ایران پرس: در آغازین روزهای فصل بهار، وزش باد شدید همراه با گرد و خاک، آلودگی هوای پایتخت و بسیاری از نواحی کشور را در وضعیت اضطرار و خطرناک قرار داده است.

بالاترین حد شاخص آلودگی هوا 500 است که در سال‌های اخیر آلودگی در پایتخت به ندرت به این رقم نزدیک شده بود، اما روز گذشته (جمعه، 19 فروردین) این شاخص در تهران تا عدد 492 به ثبت رسید و گرد و غبار آسمان پایتخت را فرا گرفت.

کیفیت هوای تهران امروز شنبه، 20 فروردین نیز به لحاظ غلظت آلایندگی ذرات معلق با قطر کمتر از 2.5 میکرون با شاخص لحظه‌ای 177 در شرایط ناسالم و قرمز قرار دارد.

در پی تشدید آلودگی هوا، شرکت کنترل کیفیت هوای تهران توصیه کرد: افراد مبتلا به بیماری قلبی یا ریوی، سالمندان و کودکان باید از فعالیت های طولانی یا سنگین خارج ازمنزل خودداری ورزند و افراد دیگر باید فعالیت های طولانی یا سنگین خارج از منزل را کاهش دهند.

شهر تهران به یکی از آلوده ترین شهرهای جهان تبدیل شده است

«سیدجعفر تشکری‌هاشمی» رئیس کمیسیون عمران و حمل ونقل شورای اسلامی شهر تهران در توئیتی در صفحه شخصی خود نوشت: "در شرایط آلودگی هوا و وجود ذرات معلق زیر 10 میکرون با شاخص 500ppm، شهر تهران به یکی از آلوده ترین شهرهای جهان تبدیل شده است. علاج واقعه را باید قبل از وقوع کرد. تعطیلی مدارس و ادارات راه حل نبوده و نیست، مُسَکِنی برای گذر از وضعیت بحرانی است."

کشورهای غرب و شمال غربی ایران، کانون گردوغبار

در این راستا، برخی از مسئولان مدیریت شهری در ابتدای شروع آلودگی هوا در اظهارنظرهایی اعلام کردند، این آلودگی هوا به دلیل ورود گردوغبار کشورهای همسایه به داخل کشور است.

«عبدالمطهر محمدخانی» رئیس مرکز ارتباطات شهرداری تهران در صفحه شخصی خود در توئیتر در خصوص آلودگی شدید هوای تهران نوشت: "آلودگی هوای تهران داخلی و ناشی از فعالیت وسایل نقلیه و یا صنایع نیست. کانون گردوغبار کشورهای غرب و شمال غربی ایران و ناشی از پدیده تغییر اقلیم، خشکسالی و بیابان‌زایی است."

«علی نصیری» رئیس سازمان مدیریت بحران شهر تهران نیز در خصوص علت آلودگی هوای تهران گفت: "مبدأ طوفان از کشور عراق است و با توجه به این موضوع، مسئولیت کنترل وضعیت برعهده شهرداری نیست."

«سید محمدمهدی میرزایی قمی» مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران هم با تشریح عامل شکل گیری ریزگردها در پایتخت، گفت: کشورهای همسایه غربی عامل شکل‌گیری طوفان ریزگردها در پایتخت هستند.

میرزایی قمی با اشاره به اینکه بررسی‌های اولیه تصاویر ماهواره‌ای، نشان می‌دهد که ریزگردهای ورودی به محدوده شهر تهران از مناطق دوردست خارج از کشور وارد ایران شده‌اند، اظهار کرد: تاریخ شروع شکل‌گیری توده ریزگردی، چهارشنبه 17 فروردین و منبع ابتدایی آن بخش‌هایی از کشورهای همسایه غربی و محل تجمع ابتدایی آن در قسمت‌هایی از ترکیه بوده که با افزایش سرعت باد به داخل کشورمان حرکت کرده است.

وی خاطر نشان کرد: علت بروز این پدیده، گرمایش زمین و به تبع آن خشکسالی و بیابان زایی بوده که همگی این مسائل ناشی از پدیده تغییر اقلیم می‌باشد. از این‌رو لزوم در نظر گیری برنامه‌ جامع و کشوری به جهت مقابله با اثرات تغییرات اقلیمی مورد ضرورت بوده و در همین راستا با توجه به اینکه منشأ آن خارج از کشور بوده، موضوع دیپلماسی محیط زیست را می‌طلبد.

شاخص کیفیت هوا معیاری برای تعیین روزانه کیفیت هوا و میزان ارتباط آن با سطوح سلامت افراد است که به ترتیب از صفر تا 50 در شرایط پاک یا سبز، 51 تا 100 در شرایط قابل قبول یا زرد، 101 تا 150 در شرایط ناسالم برای گروه حساس یا نارنجی، 151 تا 200 در شرایط ناسالم برای همه یا قرمز، 201 تا 300 در شرایط بسیار ناسالم یا بنفش و 301 تا 500 در شرایط خطرناک یا ارغوانی تعیین شده است.

همچنین در عنوان هشدارهای صادره از سوی مرکز پیش‌بینی سازمان هواشناسی کشور رنگ زرد جهت آگاهی، رنگ نارنجی جهت آمادگی و رنگ قرمز جهت اقدام است.

از ابتدای امسال، 15 روز هوای قابل قبول یا همان سالم و 2 روز هوای پاک، 1 روز هوای ناسالم برای گروه های حساس و 1 روز هواس ناسالم برای همه گروه ها در تهران ثبت شد. 

سال‌هاست که آلودگی هوا گریبانگیر تهرانی‌هاست و در ادوار گذشته این مشکل برطرف نشده و هر بار مُسکن‌های موقتی برای رفع این مشکل در نظر گرفته اند مانند تعطیلی مدارس، زوج و فرد از در منزل و ....

یکی از راه کارهای مهم رفع آلودگی هوا توسعه حمل ونقل عمومی با رویکرد مترو است که البته گفته می شود آلودگی فعلی ربطی به خودورها ندارد و ریزگردهای کشورهای همسایه مقصر اصلی هستند.

سیما مشتاقان

117