اظهارات توام با انتظارات فکری ایشیک وزیر دفاع ترکیه در دیدار با «جیمز ماتیس» همتای امریکایی خود در بروکسل و درحاشیه نشست وزرای دفاع کشورهای عضو ناتو وهشدار وی درباره خطر حمایت امریکا از «نیروهای دموکراتیک کُرد» درهمین راستا قابل ارزیابی است.
بویژه که در دیدار «چاووش اوغلو» و «تیلرسون» وزرای خارجه ترکیه و امریکا در اجلاس گروه 20 در بن نیز علاوه بر تحولات سوریه ، موضوع مشابه حمایت واشنگتن از گروههای کرد سوریه از محورهای اصلی گفت و گوهای روسای دستگاه دیپلماسی دو کشور بود.
شاید تنها نقطه افتراق این رایزنی، موضوع استرداد «فتح الله گولن» رئیس جنبش هیزمت ترکیه بود که در گفت و گوهای وزاری خارجه ترکیه و امریکا مطرح شد.
موضوعی که از فردای کودتای ناکام ژوئیه گذشته در ترکیه به محور ثابت گفت و گوهای مقامات آنکارا و واشنگتن تبدیل شده است.
دو موضوعی که چه در دولت سابق امریکا و زمانی که کاخ سفید در اختیار دموکراتها بود و چه اکنون که جمهوریخواهان در امریکا حکومت می کنند در صدر درخواستهای ترکیه از امریکا قرار داشته و دارد و اتفاقا کاخ سفید در این دو مورد برخورد و نگاه یکسانی دارد.
به عبارت دیگر هنوز رویای دولت ترکیه مبنی بر اینکه با روی کارآمدن جمهوریخواهان در امریکا، آنکارا می تواند نقش تعیین کننده تری در معادلات سوریه ایفا کرده، فرصت سرکوب گروههای کرد سوری را به دست آورد و به استرداد گولن نیز امیدوار باشد، محقق نشده است. از اینرو مقامات ترک قصد دارند از هر فرصتی برای همراه سازی جمهوریخواهان حاکم بر امریکا استفاده کرده به تشریح و توضیح سیاستها و رویکردهای انکارا بپردازند تا بلکه بتوانند نقش سابق خود را چهارچوب سیاستهای خاورمیانه ای امریکا باز یابند.
از سیاست قهر با دولتهای غربی و نزدیک شدن به روسیه گرفته تا رایزنی های شتابان و عجولانه ای که به فراخور شتاب تحولات منطقه و معادلات سوریه بر رفتار سیاست خارجی این روزهای ترکیه حاکم شده، همه و همه در چهارچوب استراتژی ترکیه و اهداف بلند مدت این کشور برای از دست ندادن فرصت ایفای نقش در معادلات خرد و کلان منطقه خاورمیانه است.
ناکامی ترکیه در ترغیب واشنگتن به دست کشیدن از حمایت از کردهای سوریه
با وجود این ظاهراً رایزنیها و گفت و گوهای وزرای دفاع و خارجه ترکیه با همتایان امریکایی خود، نتوانسته است تغییری در مواضع امریکا در قبال ترکیه ایجاد کند. اظهارات متفاوت فکری ایشیک وزیر دفاع ترکیه قبل و پس از گفت وگو با جیمز ماتیس وزیر دفاع امریکا ناظر بر ناکامی همه تلاشهای وی در ترغیب واشنگتن به دست کشیدن ازحمایت از کردهای سوریه است. جایی که وی ناگزیر شده است در اظهاراتی دیپلماتیک از سیاست واشنگتن در قبال حمایت از یک گروه گروه تروریستی و سرکوب دیگر گروههای تروریستی انتقاد کند.
انتقادی که یادآور رفتار دوگانه گذشته ترکیه در قبال گروههای تروریستی بود. جایی که مقامات ترکیه عملاً گروههای تروریستی را به گروههای تروریستی خوب و بد تقسیم کرده بودند و در قبال حمایت ازهمه گروههای تکفیری و معارض دولت بشار اسد، انگشت خود را برای سرکوب گروههای کرد سوری نشانه رفته بودند و اکنون خود را در برزخ رفتار متناقض امریکا گرفتار می بینند. 114/111
بیشتر بخوانید:
اردوغان درتلاش برای بهبود روابط ترکیه و آمریکا
دیدار نخست وزیر ترکیه با رئیس جدید سازمان اطلاعاتی آمریکا
تحلیلگر سیاسی: پایگاه اینجرلیک، اهرم فشار ترکیه علیه آمریکا است
واشنگتن خواستار هماهنگی نظامی ترکیه با آمریکا در سوریه شد