به مردم فارگو در داکوتای شمالی گفت: «ما الان داریم چیزی را می پزیم و می دانید که وقتی مردم چیزی شبیه بوقلمون را می پزند، زمانبر است. آن طور که در ابتدا به نظر می رسد راحت نیست».

پختن یک بوقلمون بزرگ قطعا زمانبر است؛ این درحالی است که گفتگوهای کره شمالی با سرعت زیادی انجام شد.

دولت ترامپ یا اکنون می تواند مساله کره شمالی را حل کند یا هیچ وقت و سفر پمپئو نشان خواهد داد که آیا تلاش های ترامپ برای خلع سلاح آنها در آستانه شکست قرار دارد یا خیر.

مترجم: محمود مجدی

118/116

بیشتر بخوانید:

پمپئو: آمریکا خواهان خلع سلاح برگشت ناپذیر کره شمالی است

پمپئو پیش از دیدار کیم- ترامپ: موضع واشنگتن درباره خلع سلاح کره‌شمالی غیرقابل تغییر است+ ویدئو

جزئیات دیدار وزیر خارجه آمریکا و رهبر کره‌شمالی از زبان پمپئو

انتشار تصاویر دیدار پمپئو با رهبر کره‌شمالی