وحدت در جهان اسلام یکی از ارکان مهم و اصلی اقتدار امت اسلام است. تنها با تکیه بر وحدت است که جهان اسلام می تواند مقابل زورگویی ها و تجاوز گران بایستد و از حقوق مظلومان دفاع کند.
جمهوری اسلامی ایران، مخالف تفرقه بین کشورهای اسلامی و منطقه است و براین اساس وحدت در جهان اسلام خواست واقعی و اصولی ایران است.
ایران اسلامی معتقد است همکاری منطقهای با هدف مقابله با جریان های تفرقه انداز افراطی، تکفیری و خشونتآمیز از ضروریات است و باید حقیقت اسلام رحمانی به جهانیان ارائه شود.
امروز به تحقیق و با قطعیت می توان گفت که رژیم صهیونیستی و آمریکا عامل تفرقه و دوری مسلمانان از یک دیگر هستند.
این جریان انحرافی طی بیش از نیم قرن گذشته و بخصوص در دو دهه هزاره سوم سبب شده است؛ غرب آسیا به کانون تنش و جنگ تبدیل شود. اسلام دین همدلی و بیزاری از خشونت و اندیشه های متحجرانه است؛ اما متاسفانه می بینیم که برخی محافل سیاسی و رسانه های غرب با سوءاستفاده از وقایع تروریستی، موج اسلام هراسی به راه انداخته اند در حالیکه برای چاره اندیشی درباره این معضل باید به همه زمینه های بروز و ظهور آن پرداخته شود. در سلسله وقایع این منطقه، آمریکا با رژیم شرور و غاصب اسراییل منطقه را به آشوب کشانده و چهره زشت خود را نمایان کرده است.
آثار این جریان انحرافی را می توان در مشکلات اقتصادی، نا امنی و تفرقه و اختلاف در بین کشورهای منطقه و در وقایع تلخی مشاهده کرد که نتیجه پیروی از تفکرهاو تمایلات جاهلانه است. بخش قابل توجهی از این جریان مخرب حاصل تفکرات وهابی گری، تکفیری و روحیات قبیله ای حکام جاه طلب سعودی است که سبب روشن شدن آتش جنگ و به خشونت کشیده شدن کشورهای اسلامی شده است.
هدف این جریان استعماری و سلطه جویانه برهم زدن اتحاد و وحدت مسلمانان است. دشمنان اسلام بخوبی می دانند که برای در هم شکستن مقاومت اسلامی و برداشتن موانع توسعه طلبی های آمریکا و اسراییل در منطقه باید تفرقه ایجاد کرد و با ترویج تروریسم زیر پرچم گروه هایی مانند داعش و جبهه النصره؛ اصل اسلام و بیداری اسلامی را نشانه گرفت.
تحولات کنونی منطقه موید این نکته است، وظیفهای که فراروی همه اعضای جامعه بین المللی به طور عام و بازیگران منطقه به طور خاص قرار دارد مقابله با افراط و خشونت از طریق شناسایی آن به عنوان عامل اصلی اختلاف و تفرقه است.
انقلاب اسلامی با طرح اندیشه های رهایی بخش استکبارجهانی را به چالش کشاند و در این راستا ایده وحدت را به عنوان یک استراتژی برای اقتدار جهان اسلام مطرح کرد. وحدت بعنوان رکن اصلی همدلی مسلمانان و مهمترین استراتژی برای مقابله با توطئه های استکبار جهانی وارد گفتمان فرهنگی و سیاسی جهان اسلام شد. از این دیدگاه در یک تعرف کلان از وحدت اسلامی می توان گفت؛ وحدت بعنوان یک راهبرد و مکانیزم رهایی بخش جهان اسلام از مشکلات؛ شامل سیاست گذاری ها، اتخاذ روشهای واحد، بهره گیری از امکانات مشترک و تدابیری می شود که نتیجه و پیامد آن غلبه بر مشکلات و مقابله با توطئه های دشمنان امت اسلامی است.
بی تردید یکی از تاثیرات مهم اندیشه های سیاسی امام خمینی (ره) در عصر انقلاب اسلامی؛ تبدیل کردن ارزشهای انقلابی به یک جریان ماندگار بود. این حرکت بزرگ، ارزش های انقلاب را به ارزش هایی جهانی تبدیل کرد و به ملت های مستضعف جهان امید داد تا در مقابل نظام سلطه بایستند. انقلاب اسلامی در مسیری که امام راحل ترسیم کرد، دفاع از حقوق ملتها را سرلوحه اهداف خود قرار داد و برخلاف بسیاری از انقلاب های جهان از مسیر اصلی خود خارج نشد و تحت هیچ شرایطی از ارزش ها و آرمان های خود با وجود همه فشارها و کارشکنی ها، فاصله نگرفت. از اینرو انقلاب اسلامی به نماد جریان حق طلبی و وحدت در عرصه سیاسی و اجتماعی جهان تبدیل شد.
حمایت ایران اسلامی از ملت مظلوم فلسطین که با اعلام روز جهانی قدس از سوی بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران به حرکتی جهانی تبدیل شد یکی از جلوه های کم نظیر این حمایت معنوی و انسانی و اسلامی در پرتو وحدت اسلامی است.
اگرچه با زوال داعش از عراق و سوریه با تلاش و همت و پایداری جبهه مقاومت و حضور به هنگام ایران در عرصه نبرد با تروریسم در سوریه این فتنه خاموش شد؛اما منطقه هنوز گرفتار در التهاب و بی ثباتی است و برای دفع تهدیدها از منطقه قادر به اتخاذ موضعی یکپارچه و متحد نیست.
این چالش، فقط در چارچوب مراودات سیاسی زمامداران و حکمرانان کشورهای اسلامیقابل تفسیر است و نمیتواند تصویری واقعی از اراده ملل اسلامیتلقی شود. نمی توان از این واقعیت نیز گذشت که ریشه این جدایی و تفرقه در فاصله گرفتن از حقیقت دین اسلام و غفلت از عنصر حیات بخش وحدت است.
این اختلافات زاییده سیاستهای پیدا و پنهان در امتداد نظریه معروف استعماری تفرقه بیانداز و حکومت کن انگلیس است.
آمریکا و اسراییل با کمک برخی از دولتهای مرتجع عرب لحظه ای از توطئه برای گسترش دایره درگیریها و کشمکشها میان جوامع اسلامیباز نمی مانند و به توطئه ها ادامه خواهند داد.
حضرت آیت الله خامنه ای در بیان اهمیت وحدت می گویند: در صورت وحدت ملتها و دولتهای اسلامی، آمریکاییها و صهیونیست ها، توان تحمیل خواسته های خود بر مسلمانان را از دست می دهند و توطئه به فراموشی سپرده شدن فلسطین ناکام خواهد ماند.
ایشان حمله و کشتار مسلمانان از میانمار در شرق آسیا تا نیجریه در غرب آفریقا و رویارویی مسلمانان در منطقه بسیار مهم غرب آسیا را از نتایج توطئههای تفرقه انگیز مستکبران خواندند و افزودند: در این اوضاع و احوال، شیعه انگلیسی و سنّی آمریکایی مثل دو لبه یک قیچی به آتش افروزی و اختلاف افکنی مشغولند.
رهبر انقلاب اسلامی «اتحاد» را مهمترین آمادگی مورد نیاز دنیای اسلام برشمردند و افزودند: همه فرَق اسلامی چه شیعه و چه سنّی از ایجاد اختلاف حذر کنند و وجود نازنین پیامبر(ص)، قرآن مجید و کعبه شریف را محور وحدت و همبستگی قرار دهند.
113/110
بیشتر بخوانید:
گزارش: دوازدهم ربیع الاول آغاز هفته وحدت
هفتهوحدت؛ نمایش همبستگی امتاسلامی
آیتالله اراکی خبرداد: حضور نمایندگان ۱۰۰ کشور در کنفرانس آتی وحدت اسلامی