از مانیتور برای کار، بازیکردن، دسترسی به سایتهایی مانند یوتیوب و مشاهده فیلم استفاده میکنیم. مانیتور برای کامپیوتر استفاده میشود و حین انتخاب و خرید باید مدلی را انتخاب کنید که متناسب با نیازهایتان باشد. چه بخواهید صفحه نمایش قدیمیتان را عوض کنید و چه نیاز باشد برای استفاده از نرمافزارهای جدید، آن را ارتقا دهید، انتخاب بهترین مانیتور مطابق با نیازهایتان اهمیت زیادی دارد. اما گزینههای زیادی برای خرید وجود دارد که انتخاب را دشوار میکند. بنابراین در این مقاله به بررسی بیشتر انواع صفحه نمایش و قابلیتهایشان میپردازیم و با نکاتی برای خرید مانیتور آشنا خواهیم شد. همراهمان بمانید.
اندازه صفحه نمایش کامپیوتر
برای استفاده راحت از مانیتورتان، بهتر است مدل انتخابی حداقل 24 اینچی باشد. مانیتورهای 24 اینچ با رزولوشن 1080 پیکسل صفحه نمایشهایی عالی و زیر 100 دلار هستند.
اگر صفحههای نمایش بزرگتر را ترجیح میدهید، مانیتورهای 27 اینچی و بزرگتر محبوب و اقتصادی هستند. بعضی از آنها حتی به 50 اینچ میرسند.
رزولوشن صفحه نمایش کامپیوتر
هنگام انتخاب و خرید مانیتور همچنین باید مدلهای با رزولوشنهای مختلف را بررسی کنید. بعد از انتخاب سایز، باید به وضوح تصویرتان توجه داشته باشید. در گذشته 1080 پیکسل رزولوشن استاندارد محسوب میشد، اما اکنون حداقل وضوح لازم است.
صفحههای نمایش کوچکتر که وضوح 1080 پیکسلی دارند، مقرونبهصرفه هستند و کار شما را راه میاندازند. هرچه اندازه صفحه نمایش بیشتر میشود، باید وضوح تصویر نیز افزایش یابد تا تصاویر باکیفیتی در اختیارتان قرار گیرد. بنابر این رزولوشن 1440p تصاویر بصری بهتری را به شما ارائه خواهد داد، بدون اینکه به کارت گرافیک شما فشار زیادی وارد کند.
صفحههای نمایش 4K جزئیات را بهخوبی نمایش میدهند، اما باید کارت گرافیک قدرتمندی داشته باشید و هزینه بیشتری نیز بپردازید. مدلهای با رزولوشن 5K و 8K میان کاربرهای عادی رایج نیستند و قیمت بسیار زیادی دارند.
همچنین مانیتورهای اولتراواید نسبت تصویرهای خاصی مانند 21:9 یا 32:9 ارائه میدهند که نمای وسیعتری را برای بازی و تولید محتوا فراهم میکند. در نهایت انتخاب بین مانیتورهای استاندارد و فوق عریض به ترجیح و نیازهایتان بستگی دارد.
کنتراست، نرخ تازهسازی و دیگر تنظیمات تصویر در مانیتور
زمان خرید بهترین مانیتور باید به عوامل دیگری نیز توجه کنید که به شما تصاویر عالی میدهند. مثلا نرخ تازهسازی برای گیمرها بسیار مهم است، اما این روزها کاربران عادی نیز از صفحههای نمایش سریعتری نسبت به اندازه استاندارد (60 هرتز) استفاده میکنند. در اینجا درباره راهنمای خرید مانیتور گیمینگ توضیحات بیشتری آورده ایم. در هر حال، زمان انتخاب مانیتور، به نکات زیر نیز دقت کنید:
نسبت ابعاد
- نسبت ابعاد یعنی مقایسه پنهای صفحه با ارتفاع آن. نسبت رایج و استاندارد برای مانیتور 16:9 است که برای فیلم، بازی و تولیدمحتوا عالی است. یکی دیگر از فرمتهای رایج 16:10 است که فضای عمودی بیشتری را برای کار با اسناد و تصاویر در اختیارتان میگذارد. اندازه 3:2 برای گشتوگذار بهتر در اینترنت است و بیشتر در لپتاپها استفاده میشود.
روشنایی
- حداکثر روشنایی مانیتورها بر اساس نوع پنل و پشتیبانی از HDR متفاوت است. حداکثر روشنایی مانیتورهای استاندارد از 300 تا 350 نیت متغیر است، اما حداکثر نور مدلهای پیشرفته به 700 تا 1000 نیت نیز میرسد. روشنایی بالاتر برای محیطهای با نور زیاد مناسب است، اما باعث خستگی چشم میشود.
نسبت کنتراست
- نسبت کنتراست یعنی تفاوت بین میزان سفید و سیاه بودن صفحه نمایش مانیتور. نسبت کنتراست بالاتر خوب است، زیرا رنگها را متمایزتر نشان میدهد. البته اندازهگیریهای مختلفی برای این نسبت وجود دارد و مشخصات ذکرشده در دفترچه راهنمای مانیتور چندان قابل اعتماد نیستند.
محدوده دینامیکی
- HDR یا محدوده دینامیکی بالا تاثیر زیادی روی تصاویر دارد. البته اکثر مانیتورها روشنایی لازم برای استفاده کامل از آن را ندارند. البته دستگاههایی مانند Alienware 34 QD-OLED پتانسیل این فناوری را به نمایش میگذارند و در سالهای آینده رایجتر میشوند.
نرخ تازهسازی
- مانیتورهایی با نرخ تازهسازی بالاتر که بر حسب هرتز (Hz) اندازهگیری میشوند، تصاویری روانتری ارائه میدهند. نرخ 60 هرتز استاندارد است، اما بعضی نمایشگرها به 500 هرتز نیز میرسند که برای گیمینگ بینظیر است. برای تجربه نمایش عالی، مانیتورهای ۱۲۰ هرتز تا ۱۴۴ هرتزی بهتر هستند. اما پیش از انتخاب، مطمئن شوید که کارت گرافیک شما میتواند چنین نرخی را ارائه دهد.
زمان پاسخگویی و زاویه دید
- زمان پاسخگویی که بر حسب میلیثانیه اندازهگیری میشود، برای بازیهای سریع و ارائه سریع تصویر اهمیت زیادی دارد. زمان پاسخگویی کمتر برای بازیهای اکشن بینظیر خواهد بود. زوایه دید مانیتور بهاندازه تلویزیون اهمیت ندارد. اما اگر میخواهید بازیها را گروهی انجام دهید، زاویههای بالاتر از 170 درجه دید مطلوبی دارند.
نوع بکلایت مانیتور
هنگام خرید مانیتور، باید فناوریهای مختلف را درک کنید که در زیر به آنها میپردازیم. هرکدام مزایا و معایب خاصی دارند و باید بر اساس بودجه و نیازتان انتخاب شوند:
- مانیتورهای LED رایج و اقتصادی هستند و از نور پس زمینه LED استفاده میکنند.
- نمایشگرهای OLED کیفیت تصویر عالی و کنتراست زیادی دارند. آنها تصاویری پررنگ و تاخیر ورودی کمی ارائه میدهند، اما قیمت بالاتری دارند.
- QLED که بیشتر در انحصار سامسونگ است، روشنایی عالی دارد و در تلویزیونها رایجتر است.
- Mini-LED، یک تکنیک نور پس زمینه برای صفحه نمایشهای LCD است که تصاویر روشنتر و کنتراست قویتری ارائه میدهد و در مانیتورها رایجتر است.
نوع پنل مانیتور
نوع پنل روی عملکرد و ظاهر نمایشگر تاثیر زیادی میگذارد. پنلهای TN که زمانی به دلیل سرعت و مقرونبهصرفهبودن رایج بودند، گزینه محبوب گیمرها هستند اما شاید دقت رنگ نداشته باشند. از طرفی پنلهای VA رنگها و زوایای دید بهتری ارائه میدهند، اما شاید مشکل شبح یا هاله تصویر (گوستینگ) داشته باشند.
پنلهای IPS رنگهای غنی و زوایای دید عالی دارند و برای کارهایی ایدهآل هستند که به دقت رنگ زیادی نیاز دارند. البته شاید زمان پاسخدهی کندتری داشته باشند.
صفحههای نمایش صاف و منحنی
مانیتورهای منحنی تجربهای شگفتانگیز را بهخصوص برای بازی ارائه میدهند و بازتابهای نور را کاهش میدهند. معمولا مانیتورهای اولتراواید، صفحه منحنی دارند که باعث صرفهجویی در فضای میز میشود. بااینحال، میدان دید کمی دارند و برای مشاهده گروهی خوب نیستند. اگر مانیتور منحنی میخواهید، بهترین گزینهها دستگاههای 30 اینچی یا بزرگتر خواهند بود که گران هستند.
پورتهای مانیتور
مانیتورهای جدید معمولا پورتهای HDMI، DisplayPort و USB-C را دارند. هرکدام از این پورتها در نسلهای مختلفی عرضه میشوند و قابلیتهایشان متفاوت خواهد بود.
برای رزولوشن 4K به HDMI 2.0 برای نرخ تازه سازی 60 هرتز نیاز داریم، اما DisplayPort 1.4 تا 8K در 60 هرتز و 4K در 200 هرتز را پشتیبانی میکند که برای بازیهای با نرخ تازهسازی بالا بهتر است. DisplayPort 1.2 برای 1440p و 1080p با نرخ رفرش بالا مناسب است.
پورت USB-C قادر است تا رزولوشن 4K را تحمل کند، اما نسبت به DisplayPort توانایی کمتری دارد و نمیتوانید آن را مستقیم به کارت گرافیک وصل کنید.
وبکم صفحه نمایش
مانیتورها دو گزینه برای ارتباط تصویری ارائه میدهند، یعنی وب کم داخلی یا دوربین مستقل. مدلهای باکیفیت ممکن است وبکم داخلی داشته باشند. البته اگر مانیتورتان وبکم نداشته باشد، میتوانید وبکمی جداگانه بخرید. در این صورت بعدا میتوانید آن را ارتقا دهید.
سخن نهایی
قبل از خرید مانیتور، قیمت را با امکانات آن مقایسه کنید. گاهی انتخاب مانیتوری ارزانقیمت و اقتصادی، بیشتر نیازهایتان را برطرف میکند. بهتر است قبل از خرید مانیتور از شاپ امآیتی، بهخوبی تحقیق کنید. گزینههای مختلفی با قیمتهای متنوع در این سایت وجود دارد. با خرید از شاپ امآیتی محصول خود را در اسرع وقت و با گارانتی اختصاصی دریافت خواهید کرد.