ایران پرس- روابط روسیه و سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در سالهای اخیر به ویژه پس از بحران اوکراین در سال 2014 پر تنش بوده و مقامات این سازمان نظامی با دستاویز قرار دادن وجود تهدید از جانب مسکو علیه کشورهای این ائتلاف نظامی در شرق اروپا، همواره بر حضور نظامی خود در این منطقه افزوده اند.

ناتو که تحت نفوذ آمریکا به عنوان قدرت مسلط قرار دارد، در سالهای اخیر کاملا در راستای منافع و اهداف واشنگتن در صحنه اروپا عمل کرده است.

در این راستا مقامات ارشد ناتو از موضع آمریکا در قبال پیمان "نیروهای هسته ای میانبرد" (آی ان اف) INF  آشکارا حمایت کرده و به تهدید روسیه پرداخته اند.

«دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا در 20 اکتبر 2018 اعلام کرد که آمریکا از پیمان "نیروهای هسته ای میانبرد" خارج خواهد شد.

بهانه آمریکا برای خروج ازپیمان "نیروهای هسته ای میانبرد"؛ نقض مفاد آن توسط روسیه است

بهانه اصلی آمریکا برای خروج از این پیمان راهبردی و بسیار مهم، نقض مفاد آن توسط روسیه است. واشنگتن مدعی است مسکو در سال های اخیر سامانه های موشکی را توسعه و مستقر کرده است که بر خلاف  ضوابط مندرج در پیمان نیروهای هسته ای میانبرد است.

اعلام خروج آمریکا از پیمان مذکور در حالی است که روسیه تا پیش از این بطور مکرر تصریح کرده بود تا زمانی که آمریکا به این پیمان پایبند باشد، مسکو نیز مفاد آن را به طور دقیق رعایت خواهد کرد.

در عین حال مسکو شدیدا اتهامات واشنگتن را رد کرده و بر نقض این پیمان توسط آمریکا تاکید می کند.با این حال واشنگتن همچنان بر موضع خود ایستاده است.

«مایک پمپئو» وزیر امور خارجه آمریکا در 4 دسامبر 2018 اعلام کرد که واشنگتن به مدت 60 روز پایبندی به پیمان  نیروهای هسته ای میانبرد را تعلیق خواهد کرد، تا مسکو ظرف این مدت تعهد عملی خود را به آن نشان دهد و در غیر این صورت از این پیمان خارج خواهد شد. این پیمان، آمریکا و روسیه را از استقرار موشک های بالستیک و کروز در اروپا منع می‌کند.

هدف از این پیمان از میان‌بردن موشک‌های هسته‌ای کروز و سکوهای پرتاب آن‌ها، با برد 500 تا 100 و 1000 تا 5500 کیلومتر بود.

موضعگیری امریکا در برابر روسیه و حمایت ناتو

این موضع واشنگتن با حمایت آشکار«ینس استولتنبرگ» دبیر کل ناتو مواجه شده است. استولتنبرگ در مصاحبه با یک خبرگزاری نروژی اعلام کرده بود، اگر روسیه فرصت نهایی دوم فوریه را برای اصلاح نقض پیمان "نیروهای هسته ای میانبرد" از دست بدهد، ناتو آماده است تا از توان نظامی خود استفاده کند.

این موضع گیری خصمانه بالاترین مقام ناتو واکنش شدید مسکو را موجب شده است. در این راستا وزارت خارجه روسیه روز جمعه با انتشار بیانیه ای، اظهارات اخیر دبیرکل ناتو درباره آمادگی این سازمان برای اجرای یک سناریوی نظامی علیه روسیه را اقدامی تنش آمیز توصیف کرد.

وزارت خارجه روسیه در بیانیه خود اعلام کرد: اظهارات استولتنبرگ درباره آمادگی ناتو برای اقدامات نظامی ضد مسکو، مانع گفت و گوهای سازنده در این خصوص می شود. البته این نخستین بار نیست که دبیر کل ناتو موضع گیری صریح ضد روسیه گرفته است.

استولتنبرگ در 30 نوامبر 2018 هم مدعی شده بود که موشک‌های جدید روسیه که به ادعای وی بر خلاف پیمان «آی ان اف» توسعه یافته و مستقر شده اند، امنیت اروپا را به خطر خواهند انداخت.

ناتو صرفا متشکل از کشورهایی وابسته به آمریکا است

آمریکا در اسناد کلان امنیتی و نظامی خود روسیه را به عنوان بزرگترین تهدید مطرح کرده و ناتو نیز با این امر موافق است. این مساله باعث شده تا «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه در انتقادی بی سابقه از ناتو، آن را ابزار سیاست خارجی آمریکا قلمداد کند. 

به گفته پوتین: در این سازمان نظامی (ناتو)، کشورهای هم پیمان حضور ندارند، بلکه ناتو صرفا متشکل از کشورهایی وابسته به آمریکا است.

بدین ترتیب به نظر می رسد که تقابل روسیه با ناتو همسان با تقابل روسیه و آمریکا در حال افزایش است و اکنون عرصه جدیدی برای این رویارویی یعنی استقرار احتمالی انواع جدیدی از تسلیحات هسته ای آمریکا در اروپا پس از خروج واشنگتن از پیمان" آی ان اف" به تنش های قبلی افزوده شده است.

نویسنده: سید رضا میرطاهر

133/118

بیشتر بخوانید:

روسیه آماده گفت وگو با ناتو در مسیر تنش زدایی/ تحلیل

تهدید بی‌سابقه نظامی آمریکا علیه روسیه/ تحلیل