دولت سوئد بار دیگر بر موضع خود مبنی بر عدم عضویت در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی "ناتو" تاکید کرد.

سید رضا میرطاهر- در پی درخواست مخالفان دولت سوئد برای پیوستن به ناتو پس از تشدید تنش ها با روسیه در حوزه بالتیک، دولت این کشور روز جمعه بار دیگر تاکید کرد: سوئد نباید درصدد عضویت در ناتو برآید.

در چارچوب توافق دفاعی میان دولت چپ میانه سوئد و سه حزب مخالف، دولت گزارشی را درباره ارزیابی مواضع دفاعی و امنیتی این کشور تهیه کرده است.

هر چند مفاد این گزارش هنوز اعلام نشده، اما دولت سوئد اعلام کرد در مواضع سنتی این کشور یعنی حفظ بی طرفی با اجتناب از پیوستن به ناتو تغییری حاصل نشده است.

مساله عضویت سوئد در ناتو اکنون از مسائل مورد مناقشه در سطح سیاست داخلی این کشور به شمار می رود.

احزاب راست گرا هم نوا با ناتو خواهان عضویت هر چه سریعتر این کشور اروپای شمالی در این سازمان هستند.

در حالی که سوئد از قبل از جنگ جهانی دوم سیاست بی طرفی را در پیش گرفته و در عین حال متکی بر صنایع نظامی داخلی خود، نیروهای مسلح کار آمدی را برای مقابله با هر گونه تجاوز احتمالی ایجاد کرده است.

در این راستا "مارگوت والستروم" Margot Wallstrom وزیر امور خارجه و "پیتر هالتویست" Peter Hultqvist وزیر دفاع سوئد نیز در مقاله ای مشترک اعلام کردند: رویکرد خودداری از پیوستن به اتحادیه های نظامی و تکیه بر توانمندی های دفاعی ملی، تعمیق همکاری های بین المللی و در عین حال خودداری از دخالت در تنش های فزاینده در منطقه، سیاست اصلی این کشور برای مقابله با چالش های پیش رو است.

در عین حال نباید فراموش کرد، دولتمردان سوئدی که تاکنون در برابر برخی در خواست ها درباره عضویت در ناتو مقاومت کرده اند، از واکنش روسیه در این زمینه نیز بیمناک هستند.

اساسا مساله گسترش ناتو به سوی شمال اروپا که با تلاش برای عضویت سوئد و فنلاند دنبال می شود، باعث حساسیت فوق العاده روس ها شده است.

مسکو اکنون خود را با واقعیتی جدید یعنی تلاش ناتو برای به عضویت در آوردن کشورهای شمالی اروپا در این پیمان مواجه می بینند که مسلما باعث گسترش حوزه نفوذ و فعالیت ناتو و در بر گیری هر چه بیشتر روسیه خواهد شد.

در این راستا روسیه به سوئد و نیز فنلاند در باره چنین اقدامی هشدار داده است.

اما این موضع روس ها، با واکنش متقابل سوئد مواجه شده است. گفته می شود اگر سوئد تصمیم به ارائه پیشنهاد عضویت بگیرد، بعد از مدت کوتاهی فنلاند هم چنین درخواستی خواهد داشت.

با این همه دو عامل سوئد یعنی ترس از واکنش روسیه و بی کفایتی سیاسی-دفاعی اتحادیه اروپا بر تصمیم سوئد و فنلاند در این زمینه تاثیر گذار است.

این در حالی است که سوئد و فنلاند در حال حاضر همکاری نزدیکی با ناتو داشته و از جمله در رزمایش های این سازمان شرکت می کنند.

به نظر می رسد به رغم مخالفت های دولت چپ میانه سوئد با عضویت این کشور در ناتو، مسیر کنونی همکاری های نزدیک بین سوئد با این سازمان در نهایت منجر به عضویت این کشور در این پیمان خواهد شد.

در صورت تحقق چنین امری، روسیه با تهدیدات ناتو نه فقط از سوی شرق بلکه از سوی شمال نیز مواجه خواهد شد.

مسلما این خبر خوبی برای روسیه نخواهد بود.

از دیدگاه سران کرملین هر چند مساله عضویت در ناتو از امور داخلی هر کشوری است، لیکن پیشروی این بلوک نظامی به سوی مرزهای روسیه یک اتفاق مثبت برای این کشورنیست، زیرا توان نظامی کشورهای تازه وارد به ناتو، در صورت بروز شرایط فوق العاده ممکن است علیه روسیه مورد استفاده قرار گیرد.