تحلیل:

ایران پرس: «مارکو روبیو» وزیر امور خارجه آمریکا اعلام کرد که «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهوری این کشور ظرف چند روز از تلاش برای میانجی‌گری در توافق صلح میان روسیه و اوکراین کنار خواهد کشید، مگر اینکه نشانه‌های واضحی از امکان دستیابی به یک توافق دیده شود.

چرا مهم است:

این اظهارات نشان‌دهنده افزایش نارضایتی آمریکا از عدم پیشرفت در مذاکرات صلح و تأثیر آن بر روابط واشنگتن با اروپا و ناتو است. همچنین، این موضوع می‌تواند به تشدید تنش‌ها در منطقه و تغییر در سیاست‌های نظامی و اقتصادی آمریکا منجر شود.

زمینه خبر:

اظهارات وزیر خارجه آمریکا که بیانگر «افزایش نارضایتی‌ها از فقدان پیشرفت در تلاش‌ها برای حل‌وفصل فهرست رو به‌ گسترش چالش‌های ژئوپولیتیکی» و نیز ناامیدی آمریکا از برقراری آتش بس در جنگ اوکراین است، در حالی بیان شده که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا در جریان مبارزات انتخاباتی خود وعده داده بود که طی ۲۴ ساعت اول حضورش در کاخ سفید، به جنگ اوکراین پایان دهد.

او پس از بازگشت به قدرت، این ادعا را تعدیل و دستیابی به یک توافق تا ماه آوریل یا مه  2025 را مطرح کرد.

او چه می گوید:

مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا پس از دیدار با سران اروپایی و اوکراینی در پاریس گفت: ما هفته‌ها و ماه‌ها به این تلاش ادامه نخواهیم داد. بنابراین اکنون باید خیلی سریع، منظورم در عرض چند روز است، مشخص کنیم که آیا این [توافق] طی چند هفته آینده قابل انجام است یا خیر.

وزیر امور خارجه آمریکا افزود: اگر توافق صلح روسیه و اوکراین در این مدت امکان‌پذیر باشد، در آن باقی خواهیم ماند. اگر نه، اولویت‌های دیگری نیز داریم که باید بر روی آنها تمرکز کنیم.

نگاه عمیق‌تر:

اظهارات جدید مقامات کاخ سفید نشان دهنده افول نفوذ آمریکا در عرصه بین المللی به عنوان یک میانجی و یا یک قدرت مسلط است که عملا قادر به پایان دادن به مناقشات و درگیری ها با استفاده از دیپلماسی و قدرت نرم نیست.

نکته دیگر اینکه رویکرد واشنگتن در باره جنگ اوکراین به یکی از عوامل گسست روزافزون در روابط اروپا و آمریکا تبدیل شده است. با وجود اینکه آمریکا در دوره دوم ریاست جمهوری دونالد ترامپ خواهان پایان دادن به جنگ اوکراین شده اما کشورهای اروپایی عضو ناتو نظر مثبتی به این دیدگاه ترامپ ندارند. 

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

سیما مشتاقان