تحلیل؛

ایران پرس: در آستانه آغاز به کار«دونالد ترامپ» رییس‌جمهوری منتخب آمریکا، نمایندگان و مسئولان کشور‌های مختلف آمریکای لاتین در بیانیه‌ای با اظهار نگرانی نسبت اجرایی شدن سیاست اخراج مهاجران اعلام کردند:همه مهاجران صرف‌نظر از وضعیت مهاجرتی‌شان، از حقوق‌اساسی و مسلم برخوردارند.

در این بیانیه از مقامات ایالات‌متحده و همه کشور‌هایی که مهاجران در آنجا حضور دارند خواسته‌شده به حقوق اولیه انسان‌ها احترام بگذارند. وزیران، معاونان وزرای امورخارجه و روسای هیئت‌های بلیز، برزیل، کلمبیا، کوبا، السالوادور، گواتمالا، هائیتی، هندوراس، مکزیک و ونزوئلا از جمله کسانی بودند که این بیانیه را امضا کردند.

این بیانیه درحالی منتشر شد که نزدیکان ترامپ می‌گویند وی قصد دارد از سه شنبه آینده روند اخراج مهاجران غیرقانونی را آغاز کند. بنابراعلام صورت گرفته رییس‌جمهوری جدید آمریکا در روز بعد از ورودش به کاخ سفید یک عملیات بزرگ علیه مهاجران در شیکاگو انجام خواهد داد.

موضوع مهاجران به ویژه طی دهه‌های اخیر چالشی جدی برای آمریکا بوده‌است به طوری که نامزدهای ریاست‌جمهوری در هر دوره به آن واکنش نشان داده و برنامه‌هایی را در راستای کنترل و ساماندهی مهاجران به ویژه از مرزهای جنوبی آمریکا اعلام کرده‌اند،یکی از وعده‌های مهم دونالد ترامپ نیز اخراج دسته جمعی مهاجران غیر قانونی از آمریکا بوده‌است. ازاین رو وی قراراست یک روز پس از آنکه قدرت را در 20 ژانویه رسما به دست گرفت،فرمان اخراج دسته‌جمعی مهاجران غیرقانونی را صادر و در پی عملیات بزرگ اخراج مهاجران از شیکاگو آغاز شود.

در گزارش روزنامه وال‌استریت‌ژورنال آمده‌است: تعداد زیاد مهاجران غیرقانونی در شهر شیکاگو و همچنین دشمنی تیم ترامپ با براندون جانسون شهردار دموکرات این شهر از دلایل اصلی انتخاب شهر شیکاگو به عنوان اولین شهری است که عملیات دستگیری و اخراج مهاجران غیرقانونی در آن انجام خواهد شد.

«تام هومن» که از سوی دولت جدید دونالد ترامپ به‌عنوان «نماینده ویژه مرزها» انتخاب شده است، اعلام کرده است، این اقدام که یکی از نخستین گام‌های ترامپ پس از بازگشت به کاخ‌سفید است در راستای وعده انتخاباتی او برای اخراج میلیون‌ها مهاجر غیرقانونی انجام خواهدشد.

«هومن» تاکید کرده است که شیکاگو فقط یکی از نقاط هدف است.ما دست اداره مهاجرت را باز می‌گذاریم تا مهاجران غیرقانونی را بازداشت کنند،تمرکز اصلی ما ابتدا بر بازداشت افراد خطرناک و تهدیدهای امنیتی خواهد بود، اما هیچ‌کس از اجرای قانون مستثنی نخواهد بود. هر کسی که به‌طور غیرقانونی در آمریکا حضور دارد، با مشکل مواجه خواهد شد.

شیکاگو یکی ازشهرهایی است که توسط دموکرات‌ها اداره می‌شود و به عنوان «پناهگاه مهاجران» اعلام شده است. به همین خاطر افراد به دلیل نداشتن اقامت قانونی در این شهر بازداشت نمی‌شدند،اما اکنون شرایط تغییر کرده است وبسیاری از مهاجران نگران آینده خود هستند.از سوی دیگر نگرانی‌های زیادی پیرامون چگونگی عملیات در شیکاگو وجود دارد چنانکه «هومن» تهدید کرد: اگر شهردار شیکاگو نمی‌خواهد در انجام این عملیات به ما کمک کند، می‌تواند کنار بایستد، اما اگر مانع انجام کار ما شود، برای مثال اگرآگاهانه یک مهاجر غیرقانونی را پناه دهد یا او را پنهان کند، خودش را تحت تعقیب قرار خواهم داد.

شرایط برای مهاجران بسیار سخت شده‌است به ویژه که اکثر مهاجران غیر قانونی به آمریکا کسانی هستند که به دلیل ناامنی،بیکاری و وجود بی ثباتی‌های سیاسی واقتصادی مجبور به ترک کشورهای خود شده‌اند. بسیاری از این مهاجران از کشورهای آفریقا،مکزیک ،هندوراس و دیگر کشورهای آمریکای‌لاتین وارد خاک آمریکا شده‌اند،ازاینرو است که مقامات این کشورها به شدت بر موضوع رعایت حقوق بشر تاکید کرده‌اند.

شرایط بسیار نگران‌کننده است. «تیرانا حسن»، رئیس دیده‌بان حقوق‌بشر به‌تازگی طی اظهاراتی اعلام‌کرد که بازگشت ترامپ به کاخ سفید تهدیدی جدی برای حقوق بشر و آزادی‌های داخلی و خارجی است.وی با اشاره به بررسی رویه‌های حقوق بشری در آمریکا در دوره نخست ریاست‌جمهوری ترامپ، هشدارداد که دوره دوم ریاست‌جمهوری او می‌تواند زیان‌بارتر از دوره اول باشد.«حسن» ضمن انتقاد از مفاد پروژه ۲۰۲۵، درباره حمله همه‌جانبه به حقوق مهاجران در چارچوب عملیات اخراج دسته‌جمعی ابراز نگرانی کرد.

علاوه بر مهاجران بسیاری از شهروندان و کارشناسان نسبت به اجرای سیاست برخورد با مهاجران هشدار داده اند.درواقع اخراج مهاجران بر جامعه آمریکا و بسیاری از بخش های تولیدی و صنعتی این کشور تاثیرگذار خواهد بود.  براساس داده‌های وزارت کشاورزی آمریکا، حدود نیمی از کارگران مزارع در سراسر این کشور مهاجرانی هستند که وضعیت قانونی‌شان نامشخص است. گروه‌های تجاری مزارع هشدار داده‌اند که اخراج این شمار از کارگران ممکن است تولید مواد غذایی در کشور را با اخلال جدی روبه‌رو کند.

نهادهای مسئول تخمین می‌زنند که در حال حاضر حدود ۱۱ میلیون مهاجر به شکل غیرقانونی ساکن آمریکا هستند و پیش‌بینی می‌شود که طرح دونالد ترامپ برای اخراج مهاجران وضعیت ۲۰ میلیون خانواده را تحت تأثیر قراردهد؛موضوعی که اعتراض نهادهای حقوق بشری و تشکل های حامی حقوق پناهندگان را در پی خواهد داشت.

به‌رغم اعلام ترامپ واصرار وی بر انجام بزرگترین اخراج دسته جمعی مهاجران غیرقانونی از آمریکا، به نظر می‌رسد اجرایی شدن این شدن این سیاست، عواقب بسیار سیاسی،اجتماعی واقتصادی در پی خواهدداشت که کار را برای ترامپ سخت می‌کند.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

112