نگاهی به عملکرد آمریکا و اروپا نشان می دهد که غربی ها در عمل به گسترش تروریسم در سال های اخیر کمک کرده اند و در برخورد با این پدیده مخرب برخوردی دوگانه را در پیش گرفته اند.

اساسا یکی از مهمترین علل گسترش تروریسم تکفیری به خصوص پیدایش و اقدامات جنایتکارانه گروه تروریستی داعش در سال های اخیر، رویکرد دوگانه آمریکا و اروپا در قبال تروریسم بوده است.

غربی ها و متحدان عرب آنها پس از وقوع بحران سوریه در سال 2011 برای پیشبرد منافع و رسیدن به اهداف مد نظر خود، به جای مقابله با تروریسم افراط گرا به حمایت از داعش و دیگر گروه های تروریستی پرداختند. 

به گفته «ایوان ایپولیتوف» Ivan Ipolitov کارشناس سیاسی، هدف آمریکا در سال های اخیر همواره استفاده ابزاری از تروریسم و افراط گرایی برای پیشبرد سیاست خارجی این کشور بوده و پیامد این مساله، تضعیف کشورهای خاورمیانه و ایجاد زمینه رشد تروریسم و افراط گرایی بوده است. 

این دیدگاه با نظر موافق برخی تحلیلگران غربی نیز همراه شده است. «فردریک پیشون» Frédéric Poisson کارشناس مسائل خاورمیانه معتقد است که فرانسه در کنار آمریکا مسئولیت ظهور داعش را برعهده دارد.

داعش در نتیجه حمایت غربی ها و متحدان عرب آنها، توانست ضمن فراهم آوردن نیرویی قابل توجه به اقدامات تروریستی از جمله در کشورهای حامی خود مانند فرانسه و آمریکا مبادرت کند که تا قبل از آن، شاید امکان انجام دادن آنها قابل تصور نبود.

با توجه به حملات تروریستی پیاپی داعشی ها در چند سال اخیر در غرب، اکنون اروپایی ها و آمریکایی ها حاصل سیاست های خود را در خاورمیانه ، درو می کنند.

در عین حال احتمال وقوع موج دوم حملات داعش، نگرانی شدید سازمان های امنیتی غربی و نیز پلیس بین الملل(اینترپل) NTERPOL را موجب شده است. اینترپل با وجود شکست‌های داعش در بسیاری از مناطق تحت نفوذ خود از جمله سوریه و عراق درباره موج دوم اقدامات تروریستی این گروه تروریستی در بسیاری مناطق دنیا از جمله اروپا هشدار داد. 

«یورگن اشتوک» Jürgen Stock دبیرکل اینترپل اعلام کرد: بسیاری از کشورها در دنیا می توانند در معرض تهدید موج دوم تروریسم داعش قرار گیرند که می توانیم از این موج دوم به عنوان داعش 2 نام ببریم. 

اشتوک گفت: دلیل این مسئله این است که بسیاری از حامیان تروریست ها که محکوم شده اند فقط دوره نسبتا کوتاهی در زندان به سر می برند چرا که به دلیل انجام حمله تروریستی محکوم نشده‌اند برهمین اساس این افراد در چند سال آینده آزاد می شوند و بسیاری از آن ها دوباره به جامعه می پیوندند. بدین ترتیب احتمال عملیات تروریستی آنها به شدت افزایش می یابد.

از نگاه دبیرکل اینترپل، زندان ها محلی برای افراطی شدن افراد است. در عین حال هواداران و اعضای داعش به رغم شکست در خاورمیانه، تلاش خواهند کرد در مناطق دیگر مانند جنوب شرقی آسیا و یا آفریقا وارد عمل شوند؛ ضمن این که عناصر داعش برای حملات تروریستی همچنان در اروپا وجود دارند.

پیش تر نیز بسیاری از مقامات اروپایی نیز درباره خطر حملات تروریستی داعش در اروپا به دلیل شکست های آن ها در مناطق بحرانی هشدار داده اند. اداره فدرال جنایی آلمان هم اخیرا درباره خطرات افراط گرایان و حامیان داعش بازگشته از مناطق بحرانی هشدار داده و اعلام کرد که شمار عناصر خطرناک از سال 2013 بیش از پنج برابر افزایش داشته و پرونده های جنایی مربوط به تروریسم تکفیری بیش از سه برابر شده است.

بدین ترتیب به نظر می رسد جهان و به خصوص اروپا تا سال های متوالی با پدیده خطرناک تروریسم تکفیری که مظهر آن داعش است، همچنان درگیر خواهد بود؛در حالی که غربی ها به دلیل معیارهای دوگانه در قبال تروریسم و حمایت از داعش، مقصر اصلی وضعیت خطرناک کنونی هستند.118/112

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

بیشتر بخوانید:

هشدار «اینترپل» درمورد ادامه حملات داعش