پس از استعفای "اوو مورالس" رئیس جمهوری بولیوی که با کودتای آرام ارتش صورت گرفت، دونالد ترامپ رئیس جمهور جنجالی آمریکا به تهدید سایر سران و دولت های چپگرای آمریکای لاتین پرداخته و وعده سرنگونی آنها را داده است.
ترامپ دوشنبه شب ضمن ابراز رضایت از استعفای مورالس، تلویحاً خواستار وقوع کودتای مشابه در ونزوئلا و نیکاراگوئه نیز شد. ترامپ استعفای اجباری مورالس را تبریک گفت و آن را نشانهای قوی برای «حکومتهای نامشروع» آمریکای لاتین دانست. وی در اظهاراتی مداخلهجویانه از تصمیم ارتش بولیوی برای رها کردن این رهبر سوسیالیست استقبال کرد.
ترامپ با صدور بیانیهای ضمن «غیرقانونی» قلمداد کردن دولتونزوئلا به ریاست "نیکلاس مادورو" و دولت نیکاراگوئه به ریاست "دنیل اورتگا" گفت: استعفای مورالس زنگ خطر را برای این دولتها به صدا درآورده است. یک مقام ارشد در وزارت خارجه آمریکا نیز در اظهاراتی مداخلهجویانه، از مجلس بولیوی خواست تا هرچه سریعتر تشکیل جلسه داده و ضمن پذیرش استعفای مورالس، شرایط را برای تشکیل دولت انتقالی و پر کردن خلأ قدرت در این کشور فراهم کند. این مقام وزارت خارجه آمریکا مدعی شد که از نظر واشنگتن، استعفای مورالس یک کودتا نبود، بلکه نتیجه اعتراضات مردم بولیوی بود.
این موضع گیری خصمانه واشنگتن، واکنش شدید "نیکلاس مادورو" رئیس جمهوری ونزوئلا را برانگیخت. وی در پاسخ به اظهارات تهدیدآمیز همتای آمریکاییاش درباره تحولات بولیوی، برای جنگ اعلام آمادگی کرده و استعفای مورالس را کودتایی از جانب و با حمایت مالی کاخ سفید دانسته است. مادورو گفت: این دام علیه "اوو مورالس" از سوی امپریالیسم آمریکای شمالی سازماندهی شده است و آنها میگویند این اتفاق شامل حال ونزوئلا و نیکاراگوئه میشود. هشدار هموطنان، ما به جنگ میرویم. آیا شما به دنبال درگیری هستید؟ ما برای درگیری آمادهایم.
پیش از این هم آمریکا در چارچوب مداخله در امور کشورهای آمریکای لاتین، از "خوان گوایدو"، سرکرده مخالفان دولت چپگرای ونزوئلا، اعلام حمایت کرد تا مادورو را به کنارهگیری از قدرت وادار کند. واشنگتن هنوز در چارچوب دکترین مونرو که در اوایل قرن نوزدهم از سوی "جیمز مونرو" رئیس جمهور وقت آمریکا اعلام شد، خود را قیم و صاحب آمریکای لاتین می داند و به همین دلیل همواره رویکرد برخورد خصمانه و تلاش برای براندازی سران و دولت های چپگرا در این منطقه که بر خلاف خواست و منافع واشنگتن عمل می کنند را سرلوحه سیاست خود قرار داده است. این رویکرد نشانه ای از خوی استکباری و سلطه گرایانه آمریکا محسوب می شود.
با این حال اعمال این رویکرد در قبال ونزوئلا، کوبا و نیکاراگوئه با شکست آشکار مواجه شده و در عین حال اکنون در آرژانتین نیز یک رئیس جمهور که بر خلاف خواسته واشنگتن عمل می کند روی کار آمده و شیلی نیز دستخوش اعتراضات گسترده علیه سیاست های اقتصادی نئو لیبرالیستی است. مورالس نیز در بولیوی پس از اینکه ارتش حمایت خود را از وی قطع کرد ناچار به کناره گیری شد، اما جبهه چپگرایان در آمریکای لاتین هم چنان قوی و مستحکم است. کما اینکه واشنگتن به رغم توطئه های بسیارعلیه مادورو رئیس جمهور ونزوئلا و حمایت همه جانبه از "خوان گوایدو" سرکرده مخالفان نتوانسته هیچ موفقیتی در این کشور نفت خیز آمریکای لاتین به دست آورد و در مقابل کوبا نیز سیاست تحریمی واشنگتن جواب نداده و در عین حال قادر به سرنگون ساختن اورتگا رئیس جمهوری نیکاراگوئه نیز نشده است.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
139/117
بیشتر بخوانید:
مورالس عازم مکزیک شد
بازخیزی چپ گرایان در آمریکای لاتین از آرژانتین تا بولیوی/ تحلیل
مادورو: بیداری شیلی، بیداری آمریکای لاتین است