وزارت امور خارجه سوریه شنبه شب تهاجم ترکیه به شهر «عفرین» Afrin در شمال سوریه را به شدت محکوم و اعلام کرد، این اقدام ترکیه نقض حاکمیت ملی سوریه است.

ترکیه پیش از نیز عملیاتی با نام «سپر فرات» در شمال سوریه انجام داده بود.  

مقامات ترکیه معتقدند، گروه های کُردی از جمله حزب اتحاد دموکراتیک سوریه با حمایت برخی طرفهای خارجی از جمله آمریکا و حزب کارگران کردستان ترکیه (پ.ک.ک) درصدد تشکیل کشور و یا منطقه مستقل کردنشین در شمال سوریه و جنوب مرزهای ترکیه هستند.

مطرح شدن این موضوع در پی آن صورت گرفت که ائتلاف بین‌المللی به اصطلاح ضد داعش تحت فرماندهی آمریکا اعلام کرد، به دنبال تشکیل یک نیروی نظامی موسوم به «نیروهای امنیت مرزی» در مناطق تحت کنترل کُردهای سوریه است که متشکل از 30 هزار نفر خواهد بود.

در این زمینه «مکرم خوری» کارشناس سیاسی عرب معتقد است رقابت آمریکا و ترکیه در سوریه تشدید شده است.

مکرم خوری درباره تحولات میدانی در سوریه گفت: آمریکایی ها و ترکیه سیاست خاص خود را در سوریه دنبال می کنند که بعضا" به تضادهایی نیز میان آنان انجامیده است.

«هیثم حسون» کارشناس نظامی در دمشق نیز در گفتگو با شبکه تلویزیونی العالم درباره موضوع دخالت های آمریکا و ترکیه در شمال سوریه، اظهار کرد: راهبرد و سیاست آمریکا و ترکیه در سوریه تغییر کرده است و آنها به این نتیجه رسیده اند که دیگر داعش نمی تواند برای آنها در این کشور کاری بکند لذا هر کدام به دنبال حضور مستقیم خود در شمال و شرق سوریه هستند.  

این مداخلات آمریکا و ترکیه بدلیل آنکه در چارچوب مطامع و منافع خاص آنان صورت می گیرد بعضا" شکل تعارض به خود گرفته و به رقابت با یکدیگر می انجامد که نتیجه چنین اقداماتی نیز تشدید مخاطرات و اقدامات ویرانگرانه دولتهای مداخله جو برای سوریه بوده است.  

اهداف آمریکا از رقابت با ترکیه در سوریه

در رابطه با اهداف آمریکا از رقابت با ترکیه در سوریه سناریوهای مختلفی مطرح می شود.  

نخستین سناریویی که از هدف اصلی آمریکا می‌توان متصور بود، تحت فشار قرار دادن ترکیه است تا بتواند از این کشور امتیازات لازم را دریافت کند زیرا ترکیه در طول چند وقت اخیر سیاست‌های همسو با روسیه و ایران را دنبال می‌کند و امریکا قصد دارد با ترفندهای مختلف آنکارا را با خود مجدد همسو کند. 

سناریوی دیگر آنکه هرچند آمریکایی‌ها در ظاهر با استقلال کردستان عراق مخالفت کردند اما در نهایت شاید به سمت جدایی کردستان سوریه پیش بروند و با فضاسازی بحث کردستان بزرگ را از سوریه پیگیری کنند تا توطئه تجزیه سوریه را نیز به پیش ببرند. 

دور جدید تحرکات مشکوک نظامی آمریکا و ترکیه در سوریه بی ارتباط با تحولات سوریه و مهیا شدن این کشور برای ورود به مرحله پسا داعش و بطور کلی پسا تروریسم نیست.  

موفقیتهای سوریه در عرصه رویارویی با گروه های مختلف تروریستی - تکقیری مورد حمایت غرب و دولتهای مداخله گر منطقه نظیر عربستان و ترکیه زمینه را برای برقراری آرامش در سوریه فراهم کرده است. 

این درحالی است، چنین وضعیتی چندان خوشایند غرب و دولتهای ماجراجویی نظیر ترکیه نیست؛ بویژه که چنین وضعیتی دیگرهیچ بهانه ای برای ادامه حضور و تحرکات نظامی آنان در این کشور باقی نمی گذارد.

طراحی نقشه‌های توطئه آمیز جدید علیه سوریه

در چنین شرایطی با ترفندهای مختلف درصدد بی ثبات سازی جدید و طرح نقشه های توطئه آمیز جدید علیه سوریه هستند تا ضمن برهم زدن معادلات به نفع خود تا حدودی مطامع ارضی خاص خود را نیز در سوریه پیگیری کنند. 

از دید مقامات و مردم سوریه مخاطرات تروریستها و کشورهای متجاوزی نظیر ترکیه و آمریکا برای سوریه  دو روی سکه محسوب میشود. 

تشدید تحرکات نظامی ترکیه در سوریه و نقض گسترده حاکمیت این کشور درحالی است که ترکیه براساس بیانیه مسکو (بیانیه مشترک روسیه، ایران و ترکیه) و نشستهای آستانه متعهد به احترام به تمامیت ارضی سوریه است.115/111

نویسنده: بیژن نجفی

بیشتر بخوانید:

دمشق: عملیات ترکیه در «عفرین» نقض حاکمیت ملی سوریه است

پیروزی ارتش سوریه و متحدانش در تحولات عفرین 

منطقه عفرین سوریه زیر آتش توپخانه ترکیه