ایران پرس- دولت چپ‌گرای ونزوئلا از هنگامی که در سال 1999 روی کار آمده همواره تحت فشار و اقدامات منفی آمریکا بوده است.

دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در راستای سیاست دولتهای قبلی این کشور بویژه دولت اوباما، روند تشدید فشارها و تضعیف دولت چپگرای ونزوئلا را دنبال کرده و نه فقط از اپوزیسیون این کشور حمایت می‌کند، بلکه کشورهای متحد خود در آمریکای لاتین را علیه نیکلاس مادورو رئیس جمهوری ونزوئلا بسیج کرده و خواهان کناره‌گیری یا سرنگونی وی است.

مادورو روز دوشنبه دولت‌های راست‌گرا در شیلی، کلمبیا و مکزیک را به کمک به تروریست هایی که اوایل اوت 2018 قصد داشتند وی را طی عملیاتی با استفاده از چند پهپاد ترور کنند، متهم کرد.

مادورو ویدئویی را به معرض نمایش گذاشت که در آن یک جوان ونزوئلایی به نام "هنری برث ریواس " Henry berth Rivas اعتراف کرده در این حمله علیه رئیس جمهوری ونزوئلا مشارکت داشته است. ریواس اعتراف کرده که پس از حمله، یکی از سازمان دهندگان اصلی آن به وی گفته در سفارت شیلی در کاراکاس پناه بگیرد و پس از آن به سفارت مکزیک و کلمبیا برود. قرار بود این فرد در نهایت قاچاقی به کلمبیا منتقل شود. 

مادورو با توجه به این شواهد گفت: می‌توانم بگویم که عوامل دیپلماتیک شیلی، کلمبیا و مکزیک در حفاظت از عوامل این حمله تروریستی مشارکت داشتند.

این سه کشور آمریکای لاتین ارتباط خود را با این حمله رد کرده‌اند. منتقدان دولت کاراکاس مدعی هستند مادورو به منظور منحرف کردن افکار عمومی درباره اوضاع وخیم ونزوئلا اتهاماتی را علیه کشورهای خارجی مطرح می‌کند. با این حال؛ نگاهی به موضع‌گیری‌ها و اقدامات سازمان کشورهای آمریکایی و همپیمانان آمریکا در آمریکای لاتین نشان می‌دهد که این اتهامات چندان دور از واقعیت نیست.

ونزوئلا به دنبال کاهش بهای نفت از چند سال قبل درگیر ناآرامی‌های زیادی شده است. مخالفان دولت ونزوئلا، تلاش خود را بر برکناری نیکلاس مادورو که در انتخابات ریاست جمهوری در مه 2018 بار دیگر به قدرت رسید متمرکز کرده‌اند.

تلاش‌های مخالفان با حمایت آشکار آمریکا و دولت‌های غربگرای آمریکای لاتین و نیز سازمان کشورهای آمریکایی همراه شده است. مادورو، آمریکا و اپوزیسیون راستگرای وابسته به واشنگتن را عامل ناآرامی و بی‌ثباتی در این کشور آمریکای لاتین اعلام کرده است.

به طور کلی سیاست آمریکا در قبال ونزوئلا دارای دو بعد داخلی و خارجی است. در بعد داخلی این سیاست مبتنی بر حمایت از اقدامات آشکار و نهان اپوزیسیون برای سرنگونی دولت چپگرای ونزوئلا است. دراین چارچوب آمریکا و نیز سازمان کشورهای آمریکایی و برخی از کشورهای آمریکای لاتین از مواضع و اقدامات مخالفان در ونزوئلا پشتیبانی کرده اند.

در بعد خارجی نیز واشنگتن کماکان تحریم‌های خود علیه ونزوئلا را با هدف تضعیف دولت ونزوئلا و افزایش نارضایتی مردم این کشور ادامه می دهد. از دیدگاه واشنگتن، اقدامات هماهنگ اپوزیسیون در داخل و تحریم‌های خارجی می‌تواند در نهایت منجر به سرنگونی مادورو شود. آمریکا طی یک سال گذشته تحریم‌های محدودکننده‌ شدیدی روی فاینانس و استقراض ونزوئلا تحمیل کرده اما برخلاف انتظارات، تمایلی به تحریم مستقیم علیه صنعت نفت این کشور نشان نمی‌دهد.

"دیوید بنکس" David Banks مشاور سابق «دونالد ترامپ» مدعی شده است: دولت آمریکا نمی‌خواهد مسوول فروپاشی کامل ونزوئلا شناخته شود و نمی‌خواهد برای مشارکت در چنین رویدادی مقصر قلمداد شود.

با این حال؛ واشنگتن به هیچ وجه از ادامه موجودیت یک دولت چپگرا در کشور نفت‌خیز ونزوئلا خشنود نبوده و آن را مغایر اهداف منطقه‌ای خود در آمریکای لاتین تلقی می‌کند. در مقابل دولت چپگرای ونزوئلا رویکرد مقابله فعال با اقدامات آمریکا و عوامل وابسته به آمریکا را در پیش گرفته است.

نویسنده: سید رضامیرطاهر

117/120

بیشتر بخوانید:

مادورو: شیلی، کلمبیا و مکزیک نقش مخرب در ونزوئلا دارند

پاسخ مادورو به تهدید نظامی دبیرکل سازمان کشورهای امریکایی/ تحلیل

تغییر واحد پول ونزوئلا؛ برنامه مادورو برای بهبود وضعیت اقتصادی/ تحلیل

مردم ونزوئلا در کنار مادورو؛ محکومیت ترور نافرجام میراث‌دار چاوز