"امانوئل مکرون،" رئیس جمهوری فرانسه تصریح کرد، "آمریکا به دنبال منافع خود است، ما هم دنبال منافع خودمان هستیم. اروپایی ها باید از این موضوع درس و مسئولیت دفاع از خود را برعهده بگیرند."
هشدار جدی رئیس جمهوری فرانسه به کشورهای اروپایی در زمینه عدم اتکای به آمریکا و کنار گذاشتن ساده انگاری در روابط با واشنگتن در پرتو تحولات اخیر در روابط فرا آتلانتیکی قابل تحلیل است. طی هفته های اخیر ماهیت غیر قابل اعتماد بودن آمریکا برای اروپایی ها بیش از گذشته آشکار شده است؛ بگونه ای که بسیاری از این کشورها خواستار دوری از آمریکا شده اند.
جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا از زمانی که وارد کاخ سفید شده است در سخنان و بیانیه های خود بارها با اشاره به وضعیت نامطلوب روابط و واگرایی فزاینده دو سوی اقیانوس اطلس به دلیل سیاست ها و اقدامات دولت دونالد ترامپ، وعده تجدید نظر در این زمینه و از سرگیری روند همگرایی اروپا وآمریکا را داده بود. با این حال اکنون مشخص شده است که این اظهارات بیشتر در حد شعار باقی مانده و در عمل، واشنگتن هم چنان رویکرد یک جانبه گرایانه و مبتنی بر منافع خود را بدون توجه به منافع اروپایی ها سر لوحه سیاست ها و اقداماتش قرار داده است.
مصداق بارز این موضوع، عملکرد بایدن درباره افغانستان بود. از دیدگاه اروپایی ها، تجربه افغانستان نشان داد که از این پس باید در زمینه دنباله روی از آمریکا در مسائل منطقه ای و بین المللی احتیاط زیادی صورت دهند.
دولت بایدن دومین ضربه را به اروپا با اعلام ایجاد ائتلاف جدیدی موسوم به "آکوس" با دو متحد قدیمی خود یعنی بریتانیا و استرالیا در منطقه استراتژیک ایندو - پاسیفیک وارد کرد. واشنگتن نه فقط از فرانسه برای حضور در این ائتلاف دعوت نکرد، بلکه با قبول واگذاری فن آوری ساخت زیر دریایی های هسته ای به استرالیا، عملا زمینه لغو قرارداد 31 میلیارد یورویی فروش 12 زیردریایی از جانب فرانسه به استرالیا را فراهم آورد. این مساله خشم شدید پاریس را برانگیخت و مقامات ارشد فرانسوی شدیدترین موضع گیری ها را علیه دولت آمریکا انجام دادند؛ از جمله "ژان ایو لودریان" وزیر خارجه فرانسه این اقدام را خنجرزدن از پشت به این کشور، خیانت و یادآور رفتارهای ترامپ توصیف کرد.
"نیکلا سارکوزی" رئیس جمهوری اسبق فرانسه با اشاره به بحران مرتبط با لغو قرارداد خرید زیردریایی از این کشور و فروش زیردریایی از جانب آمریکا به استرالیا اظهار داشت، آمریکا استدلال کوته بینانه ای دارد که فکر می کند با بستن این قرارداد پیروز شده است، اما این کشور در درازمدت شکست سختی میخورد.
آمریکا بی اعتنا به اعتراض های مکرر اروپایی ها به ویژه فرانسوی ها صرفا به دلجویی لفظی از پاریس پرداخته و هیچ اقدام موثری در راستای جبران ضرر فرانسه و یا ترمیم روابط بهم ریخته دو سوی اقیانوس اطلس انجام نداده است. لذا اکنون اروپایی ها بیش از هر زمانی به بی محتوا و پوچ بودن شعارها و وعده های واشنگتن پی برده و در پی ریزی خود مختاری استراتژیک از آمریکا برآمده اند.
در این راستا تشکیل ارتش اروپایی و نیز جدا کردن مسیر خود از آمریکا در زمینه مسائل منطقه ای و بین المللی را مد نظر اتحادیه اروپا قرار دارد، با این حال به دلیل چندین دهه وابستگی اروپا به آمریکا به ویژه در حوزه امنیتی و نظامی در قالب ناتو، گسستن پیوندها با دشواری زیادی همراه خواهد بود.
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
115
بیشتر بخوانید:
انتقاد شدید فرانسه از سیاست اول آمریکای بایدن
وزیر خارجه فرانسه: آمریکا و بریتانیا دو کشور فرصتطلب هستند