گروههای یمنی ۱۴ دسامبر در استکهلم سوئد درباره چند موضوع از جمله آتش بس در الحدیده توافق کردند.
مقرر شد ناظران سازمان ملل نظارت بر اجرای آتش بس را بر عهده گیرند.
با تصمیم روز گذشته شورای امنیت ناظران سازمان ملل برای مدت ۶ ماه بر آتش بس را بر عهده گیرند، در حالی که بیش از یک ماه از توافق در استکهلم گذشته است.
سؤال این است که آیا استقرار ناظران صلح سازمان ملل می تواند سبب ایجاد صلح و اجرای آتش بس در الحدیده شود؟
به نظر نمی رسد که نیروهای سازمان ملل بتوانند صلح و آتش بس را در الحدیده تضمین کنند. علل مختلفی در این خصوص وجود دارد.
نخستین عامل این است که نیروهای سازمان ملل در الحدیده «حافظ صلح» نیستند بلکه «ناظر صلح» هستند. به این معنا که این نیروها وظیفه حفظ صلح در الحدیده را ندارند بلکه وظیفه نظارت بر صلح را دارند.
به عبارت دیگر، طرفین درگیر در الحدیده باید توافق صلح استکهلم از جمله آتش بس و صلح در الحدیده را اجرا کنند و نیروهای سازمان ملل نیز صرفاً وظیفه نظارتی بر عهده دارند و در صورتی که صلح و آتش بس ایجاد نشد یا توسط هر کدام از طرفین یمنی نقض شد، آنرا به شورای امنیت سازمان ملل گزارش کنند.
در همین راستا، «استفان دوجاریک»، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل اعلام کرد، عملیات «نظارت» بر الحدیده از طریق دوربین هایی انجام می شود که تحت نظارت نماینده سازمان ملل قرار دارد.
دومین عامل این است که نیروهای حافظ صلح سازمان ملل متحد، نیروهای نسبتاً بزرگی هستند که در محل مخاصمه حاضر می شوند و به عنوان نیروی حایل میان طرفین درگیر قرار می گیرند. این در حالی است که در الحدیده تنها 75 نیروی سازمان ملل مستقر می شوند.
عامل سومی که در این خصوص مطرح است، ماهیت ذاتی آل سعود و تیم کنونی حکومتی آن است که به شدت جنگ طلب هستند و هیچ توجهی نیز به قوانین و مقررات بین المللی و همچنین افکار عمومی جهانی ندارند.
عملکرد آل سعود به خصوص در یمن گویای شباهت های رفتاری و ذهنی ویژه با کابینه رژیم صهیونیستی است. نیروهای حافظ صلح سازمان ملل متحد موسوم به یونیفل که به موجب قطعنامه 425 شورای امنیت در سال 1987 وارد لبنان شدند، وظیفه داشتند از درگیری میان نیروهای لبنانی و اسرائیلی جلوگیری کنند.
با وجود اینکه شمار این نیروها ابتدا حدود 2 هزار نفر بود و اکنون حدود 11 هزار نفر هستند، اما رژیم اسرائیل همواره آتش بس و صلح در مرز با لبنان را نقض می کند.
در حالی که اسرائیل حضور 11 هزار نیروی حافظ صلح را نادیده می گیرد و به جنایت علیه لبنان ادامه می دهد، چگونه ممکن است که صرفاً 75 نیروی ناظر صلح سازمان بتوانند مانع تداوم جنایت های آل سعود در الحدیده شوند.
با توجه به این شواهد می توان گفت، این الگوی رفتاری سازمان ملل متحد نمی تواند سبب اجرای آتش بس و صلح در الحدیده شود و صلح و آتش بس در یمن از جمله در الحدیده به سازوکارها و ارده جدی تر اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد نیاز دارد. 113/118
نویسنده: سید رضی عمادی
بیشتربخوانید:
هشدار شورای الحدیده؛ بی توجهی سازمان ملل عامل شکست توافق سوئد/ تحلیل
طی 72 ساعت گذشته؛ سعودی ها 437 بار آتش بس در "الحدیده" را نقض کردند