نشست دوره ای و عادی شورای امنیت سازمان ملل درباره قطعنامه ۲۲۳۱ در خصوص ایران و بررسی هجدهمین گزارش «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد درباره اجرای این قطعنامه و توافق هسته ای ایران (برنامه جامع اقدام مشترک موسوم به برجام) روز سه شنبه (به وقت محلی) برگزار شد.
سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان در بیانیه مشترکی پیش از نشست شورای امنیت سازمان ملل درباره برنامه هستهای ایران بار دیگر اتهامات واهی خود را علیه ایران تکرار کرده و مدعی شدند: "ذخایر اورانیوم غنیشده ایران با خلوص بالا، بدون هیچ توجیه معتبر غیرنظامی، بار دیگر به سطوح بیسابقهای رسیده است." در این بیانیه آمده است: "این به ایران قابلیت تولید سریع مواد کافی شکاف پذیر برای چند سلاح هستهای را می دهد."
در واکنش به ادعای تروئیکای اروپایی، «امیرسعید ایروانی» سفیر و نماینده جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل ایران با بیان اینکه تهران بر تعهد پایدار خود به دیپلماسی و گفتوگو تاکید دارد، به این سه کشور هشدار داد که سوء استفاده از مکانیسم ماشه یا «اسنپ بک» با پاسخ قاطع و متناسب ایران مواجه خواهد شد.
ایروانی در نشست شورای امنیت درباره قطعنامه ۲۲۳۱ و اجرای برجام گفت: "ایران هرگونه تهدید مربوط به استفاده از سازوکار مکانیسم ماشه تروئیکای اروپایی را قویاً رد میکند." ایروانی تصریح کرد: "سازوکار موسوم به مکانیسم ماشه ابزاری در دستان شما نیست که بتوانید از آن برای تهدید ایران سوءاستفاده کنید. ایران بهصراحت اعلام کرده است که چنین اقدام تحریک آمیزی با پاسخی قاطع و متناسب مواجه خواهد شد. فعالسازی سازوکار موسوم به اسنپبک برای «بازاعمال مفاد قطعنامههای لغوشده» بحرانی بزرگ ایجاد خواهد کرد که به نفع هیچ طرفی نخواهد بود."
بر اساس توافق برجام، بین ایران و 5 + 1 و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل تحریم های ضد ایرانی باید برداشته می شد. بر اساس مفاد قطعنامه ۲۲۳۱، تحریم ها و محدودیت ها 18 اکتبر 2023 میلادی، هشت سال پس از برجام به پایان رسید.
آمریکا و تروئیکای اروپایی برخلاف مفاد این قطعنامه تاکنون به تعهدات خود عمل نکرده اند. مقامات آمریکایی، نیز در شرایطی ادعاهای ضد ایرانی خود را مطرح می کنند که «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری وقت آمریکا سال 2018 به طور یکجانبه از برجام خارج شد. با اجرای مکانیسم ماشه، تحریم های سازمان ملل علیه برنامه هسته ایران به صورت خودکار فعال خواهد شد.
ادعای ضد ایرانی و بیاساس تروئیکای اروپایی و آمریکا، در شرایطی مطرح می شود که جمهوری اسلامی ایران همواره به تعهد خود برای همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی پایبند بوده است. روند تحرکات ضد ایرانی تروئیکای اروپایی و ایالات متحده نشان می دهد که این کشورها با تضعیف دیپلماسی و سیاسی کاری و دروغپردازی بدنبال تعامل سازنده در مذاکرات هسته ای با ایران نیستند.
جمهوری اسلامی ایران، برخلاف رویکردهای تنش آفرین غربی ها همواره پایبندی خود به توافقات و تعهدات بین المللی را نشان داده است و از مسیر دیپلماسی سازنده به همکاری با سازمان ملل و جامعه جهانی ادامه می دهد. ارعاب و تهدید ابزار همیشگی غربی ها، برای رسیدن به اهدافشان بوده است اما جمهوری اسلامی ایران توانایی و امکانات مناسب برای مقابله با کارشکنی ها را خواهد داشت.
نویسنده: احسان شاه ابراهیم
117