"رود ریگو دوترته" رئیس جمهوری فیلیپین اخیرا اعلام کرد: بیشتر سفرای آمریکا از سازمان اطلاعات مرکزی (سیا) خط می گیرند و به نوعی سر پل ارتباطی با این نهاد اطلاعاتی آمریکا به شمار می روند.
درگزارش رسانه های فیلیپینی قید شده است، "فیلیپ گلد برگ" Philip Gold Burg سفیرآمریکا در مانیل که اخیرا ماموریت او به پایان رسیده، سیاستی را تدوین کرده است تا در ظرف زمانی 18 ماهه دولت دو ترته با بی ثباتی روبرو شود.
طرحی که شامل حمایت از مخالفان رئیس جمهوری فیلیپین می شود.
دربدو امر بی هیچ تردیدی می توان پذیرفت که روزنامه ها و رسانه های فیلیپین درست نوشته و راست گفته اند زیرا یکی از ویژگی های سفرای آمریکا در کشور های دیگر همین نقشی است که بر عهده دارند وجالب آنکه با وقاحت از آن در حیطه وظایف و اختیارات یک سفیر تفسیر می کنند.
مصداق های آن را می توان از جمله بعد از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی ایران در فوریه 1979 پیدا کرد که عملا سفارت خانه آمریکا در ایران به محل جاسوسی آنها تبدیل شده بود.
چنان چه در به راه انداختن انقلاب های رنگی در برخی کشورها واکاوی شود، رد پای سفرای آمریکا را در شکل گیری این انقلاب ها می توان دید.
مداخله شرکت آی ، تی ، تی در وقوع کودتا برای ساقط کردن دولت قانونی دکتر سالوادور آلنده در شیلی در سال های نخستین دهه هفتاد میلادی قرن بیستم و یا کودتا علیه دولت قانونی مصدق در ایران از مواردی است که با همین مداخلات توسط سفیران آمریکا رقم خورده است.
حمایت علنی سفیر آمریکا در کاراکاس ازمخالفان مادورو رئیس جمهوری قانونی ونزوئلا از دیگر مواردی است که نیازی به ارایه سند ندارد.
شاید بتوان شخصیت دوترته رئیس جمهوری فیلیپین را تا حدودی جنجالی دانست که وی قصد دارد، با در پیش گرفتن یک رشته روش ها، مثل کشتارعوامل قاچاقچی، شورشیان مسلح، عوامل باند سرقت ومواد مخدر و امثال آن توجه جهانیان را به خود جلب کند.
اما با کنار رفتن پرده ها، افکار عمومی منطقه و جهان شاهد چالش جدی بین واشنگتن و مانیل بر سر یک سری مسایل شده است.
افکار عمومی اکنون پذیرفته است، دوترته در تقابل آشکار با سیاست های آمریکا قرار گرفته است.
تجربه های تاریخی نیز دستکم دریک قرن گذشته ثابت کرده اند تا زمانی که حاکم و رهبر کشور وابسته مطیع سیاست های واشنگتن است، می تواند در قدرت باقی بماند، در غیر این صورت پایان کار یک حاکم رقم خواهد خورد، مصداق های این را نیز می توان در بسیاری از کشور ها دید.
اگر پذیرفته شود که رئیس جمهوری فیلیپین می خواهد مستقل از سیاست های آمریکا عمل کند، نیروهای نظامی آمریکا را از فیلیپین اخراج کند و به دستور آمریکا در جغرافیای منطقه عمل نکند، بی شک باید منتظر اجرای سناریوی بی ثبات کردن فیلیپین بود.
آمریکا اما وجود هرگونه طرحی برای ساقط کردن رئیس جمهوری فیلیپین را رد کرد.
سفارت آمریکا با انتشار یک بیانیه کوتاه اعلام کرد روابط بین واشنگتن و مانیل گسترده و اتحاد دو کشور نیز مستحکم است و دو کشور همچنان بر روابط گسترده و محکم تر تمرکز دارند.
آگاهان سیاسی می گویند اگر آنچه که بیانیه سفارت آمریکا انتشار داده، درست نیز باشد، باز هم می توان دوترته را پیروز این میدان تلقی کرد زیرا، دوترته به مردم کشورش ومنطقه نشان داد که می توان با آمریکا روابط داشت اما لزومی ندارد که از همه سیاست های آمریکا پیروی کرد.