تحلیل؛

ایران پرس: گمرک جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد: تجارت خارجی این کشور با احتساب مجموع صادرات و واردات اعم از نفت خام، میعانات گازی، خدمات فنی مهندسی و برق در یک ماه گذشته با ۴۷.۶۳ درصد افزایش به رقم ۱۰ میلیارد و ۴۲۰ میلیون دلار رسید.

 

موضوع و نکته مهم فرا رفتن سه برابری صادرات ایران در مقایسه با واردات است که بیانگر شکست کامل تحریم های غرب بر ضد جمهوری اسلامی ایران است. از نظر اماری مجموع صادرات ایران ۷ میلیارد و ۶۸۰ میلیون دلار و واردات ۲ میلیارد و ۷۴۰ میلیون دلار بوده است.

از این رو تراز تجاری جمهوری اسلامی ایران با احتساب نفت خام، میعانات گازی، خدمات فنی مهندسی و برق در یک ماه گذشته نسبت به مدت مشابه سال قبل به میزان ۴ میلیارد و ۹۴۰ میلیون دلار مثبت بوده است.

"علی شریفی زاده " کارشناس مسایل بین المللی در این باره می گوید: فعال شدن بخشهای مختلف مرتبط با اقتصادی در ماههای اخیر موجب جهش بسیار خوبی در امر صادرات به بازارهای هدف شده است که از چند جهت مهم است اول اینکه سطح کالاهای صادرانی ایران از نظر کیفی قدرت رقابت بسیار بالایی در بازارهای جهانی دارد دوم انکه اعتماد جهانی به خدمات فنی و مهندسی ایران در سطح بسیار بالایی افزایش یافته است.

از این رو تراز تجاری جمهوری اسلامی ایران بدون نفت در یک ماه گذشته در مقایسه با مدت مشابه قبل ۴۳۰ میلیون دلار مثبت بود. این بدان معنا است که تمرکز ایران بر صادرات غیر نفتی حرکت و سیاستی موفقیت امیز بوده و این در حالی است که غرب و بخصوص امریکا تمام تلاش خود را برای متوقف کردن صنایع ایران در همه بخشها به کار گرفته است.

عمده‌ترین مقاصد کالا‌های صادراتی ایران در یک ماه گذشته کشور‌های چین، عراق، امارات متحده عربی، ترکیه، پاکستان، افغانستان و عمان بوده است که این کشورها، ۷۸ درصد از وزن و ۸۳ درصد از ارزش کل صادرات کشور را به خود اختصاص دادند.

در این حال، ۶ کشور اول طرف معامله با جمهوری اسلامی ایران در یک ماه اخیر شامل کشور‌های امارات متحده عربی، چین، ترکیه، هلند، آلمان و هند در مجموع ۷۲ درصد از وزن و ۷۸ درصد از ارزش کل واردات کشور را به خود اختصاص دادند.

این نشان می دهد که همکاری های تجاری و اقتصادی ایران در سطح قابل توجهی از جغرافیای جهانی پراکنده هستند و سطح روابط تجاری و اقتصادی جمهوری اسلامی ایران تنها منحصر به یک سطح از جغرافیا نیست.

در این میان جمهوری اسلامی ایران از نظر قرار گرفتن در چهار راه کریدور جهانی بیش از پیش مورد توجه کشورها به عنوان مسیرهای تراتزیتی مورد توجه قرار گرفته است به گونه ای که میزان ترانزیت خارجی کشورهای مختلف از مسیر ایران در یک ماه گذشته با ۴۷ درصد افزایش به رقم یک میلیون و ۶۰۰ هزار تن رسید.

در هر حال، روند تحولات در فرایند رشد اقتصادی و ترانزیت کالا از محورهای مواصلاتی ایران بیانگر ناکامی تحریم های امریکا ضد ایران است و در همان حال جمهوری اسلامی ایران با اتکا به توانمندی های داخلی اعم از نیروی انسانی و تکنولوژی موفق به پیشرفت در همه عرصه ها از جمله بومی سازی فناوری و صادرات ان شده است.

نویسنده: وقاری

بیشتر بخوانید:

رشد ۲۸ درصدی صادرات ایران به روسیه

رشد ۱۱ درصدی صادرات ایران به اوراسیا/ سهم صادراتی محصولات غذایی و کشاورزی ۴۲ درصد است

افزایش 47 درصدی صادرات ایران به پاکستان

غنا، مقصد نخست صادرات ایران به قاره آفریقا

روز ملی صادرات؛ روند افزایشی صادرات ایران به افغانستان