ایران پرس - هند، فعالیت های اقتصادی چین و پاکستان در گستره کشمیر را به معنای به خطر افتادن منافع و امنیت ملی خود تفسیر می کند به همین دلیل هم با طرح 46 میلیارد دلاری چین در منطقه جنوب آسیا مخالف است .

در حالیکه بسیاری از کشورها، اجرای طرح کریدور اقتصادی چین و پاکستان را زمینه سازبهبود روابط و یکپارچگی اقتصادی منطقه ارزیابی می کنند،  اما هند به دلایلی در باره اجرای این طرح از سوی چین نگران است.

از جمله راهبرد چین  از اجرای این طرح، اتصال منطقه ( استان مسلمان نشین سین کیانگ ) به بندر گوادر پاکستان است. طرحی که سه هزار کیلومتر شبکه ارتباطی جاده ای، ریلی و خطوط انتقال انرژی در سین کیانگ را به یکی از بنادر استراتژیکی جهان (گوادر) مرتبط می کند.

هند هیچگاه حاضر به، بین المللی شدن موضوع کشمیر نبوده است وهمه خاک کشمیر را متعلق به خود می داند و در عین حال در مورد حل مسایل مرتبط با کشمیر که درآنسویش پاکستان قرار دارد، معتقد به گفت و گوهای دوجانبه با اسلام آباد است.

این درحالی است که به رغم انجام شانزده دورمذاکرات ارضی ( مرزی )   بین چین وهند هنوز نقطه پایانی بر مناقشات ارضی پر جمعیت ترین کشورهای جهان وهمچنین دو همسایه گذاشته نشده است.

بدیهی است درچنین شرایطی هند بابت همکاری اقتصادی وهمگرایی سیاسی بیشتر چین با رقیب دیرینه اش، یعنی پاکستان نگران باشد.

شانکارمنون  مشاور سابق امنیت ملی هند خاطرنشان می کند که کریدور اقتصادی با عبور ازخاک کشمیر، حق حاکمیت ملی هند را نقض می کند.اما سئوال این جا است که آیاهمه خاک کشمیرمتعلق به هند است ؟

 

درحالیکه پاکستان بر بخش های از کشمیر حاکمیت دارد وطرح کریدور اقتصادی بنوعی در کشمیر تحت کنترل پاکستان قابل اجراء است.  بنا بر این از نگاه چین و پاکستان، هند اجاز مداخله در این مساله را ندارد. اما برخلاف مقامات هندی، در پکن به این طرح و اجرای آن مثبت نگاه می شود، بدان معنا که هند نیز می تواند در طرح یک کمربند- یک جاده مشارکت کند، چراکه هند یک شریک و همکار مناسب برای چین درطرح مذکور است.

گفتنی است نشست بین المللی یک کمر بند - یک جاده قراراست ازچهاردهم مه  به مدت دوروزبه میزبانی رئیس جمهوری چین درپکن بر گزارشود. گفته می شود حدود سی کشورو در  کنارآنها دبیر کل سازمان ملل، از این نشست استقبال می کنند.

اگرچنین فضایی ایجاد  شود، این تلقی ایجاد خواهد شد که هند، بازنده این عرصه است.

به فرض تحقق طرح مذکورکه می تواند جفرافیای بسیارگسترده تا مسکو،  بندر روتردام هلند و ونیز ایتالیا را دربربگیرد هند چاره ای جزهمکاری با چین و دیگرمشارکت کنندگان در این طرح را ندارد.اما نکته مهم در این بحث این است که هند در سال ها ی نه چندان دور از تبت بعنوان بخشی از خاک چین صحه گذاشت ومتعاقب آن، در یک سیاست آشکار برپایبندی به اصل سیاست چین واحد تاکید کرد، موضوعی که چین را بر آن داشت تا گامها را در جهت همزیستی با هند ودرک شرایط از منافع متقابل  بر دارد.

البته هند هم هنوزبر ایده های بودیسم که دالایی لاما رهبر تبعیدی تبت مروج ان است خط بطلان نکشیده، مساله که مدام چین و هند  را در تعامل و تقابل با یکدیگر نگه داشته است.113/111

 بیشتربخوانید:

اعتراض هند به کریدور اقتصادی چین و پاکستان/ تحلیل

چین در واکنش به اظهارات اخیر نخست وزیر هند، از پاکستان دفاع کرد