ایران پرس: مسکو روز یکشنبه گمانه‌ زنی‌های اخیر درباره جنگ میان روسیه و اوکراین را «افزایش مصنوعی تنش‌ها» توصیف و آن را محکوم کرد.

«دمیتری پسکوف» سخنگوی کرملین در این‌ باره گفت: "این تنش به‌ صورت مصنوعی تشدید شده است. ما از سوی کسانی که نیروهای مسلح خود را از آن‌ سوی اقیانوس اطلس آورده‌اند، به فعالیت‌های نظامی غیرمعمول در قلمرو خود متهم شده‌ایم. این کشور ایالات متحده آمریکا است. چنین کاری منطقی نیست."

واکنش تند مسکو به جنگ روانی و تبلیغاتی اخیر از سوی غرب و دولت غربگرای اوکراین درباره قصد روسیه برای حمله به اوکراین، در پرتو تحولات کلی چند ماهه اخیر در شرق اروپا قابل تحلیل است.

در بهار سال 2021، کی یف بر آماده سازی و تمرکز نیروها و تجهیزات نظامی روسیه در جوار مرزهای اوکراین برای حمله به این کشور تاکید کرده و به این بهانه خواهان حمایت های مستقیم نظامی از سوی غرب و نیز ارسال تجهیزات نظامی و افزایش حضور ناتو در داخل اوکراین شد.

آمریکا و ناتو هم اتهامات مشابهی را علیه روسیه مطرح کرده و مدعی شدند روسیه نزدیک به 100 هزار نیروی نظامی و تجهیزات نظامی نظیر تانک و جنگنده را در نزدیکی مرز اوکراین مستقر کرده است.

پس از آشکار شدن نادرستی این ادعا، تا حدی تنش های بین روسیه و اوکراین فروکش کرد، اما در برهه کنونی بار دیگر و البته این بار با صحه نهادن بر این ادعا از سوی آمریکا، مقامات ارشد نظامی اوکراین مدعی آمادگی روسیه برای حمله نظامی گسترده به اوکراین شده اند؛ ادعایی که تاحد زیادی عجیب و غیر واقعی به نظر می رسد.

«شعیب بهمن» کارشناس سیاسی می گوید: "تنش های اخیر در مرز روسیه و اوکراین با توجه به روی کار آمدن دولت «جو بایدن» در آمریکا قابل پیش بینی بوده و اروپایی ها ممکن است بار دیگر در دام واشنگتن بیفتند."

ژنرال «کایریلو بودانوف» رئیس اطلاعات دفاعی اوکراین مدعی شده است: "روسیه بیش از 92 هزار نظامی خود را در اطراف مرزهای اوکراین مستقر کرده و در حال آماده شدن برای حمله به اوکراین تا پایان ژانویه یا اوایل فوریه 2022 است."

این ادعا از سوی مقامات ارشد آمریکایی تصدیق شده است. تحلیلگران غربی نیز هدف آماده سازی های نظامی اخیر روسیه را اقدام نظامی برای قطع اتصال زمینی بین اوکراین و شبه جزیره کریمه و دسترسی به منابع آبی لازم برای این منطقه می دانند.

سئوالی که با توجه به مطرح شدن چنین ادعایی مطرح می شود این است که چرا روسیه باید با تمرکز نیروها و تجهیزات نظامی خود در اطراف مرزهای اوکراین قصد حمله به این کشور را داشته باشد؟ اساسا کدام ضرورت می تواند مسکو را وادار به چنین اقدامی نماید؟

ضمن اینکه حمله روسیه به اوکراین در صورت وقوع بر خلاف اصول و قواعد بین المللی از جمله منشور سازمان ملل درباره ممنوعیت حمله به یک کشور مستقل خواهد بود.

مسلما مقامات مسکو بر این مساله واقفند که چنین اقدامی با واکنش احتمالی نظامی غرب در قالب ناتو و نیز اعمال تحریم های گسترده و اقدامات سیاسی علیه روسیه مواجه خواهد شد. ضمن اینکه هر گونه درگیری نظامی بین روسیه و ناتو می تواند به سرعت به جنگی فراگیر در اروپا منجر شود.

هدف مسکو از افزایش قابل توجه تحرکات نظامی در شرق و شمال اوکراین

بدین ترتیب، به رغم افزایش قابل توجه تحرکات نظامی روسیه در شرق و شمال اوکراین و نیز در شبه جزیره کریمه اما به نظر نمی رسد که هدف مسکو، تهاجم نظامی گسترده علیه اوکراین باشد.

هدف روسیه بیشتر هشدار به کی یف درباره تحرکات نظامی اخیر آن در شرق اوکراین علیه مواضع مخالفان و نیز افزایش نزدیکی به آمریکا و ناتو برای کسب حمایت بیشتر نظامی و تسلیحاتی و سیاسی است.

از این رو به نظر می رسد که روسیه می خواهد به اوکراین هشدار دهد که اگر از خط قرمز های مد نظر مسکو عبور کند، ممکن است با واکنش سخت مسکو مواجه شود.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117