در این راستا «مایک پمپئو» وزیر امور خارجه آمریکا بامداد یکشنبه با تکرار ادعاهای بیاساس علیه جمهوری اسلامی ایران، مدعی شد، تهران پشت عملیات پهپادی مقاومت یمن علیه تاسیسات نفتی عربستان سعودی بوده است.
پمپئو بدون ارائه هیچ سند و مدرکی، بر خلاف اعتراف تمام رسانهها و کارشناسان بینالمللی به توان پهپادی مقاومت یمن در اجرای این عملیات، مدعی شد: "ایران در بحبوحه تمام درخواستهایش برای کاهش تنش، اکنون حمله بیسابقهای را علیه این تامینکننده انرژی جهان (عربستان سعودی) انجام داده است. هیچ مدرکی از اینکه حملات از یمن انجام شده باشند، وجود ندارد".
این مقام ارشد آمریکایی ظاهرا فراموش کرده که این اولین بار نیست، حملات پهپادی مقاومت یمن علیه اهداف اقتصادی و استراتژیک سعودی ها در عمق خاک عربستان صورت گرفته است.
چندی قبل یعنی در اواسط اوت 2019 نیز جنبش انصار الله از بزرگترین حمله پهپادی با 10 فروند پهپاد به اهداف نفتی در عمق خاک عربستان خبر داد و اعلام کرد که حوزه نفتی «الشیبه» در جنوب شرق عربستان سعودی و درده کیلومتری مرز جنوبی امارات مورد حملات پهپادی واقع شده است.
اکنون حملات صبح روز شنبه 14 سپتامبر به عمق بیش از 1200 کیلومتری عربستان سعودی که طی آن دو پالایشگاه نفتی «بقیق» و «خریص» شرکت آرامکو در شرق عربستان هدف قرار گرفتند و در پی آن روند تولید و صادرات نفت سعودیها با اختلال مواجه شده است، نه فقط رژیم سعودی بلکه حامیان آمریکایی آن را در شوک فرو برده و آنها برای توجیه ناتوانی خود در مقابله با این حملات پهپادی مدعی نقش ایران در این واقعه شده اند.
«یحیی سریع» سخنگوی نیروهای مسلح یمن با صدور بیانیهای در این باره اعلام کرد، این عملیات یکی از بزرگترین عملیاتهایی است که نیروهای ما در عمق سعودی انجام داده و پس از رصد اطلاعاتی دقیق و همکاری افراد شریف و آزاده در داخل عربستان سعودی صورت گرفته است.
امریکا در تلاش برای تقویت ایرانهراسی در جهان
اکنون دولت ترامپ تلاش می کند تا به این بهانه بار دیگر به ایران هراسی در منطقه دامن بزند و به زعم خود اجماع جهانی برای متهم کردن تهران در این حملات را به دست آورد.
پمپئو در تلاش برای تقویت ایرانهراسی در جهان، مدعی شد، "از تمام کشورها میخواهیم علنا و یکصدا، حملات ایران را محکوم کنند. ایالات متحده با شرکا و متحدان خود همکاری خواهد کرد تا از تامین انرژی در بازارها اطمینان حاصل کرده و ایران را بخاطر تجاوزهایش، پاسخگو کند."
این مقام آمریکایی در حالی مدعی نقش ایران در این حملات شده که هیچ مدرکی در این باره ارائه نداده است و صرفا رویه اتهام زنی بی اساس را در پیش گرفته است.
ادعای پمپئو مبنی بر دست داشتن ایران در عملیات پهپادی مقاومت یمن علیه تاسیسات نفتی عربستان ، واکنشهای منفی متعددی رادر پی داشت.
اظهارات پمپئو؛ کمخردانه، مزوّرانه و خطرناک است
سناتور«کریس مورفی» ازحزب دموکرات، با "غیرمسئولانه" دانستن چنین اظهاراتی، در صفحه شخصی توئیتر خود نوشت: "این یک سادهسازی غیرمسئولانه و نحوه وارد شدن ما به جنگهای کمخردانه است."
«بن رودز» معاون مشاور امنیت ملی اوباما نیز با تاکید بر اینکه جنبش انصار الله را نباید همان ایران دانست، گفت: "سعودیها جنگی را در یمن به راه انداختهاند. این (اظهارات پمپئو) بهطرز غیرقابل باوری کمخردانه، مزوّرانه و خطرناک است."
البته واشنگتن ناچار است چنین رویکردی را در پیش بگیرد؛ زیرا هر گونه اعتراف به نقش مقاومت یمن در انجام دادن این حملات به معنای اذعان به ناتوانی سعودی ها در مقابله با حملات پهپادی و موشکی انصار الله یمن بوده و در عین حال این پرسش را مطرح می کند که پس فایده خریدهای تسلیحاتی دهها میلیارد دلاری رژیم سعودی از آمریکا از جمله خرید واستقرار سامانه های ضد موشکی و ضد هوایی پاتریوت چه بوده است؟
هنگامی که به رغم در اختیار داشتن این سامانه ها و انواع هواپیماهای رهگیر در نیروی هوایی عربستان، سعودی ها از رهگیری پهپادهای یمنی ها عاجز هستند.
در عین حال دولت ترامپ که نگران تاثیر منفی این حملات بر تولید و صادرات نفت سعودی است آمادگی خود را برای جبران کمبود نفت بازار های نفتی اعلام کرده است.
طبق گزارشها، حمله روز شنبه به پالایشگاههای نفتی سعودیها سبب شده تا نیمی از تولید نفت عربستان سعودی متوقف شود.
وزارت انرژی آمریکا بامداد یکشنبه اعلام کرد، به دنبال حمله به تأسیسات نفتی آرامکو، این وزارتخانه آمادگی دارد برای جبران کمبود نفت در بازارهای جهانی، از ذخایر نفتی اش استفاده کند.
این مساله میزان آسیب پذیری شدید رژیم سعودی در قبال حملات به میادین و تاسیسات نفتی آن که به منزله شریان حیاتی اقتصاد عربستان محسوب می شود نشان می دهد.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
133/118
بیشتر بخوانید:
گزافه گویی جدید پمپئو؛ ایران مسئول حمله به تأسیسات نفتی عربستان است
توقف نیمی از تولید نفت عربستان در پی حمله پهپادی یمن