"محمد الجراح"، رئیس اتحادیه بانک های کشورهای عربی گفت: شرایط نامناسب حاکم بر بازارهای جهانی نفت به گونه ای بوده که علاوه بر این ضرر هنگفت، بر رشد اقتصادی کشورهای عربی نیز تاثیر منفی گذاشته است. این اقتصاد دان کویتی همچنین درباره فرار سرمایه ها از کشورهای عربی حوزه خلیج فارس با توجه به شرایط پر تنش منطقه ای هشدار داد.
براساس این گزارش، مبادلات تجاری کشورهای شورای همکاری خلیج فارس در سال جاری میلادی 22 درصد کاهش یافته است. اگر نفت با کمتراز 50 دلار در هربشکه داد و ستد شود، کشورهای عربی حوزه خلیج فارس با کسری بودجه حدود هزار میلیارد دلاری، در پنج سال آینده روبرو خواهند شد.
بی تدبیری و توطئه کاهش قیمت های جهانی نفت توسط برخی کشورهای نفت خیر حاشیه جنوبی خلیج فارس، گریبانگیر این کشورها شده و مشکلات فراوانی را برای آنها به وجود آورده است.
به دنبال تلاش های دوسال اخیر برخی کشورهای عربی از جمله عربستان برای کاهش قیمت های جهانی نفت و ضربه زدن به اقتصاد کشورهای رقیب مانند ایران، روسیه و عراق، محافل رسمی اعلام کردند کاهش ساختگی بهای نفت بیش از آنکه به زیان رقبای عربستان باشد، گریبانگیر آل سعود و متحدانش شده است.
کسری بودجه و بحران اقتصادی نه تنها عربستان بلکه سایر کشورهای نفت خیر خلیج فارس را هم با مشکل مواجه کرده است.
در این زمینه، مقامات کویتی چندی پیش اعلام کردند که برای رفع کسری بودجه بعد از 20 سال مجبور به استقراض 10 میلیارد دلار از بانکهای داخلی و خارجی شده است.
این درحالی است که کویت در 20 سال گذشته همواره با مازاد بودجه روبه رو بوده است. آینده مبهم اقتصادی که اکنون بر کشورهای عرب حوزه خلیج فارس حاکم است ناشی از تصمیم عربستان و برخی کشورهای نفت خیز عرب در اواخر سال 2014 میلادی برای کاهش بهای نفت است که سبب شد قیمت جهانی نفت از 100دلار به زیر40 دلار برای هربشکه نفت کاهش یابد.
پس از شکست سیاستهای عربستان و آمریکا در عراق و سوریه، ریاض با همدستی واشنگتن درصدد ضربه زدن به ایران، روسیه و عراق برآمد اما این اقدام، نتیجه عکس داد و به زیان کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس تمام شد.
سازمانهای بین المللی همچون صندوق بین المللی پول در خصوص وخیم تر شدن وضعیت مالی کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس هشدار داده اند.
ادامه سوء مدیریت منابع مالی و بی توجهی کشورهای عربی حوزه خلیج فارس به استانداردهای لازم برای زندگی شهروندان و ادامه خریدهای تسلیحاتی، حاکمیت این کشورها را با خطر مواجه خواهد ساخت.
حکام کشورهای عربی حوزه خلیج فارس به قدری در اجرای سیاست های امریکا و همراهی با عربستان، مشغول بودند که به بروز معضلات سیاسی و اجتماعی ناشی از تداوم کاهش قیمت نفت در کشورهای خود بی توجه بودند.
حکام عرب زمانی متوجه شدند که کاهش هزینه های بودجه ای به دلیل کاهش خدمات رفاهی و اشتغال و جبران کسری بودجه از طریق افزایش مالیاتها موجب افزایش نارضایتی مردم شده است که دیگر کاری برای رهایی از این وضعیت از دستشان بر نمی آید.
این وضعیت به شدت حکام عرب حوزه خلیج فارس را نگران کرده است و این درحالی است که خود کرده را تدبیر نیست.