«لوئیس آرسه» اظهار داشت: "باید از استثمار قدرتهای خارجی در منطقه آمریکای لاتین جلوگیری کرد و آمازون نباید به یک ابزار سیاست خارجی تبدیل شود."
کشورهای عضو سازمان پیمان همکاری آمازون شامل بولیوی، برزیل، اکوادور، کلمبیا، گویان، پرو، سورینام و ونزوئلا است که مقامات این کشورها طی دو روز گذشته به منظور بررسی شرایط موجود منطقه و تهدیدات و فرصت های موجود؛ نشست داشته اند.
کشورهای آمریکای لاتین از دیرباز حیاط خلوت آمریکا تلقی شده و واشنگتن و متحدانش به بهانه های مختلف در کشورهای این منطقه حضور داشتند، اما پس از تغییرات سیاسی در منطقه و سیاست های آمریکا، برای مدتی از توجه مقامات ایالات متحده به کشورهای این منطقه کاسته شد و کشورهای این منطقه توانستند نسبتا آزادانه مناسبات خود را انجام دهند.
تلاش آمریکا برای حضور در کشورهای منطقه آمریکا لاتین
اما طی دهه اخیر بار دیگر کشورهای آمریکای لاتین مورد توجه مقامات آمریکا قرار گرفته و آنها تلاش کرده اند به روش های متفاوتی چون حمایت های سیاسی از جناح های وابسته به واشنگتن، اعطای کمک های اقتصادی و حتی کمک به انجام کودتا برای تغییر نظام سیاسی در راستای منافع آمریکا و تحریم، بار دیگر در کشورهای مختلف این منطقه حضور یابند.
«اریک فارنز وُرث» رئیس دفتر شورای قاره آمریکا، در این زمینه گفت: "دو حزب اصلی در آمریکا نگران فقدان برنامه تجاری فعال این کشور در آمریکای لاتین هستند. آمریکا باید از نظر اقتصادی در این بخش رقابت کند وگرنه آن را از دست خواهد داد و ما به طور موثری رقابت نمی کنیم."
در واقع برای مقامات واشنگتن به جز موقعیت جغرافیایی کشورهای این منطقه، ثروت بالقوه آنها اهمیت خاصی دارد. اکثر کشورهای این منطقه دارای منابع غنی انرژی و معادن گران قیمت هستند چنانکه بولیوی دارای معادن عظیم لیتیوم و ونزوئلا تولید کننده بزرگ نفت محسوب می شود.
از این رو آمریکا به ویژه طی سال های اخیر تلاش کرده است در رقابت با دیگر کشورها چون چین و روسیه در قالب های مختلف همکاری های نظامی و کمک های اقتصادی حضور خود را درکشورهای این منطقه تشدید کند.
در این زمینه، «لوئیس آرسه» رئیس جمهوری بولیوی به اظهارات «لورا ریچاردسون» رئیس فرماندهی جنوبی ارتش آمریکا اشاره کرد که گفته بود آمریکای لاتین پتاسیلهای بالایی دارد که نمونه آن لیتیوم است از این رو آمریکا ومتحدانش تلاش میکنند به روشهای مختلف بر منطقه مسلط شوند.
براساس گزارش های منتشر شده درحال حاضر آمریکا در بسیاری از کشورهای این منطقه به بهانه کمک به برقراری امنیت، مبارزه با تروریسم بینالمللی و قاچاق مواد مخدر حضور نظامی دارد.
در این چارچوب، تلاش برای نظامی کردن منطقه و تغییر قوانین بازی به طوری که ایالات متحده بتواند سرزمین هایی را تحت کنترل دائمی خود ایجاد کند نیز در جریان است.
تا پایان سال گذشته میلادی (2022)، آمریکا 12 پایگاه نظامی در پاناما، 12 پایگاه در پوئرتوریکو، 9 مورد در کلمبیا، 8 پایگاه در پرو، 3 مورد در هندوراس و 2 پایگاه نظامی در پاراگوئه ایجاد کرده است. موضوعی که رهبران سیاسی کشورهای این منطقه را بیش از پیش نگران کرده است.
به نظر می رسد، کشورهای آمریکای لاتین اکنون بیش از پیش به محل رقابت اقتصادی و سیاسی میان کشورهای مختلف به ویژه آمریکا با رقبایش قرار گرفته اند به طوری که شکل دیگری از استعمار در کشورهای این قاره در حال شکل گیری است؛ موضوعی که مقامات کشورهای این قاره نسبت به آن هشدار داده اند.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
117