تحلیل؛

ایران پرس: وزارت دفاع ترکیه از ادامه حملات هوایی به مقرهای متعدد گروه‌های شبه‌نظامی کُرد در مناطق شمالی عراق و سوریه خبر داد.

وزارت دفاع ترکیه با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد: "۲۹ هدف متعلق به شبه نظامیان کُرد شامل سنگرها و انبارهای تسلیحات، در حملات اخیر جنگنده‌های این کشور منهدم شده اند". در این بیانیه همچنین آمده است: "این حملات با هدف خنثی سازی حملات شبه نظامیان کُرد علیه دولت و نیروهای امنیتی ترکیه از شمال عراق و سوریه، تأمین امنیت مرزی و از پای درآوردن اعضای حزب کارگران کردستان ترکیه (پ.ک.ک.) انجام شد".

به رغم انتشار بیانیه وزارت دفاع ترکیه، اخیرا" شش نظامی ترک در حمله شبه نظامیان کُرد در نزدیکی منطقه مرزی در شمال عراق کشته شدند. به نظر می رسد حملات هوایی ارتش ترکیه در پاسخ به این حملات تدارک دیده شده است. دولت ترکیه، حزب کارگران کردستان این کشور (پ.ک.ک) و یگان‌های مدافع خلق سوریه (ی. پ. گ.) را در فهرست گروه‌های تروریستی قرار داده است و به بهانه مقابله با این گروه‌ها، هر از گاهی با حمله به مناطق شمالی عراق و سوریه ، تمامیت ارضی این دو کشور را نقض می کند.

پیش از این، "رجب طیب اردوغان" رئیس جمهوری ترکیه گفته بود: "حملات هوایی ارتش علیه گروه‌های تروریستی در شمال عراق و سوریه ادامه خواهد داشت. ارتش ترکیه با نیروهای هوابرد، واحدهای توپخانه و در صورت لزوم عناصر زمینی، همواره بر تروریست‌ها اشراف دارد". اظهارات رئیس جمهوری ترکیه پس از آن ابراز شد که پارلمان ترکیه با افزایش 150 درصدی بودجه نظامی این کشور در سال 2024 میلادی موافقت کرده است.

به همین دلیل، با اطمینان می توان گفت: "تداوم مداخله نظامی در سوریه و عراق یکی از دلایل افزایش بودجه وزارت دفاع بوده است". صرف هزینه های سرسام آور نظامی ترکیه در عراق و سوریه تاکنون خسارت های زیادی به اقتصاد و همچنین معیشت مردم ترکیه وارد کرده است. در واقع، مشکلات جاری مردم ترکیه پس از بحران اقتصادی این کشور در طول چند سال اخیر بیش از پیش تشدید شده است.

جنگ ترکیه با کُردهای این کشور و کُردهای مقیم سوریه در شرایطی به بهانه های مختلف تشدید می شود که آمریکا و متحدانش به عنوان متحدان ترکیه در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو)، از حامیان اصلی و جدی کُردها تلقی می شوند. کارشناسان بر این باورند که بسیاری از ماموریت های مورد نظر آمریکا در منطقه توسط شبه نظامیان کُرد دوستدار آمریکا انجام می شود. با وجود این، دولت آمریکا بارها دولتمردان ترک را به انجام عملیات تروریستی توسط کودکان زیر 18 سال متهم کرده است.

در واکنش به این اتهام ، روزنامه های ترکیه مدام سیاست های آمریکا را در منطقه افشا کرده اند. به عنوان مثال، در سال گذشته میلادی روزنامه دولتی ینی شفق در واکنش به اتهام‌های آمریکا به ترکیه در مورد به کارگیری کودکان زیر 18 سال به عنوان سرباز، با انتشار گزارشی تصریح کرد: "ایالات متحده عامل اصلی شکل گیری داعش و به کارگیری کودکان در گروه‌های ترویستی است". به هر حال، اشغال بخش هایی از اراضی سوریه و عراق توسط نظامیان ترکیه اهداف متعددی دارد. مقابله با سیاست های حمایتی آمریکا از ترکیه از جمله این اهداف قلمداد شود.

چنین به نظر می رسد که سیاستمداران آنکارا تلاش می کنند تا دایره حوزه نفوذ سیاسی و نظامی ترکیه را از اراضی این کشور به کشورهای همسایه گسترش دهند. هدف از این اقدام می تواند وارد شدن خسارت کمتر به اقتصاد ترکیه قلمداد شود. در عین حال، دولت ترکیه در اقدامی قابل تامل، ضمن نشان دادن جنگ با شبه نظامیان کُرد در سوریه و عراق، تلاش می کند با جمهوری خودمختار کردستان عراق همکاری های اقتصادی و سیاسی ویژه ای برقرار کند. این اقدام از تناقض سیاست های رهبران آنکارا حکایت دارد.

در یک جمعبندی کلی باید گفت: حضور غیرقانونی نظامیان ترکیه در مناطق شمالی عراق و سوریه، همواره با واکنش ها و مخالفت های شدید مردم و دولت‌های این دو کشور روبرو شده است. دولت های عراث و سوریه تهاجم آنکارا را مصداق بارز اشغالگری تلقی کرده اند. سازمان ملل نیز همواره بر توقف حملات ترکیه به اراضی سوریه و عراق تاکید کرده است. با وجود این، یورش های نظامی ارتش ترکیه به دو کشور همسایه یعنی سوریه و عراق همچنان روندی افزایشی دارد و بدون شک در سال آینده میلادی نیز تداوم خواهد داشت.

نویسنده: محمد علی طالبی

 112

بیشتر بخوانید:

جنگنده های ترکیه دوباره شمال عراق را بمباران کردند