«سعید خطیب زاده» روز چهارشنبه تصریح کرد: مسئولیت پیامدهای هرگونه اقدام غیر سازنده برعهده آنهایی است که به شورای حکام و گزارش مدیر کل آژانس به عنوان اهرم فشار و ابزار بازیهای سیاسی علیه ایران نگاه میکنند.
«رافائل گروسی» مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در آستانه برگزاری نشست شورای حکام و همزمان با ادعاهای جنجالی رژیم صهیونیستی، در گزارش خود اتهاماتی را علیه برنامه هسته ای صلح آمیز ایران مطرح و سپس آمریکا، فرانسه، بریتانیا و آلمان پیش نویس قطعنامه ای را با موضوع برنامه هستهای ایران به شورای حکام ارائه دادند.
در گزارش گروسی ادعا شده ذخایر اورانیوم غنی سازی شده ایران به 18 برابر حد مجاز در توافق هستهای رسیده و ایران در ارائه پاسخهای «معتبر فنی» به سؤالهای آژانس درباره پیدا شدن مواد هستهای در این کشور طی سه سال گذشته ناکام بوده است.
این گزارش با نادیده گرفتن استدلال های ایران و نامعتبر خواندن غیر منصفانه آنها، همچنان بر مفروضات از پیش تعیین شده آژانس تکیه کرده و هم راستا با ادعاهای رژیم صهیونیستی، جمع بندی یک طرفه خود را ارائه می دهد. این در حالی است که اساسا هر گونه ادعای رژیم صهیونیستی در این خصوص نامعتبر است؛ این رژیم به عنوان تنها دارنده سلاح اتمی در غرب آسیا، پیمان منع گسترش سلاحهای هسته ای (ان پی تی) را امضا نکرده و به آژانس اجازه بازرسی از تاسیسات اتمی خود را نداده است؛ این رژیم همچنین از اصلی ترین مخالفان توافق برجام است و از همه امکانات خود برای تخریب آن استفاده می کند.
در گزارش مدیر کل آژانس، ایران متهم شده که به بازرسان این نهاد اجازه دسترسی به برخی مکانها را نداده است، در حالیکه بر اساس پروتکل های مورد توافق بین جمهوری اسلامی ایران و آژانس، ایران برای دادن مجوز دسترسی به مکانهای غیرهستهای تعهدی نداده و همکاری های ایران در این خصوص به طور داوطلبانه و برای نشان دادن حسن نیت انجام شده است.
نکته مهم دیگر اینکه ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی در اسفند ماه 1400 (مارس 2022) و در پی سفر گروسی به تهران توافق کردند مسائل ادعایی بر اساس یک نقشه راه و طی مدتی معلوم حل و فصل شود؛ در همین چارچوب طی دو ماه گذشته سه نشست فنی جداگانه با مسوولان آژانس برگزار شده و توضیحات و مستندات فنی لازم از سوی ایران ارائه شده است؛ با وجود این، گزارش جدید مدیر کل آژانس، منعکس کننده همکاری های گسترده ایران با این نهاد نیست.
از سوی دیگر، آژانس متعهد به رعایت حفاظت از اطلاعات محرمانه پادمانی کشورهای عضو است و نباید به اطلاعات بهدست آمده از طریق فعالیتهای جاسوسی و یا ادعایی که از طریق منابع غیرموثق بهدست میآید، استناد کند؛ استنادهای غیرموجه، تعهدی برای جمهوری اسلامی ایران ایجاد نمی کند و ممکن است بر روند همکاری ها دو طرف تاثیر منفی بگذارد.
بدیهی است، جمهوری اسلامی ایران رویکرد کنونی در گزارش مدیر کل آژانس را غیرسازنده و مخرب در روابط و همکاری های جاری و نزدیک دو طرف می داند، چرا که انتشار چنین گزارش های یک طرفه، می تواند بهانه ای در دست دشمنان و افزایش فشارها بر ایران قرار گیرد، همچنانکه آمریکا و سه کشور اروپایی متحد واشنگتن، پیش نویس قطعنامه ای علیه ایران آماده کرده اند که البته اقدامی تکراری از سوی این کشورها علیه ایران محسوب می شود و همانند گذشته مانعی در ادامه فعالیت های صلح آمیز هسته ای ایران نخواهد بود.
سخنگوی وزارت خارجه ایران نیز در این باره، خطاب به آمریکا و سه کشور اروپایی هشدار داده است: یا میتوانید گزینه دیپلماسی را دنبال کرده و یا در جهت مخالف اقدام کنید، ما برای هر دو آمادهایم.
نویسنده: حسن عقیقی
117
بیشتر بخوانید:
خطیبزاده: ایران به هر اقدام غیرسازندهای در شورای حکام پاسخ میدهد