بوریس جانسون به جای درخواست از مقامات میانمار برای حمایت از مسلمانان روهینگیا در برابر ظلم و ستم بوداییان افراطی از دموکراسی در این کشور تعریف و تمجدید کرده است.
این بدان معنا است که انگلیس با حمایت از دولت میانمار در این شرایط، درصدد تقویت نفوذ خود در این کشور است و در این مسیر وزیر امور خارجه انگلیس حاضر است با تملق، حقوق ضایع شده اقلیت ها به ویژه مسلمانان روهینگیا را نادیده بگیرد.
در سالهای اخیر پس از لغو تحریم های غرب برضد دولت میانمار، آمریکا اولین کشوری بود که تلاشهای گسترده ای را برای توسعه همکاری با میانمار آغاز کرد و باراک اوباما رئیس جمهوری قبلی آمریکا با دوبار سفر به میانمار نشان داد که این کشور به دلیل موقعیت راهبردیش در جنوب شرق آسیا برای واشنگتن اهمیت دارد.
زیرا میانمار علاوه بر داشتن مرز مشترک با چین درحوزه آبی خلیج بنگال و دریای آندومان قرار دارد.
خلیج بنگال به اقیانوس هند ارتباط دارد و دریای آندومان هم بخشی از تنگه راهبردی مالاکا را تشکیل می دهد و اقیانوس هند را به دریای چین جنوبی متصل می کند. از اینرو توسعه روابط با میانمار برای کشورهای غربی از جمله انگلیس یعنی همجواری با چین و حضور در دو پهنه آبی مهم و راهبردی اقیانوس هند و تنگه مالا کا است.
علاوه براین حدود یک چهارم محموله های نفتی جهان از تنگه مالاکا عبور می کنند.
این آبراه کانال حمل و نقل اصلی بین اقیانوس هند و اقیانوس آرام، ارتباط اقتصادهای بزرگ آسیایی مانند هند، چین، ژاپن و کره جنوبی و بقییه کشورهای ساحلی است.
بیش از ۹۴۰۰۰ کشتی هر سال از تنگه مالاکا عبورمی کند و صادرات محصولات تولیدی چین و قهوه اندونزی از طریق دریا،ازاین تنگه انجام می شود.
تلاش انگلیس برای حضور نظامی و سیاسی در جهان
انگلیس که در سالهای اخیر تلاش برای تقویت حضور نظامی و سیاسی خود در مناطق مختلف جهان از جمله جنوب شرق و شرق آسیا آغاز کرده است توجه ویژه ای به میانمار دارد.
فشارهای بین المللی در مورد نسل کشی مسلمانان روهینگیا بر دولت میانمار، فرصت مناسبی را برای انگلیس فراهم کرده است تا با اعزام وزیر امور خارجه خود به آن کشور ضمن حمایت از دولت میانمار در برابر این فشارها، در رقابت با امریکا برای حضور در آن کشور غقب نماند.
چین و هند دو کشوری هستند که در دوره تحریم های غرب ضد میانمار از این کشور حمایت کرده اند و اکنون به نظر می رسد حضور در میانمار، بخشی از راهبرد آمریکا و انگلیس در جنوب شرق آسیا است زیرا هر گونه حضور در آبراه های راهبردی و پهنه های آبی همچون تنگه مالاکا ، دریای آندومان و اقیانوس هند از طریق خلیج بنگال می تواند حوزه نفوذ چین و هند را در منطقه محدود و در همان حال موقعیت انگلیس را در جنوب شرق آسیا تقویت کند.
برگزاری رزمایش انگلیس با ژاپن نشان داد که دولت لندن خیز تازه ای را برای حضور مجدد در مناطق مهم و راهبردی آغاز کرده است که می تواند به رقابتها با چین و هندوستان در حوزه میانمار دامن بزند.
دولت این کشور نیز که درصدد است با لغو تحریم ها متحدین اروپایی خود را بیشتر و از کمکهای آنها در بخشهای مختلف استفاده کند بدون تردید از توسعه روابط با انگلیس حمایت می کند و این موضوع دروغین بود ادعای کشورهای غربی از جمله انگلیس را برای دفاع از حقوق بشر باردیگر اثبات می کند.
حضور وزیر خارجه انگلیس در یک معبود بوداییان در میانمار در واقع حمایت از تندرویها و جنایات افراطیون بودایی در برابر نسل کشی مسلمانان روهینگیا در میانمار است.113/110
سفر وزیرخارجه انگلیس به میانمار
انتقاد میانمار از نخست وزیر مالزی به دلیل دفاع از مسلمانان روهینگیا
انتقاد ایران از بی توجهی جامعه بین الملل به جنایات علیه مسلمانان میانمار