ایران پرس- دبیر شورای امنیت ملی ارمنستان، هدف این کشور از همکاری با سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) را کسب اطلاع از نحوه همکاری ارتش جمهوری آذربایجان با این سازمان دانست.

«آرمن گریگوریان» Armen Grigoryan دبیر شورای امنیت ملی ارمنستان درخصوص همکاری با ناتو گفت، «افسران جمهوری آذربایجان در ترکیه تحصیل می‌کنند و ایروان می‌خواهد بفهمد که این ساختار چگونه فعالیت می‌کند.

اخیرا نیکول پاشینیان نخست وزیر ارمنستان با متهم کردن  جمهوری آذربایجان به استقرار نیرو در خطوط تماس با قره‌باغ، وضعیت سیاسی و نظامی منطقه را وخیم خواند. مناقشه ارمنستان و جمهوری آذربایجان بر سرمنطقه قره‌باغ درسال 1988 آغاز و درسال 1992 به درگیری نظامی تبدیل شد. از مه 1994 بین طرفین مناقشه آتش بس برقرار شده اما هنوز مسئله قره‌باغ حل نشده است.

با توجه به طولانی شدن درگیری بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان، اکنون ارمنستان در شرایطی قرار دارد که موازنه قوای میان آنها به دلیل همکاری‌های خارجی گسترده ارمنستان با غرب و ناتو در حال تغییر کردن به سود جمهوری آذربایجان است. از همین رو برای ارمنستان ضروری است تا بتواند از یک سو امکان مشابهی را برای خود فراهم کند و از سوی دیگر بتواند از شیوه آموزش و فرایندهای نظامی میان ناتو و جمهوری آذربایجان اطلاع پیدا کند. 

همکاری میان ناتو و ارمنستان اکنون در سطحی است که نیروهای این کشور در ماموریت تامین صلح در افغانستان در کنار سایر نیروهای ناتو شرکت دارند.

نارک میناسیان Narek Minasyan کارشناس مسائل سیاسی ارمنستان در این خصوص می‌نویسد: ارمنستان از طریق همکاری با ناتو می‌تواند آمادگی نظامی خود را افزایش دهد.

از سوی دیگر؛ همکاری ارمنستان با ناتو می‌تواند این امکان را برای ارمنستان فراهم کند که از طریق ناتو مانع شدت گرفتن درگیری نظامی میان خود و جمهوری آذربایجان شود. اهمیت این موضوع بدان جهت است که در نتیجه تغییر موازنه قوا بین دو کشور، عزم جمهوری آذربایجان برای تصرف قره باغ جدی شده است.

در حال حاضر ارتش جمهوری آذربایجان 20 هزار نیرو بیشتر از ارتش ارمنستان دارد؛ در حالی که ارمنستان 109 تانک دارد، جمهوری آذربایجان از 439 تانک برخوردار است که جدیدترین آنها 100 دستگاه تانک تی-90 روسیه است، در حالی که جدیدترین تانک ارمنستان تانک تی-72 روسیه است.

همین امر اعتماد به نفس ارتش جمهوری آذربایجان را برای وارد کردن فشار بر ارمنستان افزایش داده است و ارمنستان نیازمند این است که با درک سازمان رزم جمهوری آذربایجان خود را برای مقابله با حرکات نظامی این کشور آماده کند و همچنین نیازمند استفاده از ابزارهای ضروری برای جلوگیری از افزایش تنش و تخاصم میان خود و جمهوری آذربایجان است.

پیش از این نیز وزیر دفاع جمهوری آذربایجان گفته بود: «در صورتی که راه حل عادلانه‌ای منطبق با قوانین و هنجارهای بین‌المللی برای مسئله قره‌باغ پیدا نشود، دشمن قدرت میهن‌پرستی، ارتش و سلاح‌های جمهوری آذربایجان را تجربه خواهد کرد.»

 با وجود افزایش تنش میان باکو و ایروان، بهترین راه برای حل مناقشه طولانی قره‌باغ، تاکید بر راه حل صلح‌آمیز و پرهیز از استفاده از زور است؛ امری که ناقض قوانین بین‌المللی است و قطعا باعث پیچیده شدن بحران در روابط جمهوری آذربایجان و ارمنستان و حتی سرایت آن به کلیت منطقه قفقاز جنوبی خواهد شد. 120/140

نویسنده: منوچهر شفیعی

بیشتر بخوانید:

اعلام آمادگی رئیس جمهوری ارمنستان برای دیدار با رئیس جمهوری آذربایجان

انتقاد نخست وزیر ارمنستان از جمهوری آذربایجان 

رژه نظامی در جمهوری آذربایجان و نگرانی ارمنستان

وزیر دفاع جمهوری آذربایجان، ارمنستان را به مقابله نظامی تهدید کرد

درخواست از جمهوری آذربایجان و ارمنستان برای کاهش تنش در منطقه قره باغ