با توجه به این که عرصه اجرای پیمان "آی ان اف"، قاره اروپا است، لذا اکنون بیشترین دغدغه و هشدار را مقامات اروپایی ابراز می کنند.
در این راستا "فدریکا موگرینی" مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بدون اشاره به خروج یکجانبه آمریکا از پیمان "آی ان اف"، از روسیه خواست از آخرین فرصت برای نجات این توافق مهم استفاده کند و به اجرای تعهداتش در چارچوب آن بازگردد.
موگرینی با اشاره به سهم قابل توجه پیمان نیروهای هسته ای میان برد در امنیت اروپا و به طور کلی امنیت بین المللی طی 30 سال اخیر گفت: «ما عمیقاً نگران روند تحولات مربوط به پیمان "آی ان اف" هستیم که دوم اوت 2019 تاریخ اعتبار آن به پایان خواهد رسید. مقامات اتحادیه اروپا از تصمیم روسیه درباره توقف اجرای تعهدات این کشور در چارچوب این توافق بسیار متاسف هستند.»
"ینس استولتنبرگ" دبیرکل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی "ناتو" نیز در بیانیهای مسئولیت حفظ پیمان "آی ان اف" را متوجه روسیه دانست. وی از مسکو خواست تا از آخرین شانس برای حفظ این توافق مهم و راهبردی استفاده کند؛ در غیر این صورت این کشور تنها مسئول شکست آن خواهد بود. استولتنبرگ یادآور شد، در صورت لغو این پیمان موشکی، امنیت در جهان کاهش قابل ملاحظهای پیدا خواهد کرد. به عقیده وی، اگر روسیه موشکهای کروز "9 ام 729" خود را نابود کند، به نجات پیمان "آی ان اف" کمک کرده است.
آمریکا از 2 فوریه 2019 اجرای پیمان نیروهای هسته ای میانبرد را به حال تعلیق درآورده است. دولت ترامپ به بهانه نقض این پیمان از سوی روسیه با توسعه و استقرار یک موشک کروز جدید یعنی موشک "9 ام 729" و به دلیل آن که این پیمان، واشنگتن را از گسترش سلاح های جدید برای مقابله با زرادخانه موشکی چین در شرق آسیا بازمیدارد، به اعلام خروج از این پیمان مهم هسته ای پرداخت.
در مقابل مسکو نیز، آمریکا را به نقض پیمان "آی ان اف" با استقرار سامانه ضد موشکی در اروپا، توسعه نوع بهسازی شده بمب اتمی تاکتیکی بی -61 و استقرار پهپادهای مسلح در اروپا متهم کرده است.
"ولادیمیر پوتین" رئیس جمهور روسیه در واکنش به اقدام واشنگتن اعلام کرد مسکو نیز اجرای تعهدات خود را در پیمان "آی ان اف" متوقف میکند و در 3 ژوئیه با امضای مصوبه پارلمان روسیه به این تصمیم رسمیت بخشید.
روس ها معتقدند دولت ترامپ در راستای دکترین هسته ای جدید آمریکا، خواهان خروج از پیمان های کنترل تسلیحات به بهانه های واهی و ساخت و استقرار موشک ها و تسلیحات جدید هسته ای برای مقابله با تهدیدات ادعایی از جانب روسیه و چین است.
ترامپ دراین زمینه اعلام کرد، آمریکا تسلیحات هسته ای اش را توسعه خواهد داد مگر این که روسیه و چین توسعه تسلیحات هسته ای خود را متوقف کنند.
با توجه به تعلیق اجرای پیمان "آی ان اف" و امتناع دیگر کشورهای بزرگ دارای توانمندی موشکی برای عضویت در آن، باید این پیمان را از هم اکنون پیمانی مرده به حساب آورد.
به دلیل این که آمریکا پس از لغو این پیمان خواهد توانست بار دیگر در قاره اروپا به استقرار انواع موشک های کروز و بالستیک مجهز به کلاهک هسته ای مبادرت کند، این مساله نگرانی شدید اروپایی ها را برانگیخته است. با این حال آنها در این زمینه به شیوه ای منصفانه عمل نمی کنند و هم راستا با واشنگتن، تقصیر را متوجه روسیه می کنند؛ در حالی که شواهد آشکاری درباره نقض پیمان نیروهای هسته ای میان برد از سوی آمریکا وجود دارد.
نویسنده: میرطاهر
117
بیشتر بخوانید:
هشدار جدید ناتو به روسیه/ تحلیل
امضای قانون تعلیق پیمان" آی ان اف" از سوی پوتین/تحلیل
واکنش مسکو به ادعای واشنگتن درباره نقض پیمان منع جامع آزمایش های هستهای/ تحلیل
هشدار پوتین درباره از بین رفتن پیمان های کنترل تسلیحات/تحلیل