ایران پرس- دریای مدیترانه همچنان قربانگاه هزاران پناهجویی است که به امید زندگی بهتر راهی سفری مخاطره آمیز به اروپا می شوند.

کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان درجدیدترین گزارش اعلام کرد، بیش از 2 هزار مهاجر در سال جاری میلادی هنگام عبور از دریای مدیترانه برای رساندن خود به اروپا، غرق شدند.

بر اساس این گزارش بیش از نیمی از این غرق شدگان راهی ایتالیا بودند. «شارلی یاکسلی» (Charlie Yaxley)، سخنگوی کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان گفت: مدیترانه طی چندین سال مرگبارترین مسیر دریایی جهان برای آوارگان و مهاجران بوده است و تداوم این روند باید برای همگان غیرقابل قبول باشد. 

کاهش ورود پناهجویان به اروپا

تدابیر سیاسی و امنیتی دولتهای اروپایی برای جلوگیری از ورود مهاجران و پناهجویان به اروپا موجب کاهش ورود پناهجویان به اروپا شده است. اما از تعداد پناهجویان غرق شده در دریای مدیترانه کاسته نشده است.

این موضوع نیز به سیاست های خلاف موازین بشری و قوانین بین المللی دولتهای اروپایی برمی گردد.

دولتهای اروپایی و آمریکا برای جلوگیری از ورود پناهجویان به خاکشان جنبه انسانی این پدیده برایشان مهم نیست.

حتی دولتهای اروپایی به خصوص ایتالیا یکی از مقاصد اصلی پناهجویان جلوی فعالیت سازمانهای غیردولتی و مدافع حقوق بشر را برای کمک به پناهجویان سرگردان در دریای مدیترانه می گیرند.

پناهجویان نجات یافته سرگردان در دریای مدیترانه

در مواردی کشتی های سازمان های غیر دولتی با انبوهی از پناهجویان نجات یافته سرگردان در دریای مدیترانه هفته ها سرگردان در دریا می مانند تا مجوز ورود به خاک یکی از کشورهای اروپایی مدعی دفاع از حقوق بشر را بگیرند.

سخنگوی کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان گفت که این نهاد از بابت محدودیت های قانونی و لجستیکی اعمال شده برای سازمانهای غیر دولتی  کمک کننده به عملیات امداد و نجات در مدیترانه بسیار نگران است.

اما این ابراز نگرانی ها و هشدارها تاکنون تاثیری در سیاستهای سخت گیرانه دولتهای اروپایی و ایالات متحده آمریکا برای جلوگیری از ورود پناهجویان به کشورشان نداشته است.

حتی برخی از دولتهای غربی برای اینکه مورد انتقاد نهادهای بین المللی قرار نگیرند همچون آمریکا، مجارستان و اتریش از معاهده بین المللی دفاع از حقوق پناهجویان خارج شده ند. 

وضعیت وخیم پناهجویان

البته وضعیت وخیم پناهجویان فقط به آن دسته که عازم اروپا هستند نمی شود. آنهایی که پایشان به یکی از کشورهای اروپایی می رسد اکثریت شان در شرایط غیر انسانی در اردوگاه ها به سر می برند. 

کمیساریای حقوق بشر شورای اروپا در جدیدترین گزارش پس از پنج روز بازدید از اردوگاههای پناهجویان در یونان درباره شرایط بد و فاجعه‌بار پناهندگان در اردوگاه‌ها و مراکز پذیرش پناه‌جویان در یونان هشدار داد.

بر اساس این گزارش شرایط بیش از 3 هزار مهاجر زیر سن قانونی و بدون همراه در این اردوگاه‌ها نگران کننده است. 

اکثر این کودکان و نوجوانان مشترکاً با بزرگسالان در کانتینرها و یا چادرها اقامت دارند بدون اینکه هر گونه مراقبت خاصی از آن‌ها به‌عمل آید. بسیاری از آنها مورد تعرض جنسی قرار می گیرند. 

آمار غیر رسمی از وضعیت پناهجویان

 آمار غیر رسمی از وضعیت پناهجویان بسیار بیشتر از آن است که توسط نهادهای بین المللی و مدافع حقوق بشر اعلام می شود. 

شمار مهاجرانی که غرق می شوند، در بیابان جان می دهند و طعمه قاچاقچیان انسان می شوند رو به افزایش است.

در حالی که خانواده های شان در انتظار خبری از سوی عزیزان مهاجرشان هستند، اجساد بی نام و نشان آن ها قبرستان ها را در ولایت گاوتنگ (Gauteng) آفریقای جنوبی، شهرهای ساحلی ایتالیا، یونان یا لیبی پر کرده اند.

آسوشیتدپرس در گزارشی اعلام کرد بعد از سال ۲۰۱۴ بیش از ۵۶ هزار و ۸۰۰  مهاجر جان شان را از دست داده یا مفقود شده اند. این دوبرابر رقمی است که سازمان بین المللی مهاجرت به آن دست یافته است.

این سازمان شمار کشته ها و مفقودشدگان را به تاریخ ۱ اکتبر بیش از ۲۸۵۰۰ تن اعلام کرد. متاسفانه آنچه که امروز در سطح دولتهای غربی در برخورد با پدیده مهاجرت و پناهچوبان با آن مواجه هستیم بی توجهی به جنبه های انسانی این پدیده است.

این پناهجویان انسانهای درمانده و بی پناهی هستند و با تشدید تدابیر امنیتی این معضل قابل حل نیست.

135/118

نویسنده : مرتضی مکی

بیشتر بخوانید: 

هشدار سازمان ملل: سفر پناهجویان به اروپا مرگبار است

پیامد بحران پناهجویان؛ عمیق‌تر شدن شکاف‌ها در اتحادیه‌اروپا/ تحلیل

روزی 7 مهاجر در مدیترانه میمیرند