ایران پرس- دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا در راستای سیاست حمایت گرایی اقتصادی، با افزایش تعرفه ها بر مواد و کالاهای وارداتی به آمریکا، عملا وارد جنگ تجاری با بسیاری از اقتصادهای بزرگ جهان شده است.

این تقابل حتی شرکای اروپایی واشنگتن را نیز شامل شده است. با توجه به تشدید تنش‌های تجاری میان اروپا و آمریکا، کمیسیون اروپا سیاست تجاری واشنگتن را خطر اصلی برای اقتصاد این قاره عنوان کرد. 

کمیسیون اروپا روز چهارشنبه 10 ژوئیه اعلام کرد، سیاست تجاری آمریکا در حال کاهش رشد اقتصادی پیش بینی شده برای اتحادیه اروپا است.

اجرای سیاست حمایت از تولیدات داخلی و ادامه عدم قطعیت از سوی آمریکا (درباره اقدامات تجاری اش)، بر چشم انداز تجاری و سرمایه گذاری اروپا سایه افکنده است.

دولت آمریکا در اوایل ژوئیه 2019 اعلام کرد که به علت پرداخت یارانه‌های غیرقانونی کشورهای اروپایی به شرکت هواپیماسازی "ایرباس" بر روی 4 میلیارد دلار واردات خود از کشورهای عضو اتحادیه اروپا مالیات‌های گمرکی بیشتر وضع خواهد کرد.

پیش از این نیز یعنی در آوریل 2019 نیز آمریکا تهدید کرده بود که برای ۲۱ میلیارد دلار واردات خود از کشورهای اتحادیه اروپا تعرفه‌های گمرکی ویژه به دلیل حمایت بروکسل از شرکت ایرباس تعیین خواهد کرد. کمیسیون اروپا نیز در اقدامی متقابل پیش نویس فهرستی از کالا‌های وارداتی از آمریکا از جمله قطعات خودرو، بالگرد و محصولات دریایی منجمد را تهیه کرد.

این تصمیم در پاسخ به اقدام آمریکا در مورد افزایش تعرفه طیفی از کالاهای اروپایی به بهانه ادعای زیان ۱۱ میلیارد دلاری اقتصاد این کشور از یارانه‌های اعطایی اروپا به شرکت ایرباس است.

شرکت بوئینگ از دولت آمریکا خواسته است به منظور جلوگیری از آسیب دیدن صنعت هواپیماسازی این کشور، اقدامات متقابل را علیه صنعت شرکت ایرباس انجام دهد.

واقعیت این است که هم اتحادیه اروپا و هم آمریکا به اعطای یارانه به شرکت های هواپیما سازی خود به منظور افزایش قابلیت رقابت پذیری آن ها در تولید هواپیما می پردازند.

با این حال دولت ترامپ در موضعی زورگویانه خواهان قطع کمکهای مالی اتحادیه اروپا به شرکت ایرباس است در حالی که خود خواهان ادامه حمایت از شرکت بوئینگ است.

این موضع دوگانه واشنگتن مورد قبول بروکسل نیست و به همین دلیل اروپایی ها در مقابل سیاست حمایت گرایی و جنگ تعرفه ای ترامپ موضع سختی اتخاذ کرده اند.

اروپایی ها که تا قبل از دوره ریاست جمهوری ترامپ روابط تجاری نزدیکی با آمریکا داشتند و حتی در دوره ریاست جمهوری اوباما، چند دور مذاکره با واشنگتن برای انعقاد پیمان تجارت آزاد دو سوی اقیانوس اطلس برگزار شد، اکنون با شرایط متفاوتی مواجه شده و ترامپ رئیس جمهور جنجالی آمریکا نه فقط ادامه این مذاکرات را متوقف کرده، بلکه بارها  خواهان افزایش قابل توجه تعرفه کالاهای صادراتی اروپا به آمریکا شده است.

حساسیت دولت ترامپ به ویژه در زمینه واردات خودرو و قطعات آن از اروپا است.

وی چند بار تهدید کرده که تعرفه واردات خودرو از اروپا را به میزان قابل توجهی افزایش خواهد داد.

در عین حال اکنون دامنه این تقابل تجاری از خودرو فراتر رفته و بسیاری از کالاها و محصولات را شامل شده است.

"برونو لومر" وزیر دارایی فرانسه در آوریل 2019 درباره تقابل تجاری دو سوی اقیانوس اطلس گفت: با توجه به کاهش نرخ رشد جهانی، شروع یک جنگ تجاری بین ایالات متحده و اتحادیه اروپا عملی اشتباه، هم در زمینه اقتصادی و هم در زمینه سیاسی خواهد بود.

اروپایی ها معتقدند که جنگ تجاری موجب کاهش واز میان رفتن رشد اقتصادی جهان شده و نااطمینانی های جدیدی را ایجاد می کند. به ویژه مصرف کنندگان از این جنگ تجاری بیشترین آسیب را خواهند دید و قیمت کالاها نیز در نهایت گران تر خواهد شد.

اکنون نیز کمیسیون اروپا رسما در باره تاثیرات منفی سیاست های تجاری آمریکا بر رشد اقتصادی کشورهای اتحادیه اروپا  هشدار داده است .با این حال شواهد حاکی از تشدید روند کنونی در زمینه جنگ تعرفه ای و تجاری از سوی  دولت ترامپ است. 

135/118

نویسنده: سيدرضا ميرطاهر

بیشتر بخوانید:

تشدید تقابل تجاری میان اروپا و آمریکا/ تحلیل

سایه اختلافات تجاری آمریکا و چین بر اجلاس گروه ۲۰ در ژاپن