رئیس کل بانک مرکزی با تأکید بر اینکه بازار ارز مدیریت می شود، خاطرنشان کرد بانک مرکزی با اقتدار و برنامه ارزی ، راه خود را ادامه می دهد و مردم بزودی نتایج این اقدامات را خواهند دید.

به گزارش ایران پرس، «عبدالناصر همتی» چهارشنبه شب در برنامه گفت وگوی ویژه خبری­ شبکه دو سیما با اشاره به اینکه دولت، اقتدار لازم را در کنترل بازار ارز دارد، افزود: دشمنان ایران خود را بسیج کرده اند تا نظام جمهوری اسلامی را با مشکل مواجه کنند؛ اما دولت و بانک مرکزی  با برنامه ریزی و جدیت بر این مشکلات غلبه کرده و ثبات را به بازار ارز آوردند.

همتی به وضع اقتصادی کشور اشاره و تصریح کرد: با تمامی تبلیغات و جنگ روانی که دشمن علیه اقتصاد ایران به راه انداخته بود، دولت و بانک مرکزی توانستند ثبات را به اقتصاد کشور باز گردانند.

رئیس کل بانک مرکزی درباره ایجاد بازار متشکل ارزی گفت: یکی از مشکلات ما این است که نرخ ارز اسکناس در کوچه و پس کوچه ها توسط سفته بازان شکل می گیرد، این موضوع قابل تحمل نیست و بانک مرکزی به اندازه ای قوی است که در مقابل آن ها اقدام کند و به یقین، سفته بازان و فرصت جویان ضرر خواهندکرد.

همتی با تاکید بر اینکه ارز و طلا برای سرمایه گذاری مناسب نیست، ادامه داد: ما نگران هستیم دارایی های مردم آسیب پذیر شوند و به همین علت بانک مرکزی هر وقت لازم بداند به این موضوع ورود می کند که در نتیجه، واسطه ها و دلال ها ضرر خواهند کرد.

همتی با اشاره به شکل گیری بازار متشکل ارزی، خاطرنشان کرد: در بخشنامه جدید به صادرکنندگان اختیار دادیم تا بخشی از ارز خود را از طریق سامانه سنا به صرافی ها عرضه کنند.

رئیس بانک مرکزی یادآور شد: ارز به صورت بورس و معاملات آنی است و بانک مرکزی به عنوان بازیگردان اصلی در این بازار خواهد بود و نرخ ارز را کنترل می کند و کشف قیمت هم در این بازار انجام می شود و این تعداد پلتفرمی برای سامانه نیما می شود.

وی ادامه داد: باید بازارهای ارز به هم نزدیک شود و به تعادل برسیم.

رئیس کل بانک مرکزی اظهار داشت، فشارهای آمریکا سنگین است اما ایران نشان داد مقتدر است و جلوی آن ها ایستاده و پیش بینی های آنها غلط از آب در آمد و این نشانه تدبیر ماست و ما نمی توانیم اطلاعات خود را رو کنیم.

همتی تأکید کرد: مردم مطمئن باشند دولت و بانک مرکزی با قدرت، این مسیر را جلو خواهند برد و مردم سربلند بیرون خواهند آمد.

وی اضافه کرد: امتیاز خوبی را از سران قوا گرفتیم و به تأیید مقام معظم رهبری هم رسید و بر مبنای آن اجازه داریم سپرده ارزی بگیریم اما از آنجایی که این موضوع سابقه خوبی ندارد، بانک مرکزی آن را تضمین کرده است و هر کسی سپرده های ارزی داشته باشد تا چهار درصد سود ارزی به آن پرداخت خواهیم کرد. مبالغ قابل توجهی سپرده شده اما انتظار ما بیش از آن است.

** بانک مرکزی در زمان لازم گواهی سپرده ارزی نیز عرضه خواهد کرد

همتی با بیان اینکه از عملکرد صادرکنندگان راضی نیست، افزود: از ابتدای سال 97 تاکنون 27 میلیارد دلار صادرات غیر نفتی داشتیم اما از این رقم تاکنون کمتر از 7 میلیارد دلار به سامانه نیما آمده است در صورتی که همه این رقم باید در این سامانه عرضه می شد.

همتی با اشاره به اینکه صادرکنندگان نقش مهمی در اقتصاد کشور دارند، ادامه داد: صادرکنندگان باید بدانند که ارز باید به کشور وارد شود و این موضوع موجب رونق اقتصادی می شود.

رئیس کل بانک مرکزی با ابراز رضایت از عملکرد ارزی پتروشیمی ها گفت: این شرکت ها تاکنون بیش از پنج و نیم میلیارد دلار در سامانه نیما عرضه کرده اند.

همتی گفت: صادرکنندگان خصوصی هم باید توجه کنند نرخ ارز بازار، پایدار نیست و نرخی نیست که کالاهای آن ها با آن تولید شده باشد و بسیاری از تولیدکنندگان از نرخ های پایین تولید از جمله آب، برق و گاز یارانه ای استفاده می کنند.

رئیس کل بانک مرکزی  خاطرنشان کرد کسانی که کمتر از یک میلیون یورو صادرات دارند را از عرضه ارز به سامانه نیما معاف کردیم؛ بنابر این شش هزار شخص حقیقی یا حقوقی معاف شدند؛ آن ها می توانند ارز خود را در سامانه سنا و صرافی ها عرضه کنند یا می توانند واردات کنند.

** صادرکنندگان کمک کنند در این جنگ اقتصادی در کنار هم باشیم

همتی خاطرنشان کرد: تغییرات نرخ ارز به نفع صادرکنندگان شده و از این نفع باید استفاده کنند تا صادرات را بیشتر کنند و بانک مرکزی هم آنها را حمایت می کند.

همتی تصریح کرد: 250 صادرکننده بزرگ بالای 10 میلیون یورو داریم که باید با هم تفاهم کنیم. بر اساس مصوبه شورای عالی قوا که به تائید مقام معظم رهبری هم رسیده است همه صادرکنندگان باید ارز خود را به کشور وارد کنند و نحوه ورود آن توسط تیم پنج نفره شامل وزیر اقتصاد، رئیس سازمان برنامه و بودجه، وزیر صنعت، معدن و تجارت و وزیر نفت با مسؤولیت رئیس کل بانک مرکزی است.

وی گفت: بر اساس برآورد ما تا پایان سال باید پنج میلیارد یورو وارد بازار آزاد شود که تأثیر خود را در کنترل نرخ ارز خواهد گذاشت.

رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه از ابتدای امسال تاکنون 31 میلیارد دلار برای واردات تأمین شده، گفت: در این مدت بیش از 10 میلیارد دلار دارو و کالای اساسی وارد کردیم.

** تمهیداتی را پیش بینی می کنیم که ارز صادراتی به کشور باز گردد.

همتی با بیان اینکه یکی از بیشترین ذخایر اسکناس را در طول چند سال گذشته داریم، گفت: پیش بینی های لازم برای برطرف کردن همه مشکلات را انجام داده ایم.

همتی ادامه داد: بانک مرکزی گروه هایی را به کشورهای واردکننده نفت از کشورمان اعزام کرده است تا نحوه تبادلات ارزی را تعیین کنند.

رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به اینکه جابجایی پول در کشور از طریق دستگاه های پوز، نامحدود بود، یادآور شد: جلوی این موضوع را گرفتیم و اکنون تراکنش بیش از 50 میلیون تومان در روز را نمی شود عملیاتی کرد؛ اما در آینده نزدیک به ازای هر کد ملّی فقط یک تراکنش 50 میلیون تومان در روز انجام می شود و بیش از آن مجاز نیست.

وی با بیان اینکه جلوی همه منافذ لطمه زننده به ارزش ریال را می گیریم، تصریح کرد: اگر فردی براحتی چند میلیارد پول را جا به جا کند، مصداق پولشویی است و جلوی آن را خواهیم گرفت.

همتی با ابراز تأسف از افزایش تورم افزود: شوک ارزی اثر خود را بر روی قیمت ها گذاشت؛ مهرماه از صعود تورم کاسته شد و امیدواریم ماه های پیش رو کمتر شود.

** سیاست قطعی و اصلی بانک مرکزی و دولت، کنترل شتاب تورم و کاهش آن است

همتی با بیان اینکه ارزش پول ملی در ماه اخیر 20 درصد تقویت شده است، افزود: انتظار ما بیش از این هاست.

وی تصریح کرد: میزان نقدینگی کنونی نسبت به میانگین 5 سال گذشته فرقی نکرده و 20 درصد بوده است و نقدینگی از ابتدای امسال تا پایان شهریور، 9 و یک دهم درصد رشد کرده و اگر با همین روند ادامه یابد نسبت به پارسال 20 درصد رشد خواهد کرد.

رئیس بانک مرکزی با بیان اینکه هیچ کاری را بدون سیاست در بازار پول انجام نمی دهیم، افزود: کنترل تورم را از طریق ایجاد کانال نرخ سود مدیریت می کنیم.

وی افزود: بر اساس اختیاری که از سران قوا اخذ شده و به تأئید مقام معظم رهبری هم رسیده، بانک مرکزی می تواند عملیات بازار باز را انجام دهد.

همتی اظهار کرد: همه بانک ها مجوز بانک مرکزی را دارند و مردم از بابت سپرده های خود خیالشان راحت باشد و تحت تأثیر تبلیغات دشمنان قرار نگیرند.

رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه بانک های خوب، تشویق می شوند و با بانک های بد برخورد خواهد شد، تصریح کرد: در 7 ماه امسال بانک ها 358 هزار میلیارد تومان تسهیلات پرداختند که از این رقم حدود 100 هزار میلیارد تومان به بانک صنعت و معدن پرداخت شده است. حدود 60 درصد این رقم سرمایه در گردش بوده است.

همتی افزود: ناترازی برخی بانک ها قابل دوام نیست و منجر به اضافه برداشت می شود و حل این مشکل در اولویت است.

وی ادامه داد: اضافه برداشت بانک ها در حد 50 هزار میلیارد تومان است و کم و زیاد می شود و نرخ سود هم باید اصلاح شود.

رئیس بانک مرکزی تصریح کرد: بانک مرکزی بر اساس هدف تورمی، نرخ سود متناسب را تعیین می کند و در یک کانال، اختیار آن را به بانک ها می دهد.

** بانک ها ملزم خواهند شد تا افزایش سرمایه دهند.

همتی اظهار کرد: منابع ارزی لازم با نرخ 4 هزار و 200 تومان برای لاستیک کامیون و سواری تامین خواهد شد.

رئیس کل بانک مرکزی درباره افزایش وام مسکن با بیان اینکه در این باره مطالعه اولیه داشتیم اما هنوز به جمع بندی نرسیدیم، افزود: بخش ساختمان مهم است و صنایع مرتبط با آن رونق می گیرند اما باید آثار تورمی را هم در نظر بگیریم.

همتی به وام ازدواج نیز اشاره کرد و  گفت: بر اساس آخرین آمارها، اکنون حدود 150 هزار نفر در صف وام ازدواج هستند؛ در حالی که این رقم در گذشته حدود یک میلیون نفر بوده اما مشکلات این حوزه نیز حل خواهد شد.

وی با بیان اینکه از بانک ها خواستیم اولویت تسهیلات را به سرمایه در گردش بنگاه هایی تولیدی بدهند، اضافه کرد: در برخی موارد نرخ ارز بهانه ای برای افزایش قیمت تولیدکنندگان شده که باید این مشکل حل شود.

117/112

همتی خبر داد: کاهش نرخ‌های مختلف ارز با راه‌اندازی بازار معاملات آزاد نقدی و حواله ارزی 

همتی خبر داد: راه‌اندازی بازار معاملات آزاد نقدی و حواله ارز

همتی خبر داد: بازگشایی کانال ارزی میان ایران و اروپا