ایران پرس: امارات بار دیگر حضور غیرمستقیم خود در یمن را در قالب بهره‌گیری از نیروهای چندملیتی افزایش داده است.

امارات مهم‌ترین کشوری است که از سال 2015 تاکنون در جنگ علیه یمن در کنار عربستان سعودی حضور دارد.

حضور امارات در یمن چالش‌های جدی برای این کشور حوزه خلیج فارس داشته است. بنابراین، امارات در برهه‌ای اعلام کرد از جنگ یمن عقب‌نشینی کرده و نیروهای خود را از جنوب این کشور خارج کرده است.

امارات ژانویه گذشته نیز با دادن دستور عقب‌نشینی به عناصر «العمالقه» (نیروهای وابسته به امارات) از استان‌های «مأرب و شبوه»، به نوعی نشان داد در مقابل تهدیدها از آسیب‌پذیری بالایی برخوردار است، زیرا ژانویه گذشته امارات بارها هدف حمله‌های یمنی‌ها قرار گرفته بود.

با این حال، به نظر می‌رسد امارات همچنان بر حضور در یمن اصرار دارد، اما تلاش می‌کند حضور غیرمستقیم داشته باشد. به عبارت دیگر، امارات از نیروهای مزدور برای تعقیب سیاست‌های خود در یمن بهره می‌گیرد.

ابوظبی این سیاست را پیش از این نیز پیگیری می‌کرد، اما هرگاه با حمله‌های یمنی‌ها مواجه شد، این سیاست با جدیت بیشتری پیگیری شد. در همین راستا، پایگاه «الخبر الیمنی» در گزارشی نوشت: "پس از تکمیل نوسازی فرودگاه الریان به عنوان یکی از مهمترین پایگاه‌های نظامی در دریای «عرب»، امارات نیروهای چند ملیتی را در آن مستقر کرده است. فرودگاه الریان یکی از فرودگاه‌های بزرگ یمن است." این پایگاه نوشت: "امارات، مزدوران اردنی، سودانی و آمریکایی را در پایگاه نظامی الریان، مستقر کرده است."

این فرودگاه، دومین پایگاه نظامی استقرار نیروهای چند ملیتی است که امارات برای استقرار مزدوران خود در سواحل شرق یمن تجهیز کرده است.

چرایی بهره‌گیری امارات از نیروهای چندملیتی در جنگ یمن

بهره‌گیری از نیروهای چندملیتی سبب می‌شود که نیروهای اماراتی در جنگ یمن آسیبی نبینند و در عین حال، امارات نیز حضور مستقیم در این جنگ نداشته باشد. با این حال، این سیاست نمی‌تواند سبب ایجاد امنیت برای امارات شود، زیرا دولت نجات ملی یمن آگاهی کاملی دارد که نیروهای چندملیتی از عربستان و امارات دستور می‌گیرند.

موضوع دیگر نیز این است که امارات از مناطق تحت اشغال خود بهره‌برداری نظامی علیه یمنی‌ها می‌کند. در واقع، اگرچه این مناطق تحت کنترل نیروهای چندملیتی وابسته به امارات است، اما عملاً به عنوان پایگاه‌های نظامی امارات مورد استفاده قرار می‌گیرند.

در همین راستا، امارات پس از اشغال فرودگاه الریان یمن، یک بندرگاه نظامی نیز در نزدیکی این فرودگاه احداث کرده است و از آن اهداف نظامی خود را پیگیری می‌کند. بخش زیادی از سواحل المکلا نیز تحت کنترل نیروهای چندملیتی وابسته به امارات قرار دارد.

بنابراین، عقب‌نشینی امارات از یمن در عمل اتفاق نیفتاده است و نیروهای چندملیتی وابسته به امارات در مناطق راهبردی یمن حضور دارند. یک دلیل این تمایل امارات برای تداوم حضور در یمن به رقابت این کشور با عربستان سعودی باز می‌گردد. امارات برای همراهی با عربستان سعودی هزینه زیادی انجام داده است و اکنون مایل نیست که از یک سو بدون دستاورد یمن را رها کند و از سوی دیگر شاهد این باشد که عربستان در مناطق جنوبی یمن به تنهایی نفوذ دارد.

نویسنده: سیدرضی عمادی

117