در این ارتباط، خانم «لیلا عبدالله اوا»، سخنگوی وزارت امورخارجه جمهوری آذربایجان اعلام کرد، دولت «الهام علی اف» سفرشهرداران شهرهای «آلفورویل» و «والانس» فرانسه به منطقه قره باغ کوهستانی بدون کسب مجوز از دولت جمهوری آذربایجان را محکوم می کند.
این نخستین باری نیست که دولت الهام علی اف درخصوص سفرهای اتباع فرانسوی به ویژه مقام های وابسته به دولت پاریس به منطقه قره باغ کوهستانی هشدار می دهد.
طی 15 سال گذشته، مقام های باکو به اشکال مختلف از دولت های اروپایی به ویژه دولت پاریس درخواست های مشابهی را مطرح کرده اند.
هشدارهای دولت الهام علی اف
با وجود این به نظر می رسد، هشدارهای دولت الهام علی اف نه تنها بر مقام های فرانسه بی تاثیر بوده، بلکه به تحریک این کشور برای نقض قوانین داخلی جمهوری آذربایجان نیز منجر شده است.
دراین ارتباط، نکته قابل تامل ریاست مشترک فرانسه در گروه میانجیگر مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا است.
آمریکا، فرانسه و روسیه از سال 1992 میلادی ریاست مشترک گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا را برای پایان دادن به مناقشه آذری- ارمنی بر سر مالکیت منطقه قره باغ کوهستانی به عهده دارند.
علاوه بر فرانسه، سفر اتباع آمریکایی به منطقه قره باغ کوهستانی نیز قابل تامل است کارشناسان بر این باورند فرانسه و آمریکا به منظور حمایت از مواضع ارمنستان درمقابل جمهوری آذربایجان، تلاش های حاشیه ای زیادی را در دستور کار قرار داده اند که سفرهای پی درپی مقام های این دو کشور به اراضی اشغالی جمهوری آذربایجان تنها یکی از این سیاست ها است.
فعالیت های تجاری و اقتصادی در منطقه قره باغ
دولت الهام علی اف تاکنون 177 شرکت خارجی و 710 تن از افراد حقیقی را شناسایی کرده است که درمنطقه قره باغ کوهستانی تردد می کنند و در آن منطقه به فعالیت های تجاری و اقتصادی مشغول هستند.
اکثر این شرکت ها و افراد حقیقی از اتباع دولت های غربی به ویژه فرانسه، آمریکا و رژیم نژادپرست اسرائیل هستند. بدیهی است که این تحرکات آمریکا و فرانسه از بی عدالتی موجود در این دوکشور ناشی می شود.
شاید به همین دلیل است که «عاکف نقی» دبیرکل سازمان آزادی قره باغ جمهوری آذربایجان اخیرا" ضمن طرح دیدگاه جدیدی برای حل مناقشه قره باغ گفت:«سیاست های فعلی دولت های غربی به ویژه آمریکا تهدید جدی برای امنیت و ثبات جهان و منطقه قفقاز جنوبی است.»
با وجود این باید گفت: جمهوری آذربایجان و فرانسه همکاری های رو به رشدی دارند. الهام علی اف طی 15 سال گذشته به طور میانگین هر سال یک سفر رسمی به پاریس انجام داده است.
فرانسه همچنین یکی از شرکای اقتصادی و تجاری جمهوری آذربایچان محسوب می شود وبه رغم فراز و نشیب های فراوان در مناسبات دوطرف، تاکنون از میزان مبادلات باکو و پاریس نکاسته است.
135/112
نویسنده: محمدعلی طالبی
بیشتر بخوانید :
سفر رئیس جمهوری آذربایجان به فرانسه با محوریت اقتصاد
اعتراض جمهوری آذربایجان به سفر نمایندگان پارلمان فرانسه به قره باغ