ایران پرس- بریتانیا در چند صد سال اخیر همواره نقشی استعمارگرانه و مداخله جویانه در قبال ایران ایفا کرده است. پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، لندن در موارد مختلف موضع خصمانه خود در قبال تهران را ابراز و از هیچ اقدام دشمنانه‌ای علیه ایران خودداری نکرده است.

اکنون با توجه به نزدیک شدن زمان خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا، بوریس جانسون نخست وزیر بریتانیا‌ تلاش می‌کند تا با اتخاذ مواضع ضد ایرانی دلخواه‌ دونالد ترامپ رئیس جمهور جنجالی آمریکا به زعم خود هرچه بیشتر به واشنگن نزدیک شود.

نخست وزیربریتانیا روز سه شنبه در مصاحبه ای از «جایگزینی توافق هسته‌ای فروپاشیده برجام » با یک توافق جدید حمایت کرد و گفت: جایگزینی این توافق با «توافق ترامپ» می‌تواند یک پیشرفت رو به جلو باشد.

این اظهارات در حالی مطرح می‌‌شود که بریتانیا در قالب تروئیکای اروپایی بارها بر لزوم حفظ برجام به عنوان تنها ابزار موثر در موضوع هسته‌ای ایران تاکید  کرده است.

بدین ترتیب باید این اظهارات جانسون را به مثابه چرخشی در موضع برجامی لندن محسوب نمود. هدف دولت محافظه کار بریتانیا که پس از انتخابات زودهنگام در این کشور خود را در موضع برتر سیاسی می‌داند این است که با دادن امتیاز به آمریکا و همسویی کامل با آن در برخورد با ایران بتواند به زعم خود‌ امتیازات قابل توجه تجاری و امنیتی از دولت ترامپ کسب کند.

در این راستا مقامات بریتانیایی اخیرا‌ مواضعی در ضدیت با تهران و همراهی با واشنگتن اتخاذ کرده‌اند که در چند سال اخیر به ویژه در دوره پسا برجام بی سابقه تلقی می شود.

دومینیک راب وزیر خارجه بریتانیا دوشنبه شب اظهار داشت‌، اروپا و آمریکا باید در برابر ایران متحد باشند تا به این کشور پیامی محکم و یکسانی بدهند.

وی تهدید کرد بریتانیا بعد از خروج از اتحادیه اروپا نظام تحریمی تازه‌ای تعریف می‌کند تا با آن بتواند تحریم‌های تازه‌ای علیه ایران وضع کند.

این موضع خصمانه لندن برای ایران تازگی ندارد. با این حال دولت بریتانیا به این حد نیز بسنده نکرده و تلاش می‌کند تا در امور داخلی ایران هم دخالت کند.

نمونه آشکار این مداخله جویی، حضور‌"راب مک‌ایر" سفیر بریتانیا در ایران در یک تجمع غیر قانونی در تهران در شنبه شب بود‌.

وی‌ به‌ دلیل "تحریک و سازمان‌دهی تحرکات مشکوک" مقابل دانشگاه امیرکبیر در تهران برای ساعاتی بازداشت و سپس آزاد شد.

هدف ظاهری وی  تهیه عکس و گزارش از این تجمع  و به ادعای خود شرکت در مراسم گرامیداشت یاد مسافران هواپیمای اوکراینی بود که در تهران سقوط کرد.

در واکنش به ادعاهای مک ایر،‌ یک منبع آگاه امنیتی اظهار داشت که وی بعد از حضور مقابل دانشگاه، مشغول تحریک و ساماندهی معترضان بوده است.

"مک ایر" هم چنین به وزارت خارجه ایران‌ احضار و تذکر شدیدی به وی داده شد. این مساله نشان می دهد که لندن هیچ گاه از مداخله جویی در امور داخلی و نیز مشارکت در اقدامات غربی‌ها علیه ایران باز نمی ماند و تلاش خود را معطوف به تضعیف نظام جمهوری اسلامی ایران کرده است‌.

بریتانیایی‌ها همواره، وحدت و همدلی ملت ایران را تهدیدی برای خود تلقی کرده‌اند لذا بعد از حضور میلیونی آحاد مردم در مراسم تشییع پیکر سردار سلیمانی در حال برنامه‌ریزی برای انتقام از مردم ایران هستند.

در عین حال با جدایی کامل بریتانیا از اروپا پس از اجرای برگزیت در 31 ژانویه 2020‌، با توجه به‌ افزایش وابستگی بریتانیا به آمریکا، می توان پیش بینی کرد که لندن بیش از گذشته در خدمت اهداف منطقه‌ای و بین المللی واشنگتن قرار خواهد گرفت.

141/117

بیشتر بخوانید:

گزافه گویی جدید دومینیک راب: گام‌های برجامی ایران، آینده توافق هسته ای را به خطر انداخته است