دینیاریان - ادامه درگیری ها در سودان جنوبی، این کشور را در معرض وقوع نسل کشی قرار داده است.

 فرستاده شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد به سودان جنوبی پس از بازگشت از این کشور، در مقر این شورا در شهر ژنو سوئیس گفت: چندین منطقه سودان جنوبی شاهد وقوع پاک سازی قومی است.

"یاسمین سوکا" پس از سفری 10 روزه به سودان جنوبی، شرایط موجود در این کشور را با آن چه پیش از نسل کشی 1994 در رواندا رخ داد، مشابه دانست و اظهار داشت: پاک سازی قومی در سودان جنوبی روندی دائمی را دنبال کرده و احتمال تبدیل شدن وضعیت این کشور به یک نسل کشی وجود دارد.

فرستاده شورای حقوق بشر سازمان ملل به سودان جنوبی خاطر نشان کرد: مواردی مانند محروم نگه داشتن مردم از دستیابی به غذا، تجاوزهای جمعی و سوزاندن روستاها نشان می دهد که یک نسل کشی در این کشور در جریان است.

سوکا تاکید کرد: زمینه برای آن که سودان جنوبی به رواندایی دیگر تبدیل شود، فراهم است و جامعه جهانی وظیفه دارد از وقوع آن جلوگیری کند.

اختلافات قومی و قبیله ای ریشه بسیاری ازکشتارهای کنونی در سودان جنوبی است. سالواکر رییس جمهوری این کشور از قوم دینکا و ماچار رییس گروه شورشیان و معاون پیشین سالواکر از قبیله نویر است و این دو قوم همواره اختلافات عممیقی با یکدیگر داشته که اکنون آن را به صحنه سیاسی کشور کشیده اند.

از سوی دیگر سودان جنوبی دارای ذخایر بسیار غنی نفت و منابع طبیعی است و این خود بهانه است تا برخی کشورهای بیگانه از جمله آمریکا و رژیم صهیونیستی در راستای تاراج این کشور اختلافات را دامن زنند و گروه های نظامی را تجهیز نمایند. در این میان شهروندان قربانیان اصلی هستند.

درگیری ها در سودان جنوبی از دسامبر سال 2013 پس از آغاز رقابت و کشمکش سیاسی بین سالواکر رییس جمهوری این کشور و ریک ماچار معاون اول وی و در پی آن کنار گذاشتن ماچار از سوی سالواکر آغاز شد.

اگر چه تاکنون تلاش های بسیاری برای برقراری صلح در این کشور صورت گرفته است اما تاکنون موفقیتی حاصل نشده است. آخرین توافقنامه صلح در ماه اوت سال گذشته میلادی بین سالواکر و ماچار امضا شد و در پی آن طرفین با تقسیم قدرت در این کشور و تشکیل کابینه دولت وحدت ملی موافقت کردند.

در حالیکه با امضای این توافقنامه امید آن می رفت درگیری ها در این کشور پایان یابد و با برقراری صلح و ثبات شرایط برای کمک رسانی به شهروندان این کشور مهیا شود چند ماه قبل بار دیگر آتش جنگ در این کشور افروخته شد.

در این درگیری ها ده ها تن از شهروندان این کشور کشته و زخمی شدند و موج جدیدی از آوارگان این کشور به مرزها هجوم آوردند.

در پی این درگیری، ماچار از کشورخارج شد و پس از چندی لغو توافقنامه صلح را به صورت یکجانبه اعلام کرد.

اکنون شرایط بیش از پیش در سودان جنوبی شکننده است. از یک سو بحران انسانی در بسیاری از مناطق این کشور شرایط را وخیم کرده است. موج بیماری وبا، خشکسالی و کمبود مواد غذایی، نبود دارو و پزشک سبب شده صدها تن از شهروندان این کشور در معرض مرگ باشند.

عدم امنیت، کمک رسانی را ماه هاست در این کشور مختل کرده است و این موضوع شرایط انسانی را وخیم کرده است.

براساس آمارهای منتشر شده بیش از یک میلیون و 870 هزار از شهروندان این کشور نیاز به رسیدگی فوری دارند. وضعیت آوارگان نیز فاجعه باراست. 

از سوی دیگر درگیری ها اکنون به همه مناطق این کشور کشیده شده است و کشتارها ادامه دارد. چندی پیش سالواکر تحت فشارهای بین المللی با افزایش تعداد صلحبانان سازمان ملل در این کشور موافقت کرد. طرح تحریم تسیلحاتی سودان جنوبی به منظور پیشگیری از ادامه کشتارها نیز در دستور کار شورای امنیت قرار دارد.

چندی پیش نهاد ناظر بر اجرای توافقنامه صلح در سودان جنوبی از تلاش های جدید برای خلع سلاح گروه های شورشی و کمک به بازگرداندن ثبات به این کشور خبرداد. از جمله طرح های این ناظران خلع سلاح گروه های شورشی و اتخاذ تدابیری برای بازگرداندان این افراد به جامعه است.

اما اوضاع همچنان در این کشور بحرانی است و اقدام عملی تاکنون صورت نگرفته است. نسل کشی در این کشور در حال انجام است، برای جلوگیری از کشتار بیشتر در سودان جنوبی باید جامعه بین الملل و کشورهای منطقه خارج از شعارها، برای میانجیگری و انجام اقدامات لازم برای توقف کشتارها تلاش کنند.